19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2991 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 oktober 2022

De druk op de asielketen is onverminderd hoog. Ook de prognoses voor de komende periode laten zien dat er te weinig opvangplekken zijn in Nederland. Bovendien wordt een groot deel van alle opvangplekken bezet door statushouders. Op dit moment verkeren er meer dan 17.000 statushouders in de COA-opvang, die wachten op huisvesting in gemeenten. Bij deze opgave is alle ondersteuning, niet alleen van overheden maar ook van maatschappelijke organisaties, zeer welkom. Onderstaand initiatief is een lovenswaardig voorbeeld van zo’n bijdrage.

Zoals uw Kamer eerder is bericht, is in gesprek met de Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen, bezien hoe een concrete bijdrage van leden van de Protestantse Kerk in Nederland vorm kan krijgen. Inmiddels heb ik besloten om een samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen aan te gaan ten aanzien van statushouders in de opvang onder de noemer «De Thuisgevers». «De Thuisgevers» betreft een initiatief geïnspireerd op de Lokale Aanpak Ontheemden van de gemeente Kampen waarbij onder andere leden van de Protestantse Kerk in Nederland in samenwerking met de brede Kamper samenleving kleinschalige woonruimte en sociale begeleiding hebben gerealiseerd voor ontheemden uit Oekraïne.

Via het initiatief van «De Thuisgevers» kunnen lokale kerkelijke en maatschappelijke initiatieven woningruimte en aanvullende sociale begeleiding aanbieden voor aan hun gemeente gekoppelde statushouders en op die wijze gemeenten helpen om meer statushouders (tijdelijk) te huisvesten en daarmee plekken in de asielopvang vrij te maken. Dit kan gaan om pastoriewoningen, tijdelijk beschikbare woningen van gemeenteleden, of maatschappelijk vastgoed al dan niet in kerkelijk beheer. Middels een projectenbureau, dat gefaciliteerd wordt door de gemeente Kampen met steun van de Protestantse Kerk in Nederland, en door mij financieel wordt ondersteund, wordt woningaanbod gematcht met lokaal aanbod van statushouders. Indien een match is gevonden, wordt de desbetreffende gemeente benaderd om via deze wijze een tijdelijke woning te verschaffen en de statushouder te huisvesten. Gemeenten kunnen voor de kosten hiervan 6 maanden gebruik maken van de Hotel- en Accommodatie Regeling (HAR), waarmee het grootste gedeelte van de woonkosten van de eerste 6 maanden gedekt kunnen worden. Door de sociale begeleiding krijgen statushouders een warme start in hun nieuwe gemeente.

«De Thuisgevers» zal op korte termijn ook andere kerkelijke genootschappen, andere religieuze stromingen en andere maatschappelijke organisaties benaderen om te bezien of deze ook via deze werkwijze tijdelijke woonruimte kunnen aanbieden. «De Thuisgevers» hebben op dit moment al 100 bedden in meer dan 10 verschillende gemeenten aangeboden gekregen. Op termijn verwachten «de Thuisgevers», dankzij een sneeuwbaleffect, in de helft van de gemeenten de Kamper Aanpak Ontheemden succesvol te introduceren. Daarbij gaan we ervan uit dat we op iedere 2.000 inwoners één statushouder tijdelijk kunnen huisvesten. Dat zou kunnen uitmonden in de tijdelijke huisvesting van duizenden statushouders. Het COA en de VNG hebben beide aangegeven dit initiatief te steunen en er aan bij te dragen. Ik verwelkom deze werkwijze als aanvullende mogelijkheid om tot snellere uitstroom in de asielopvang te komen met draagvlak in de samenleving.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven