19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2988 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 september 2022

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 31 augustus 2022 een algemeen ambtsbericht ten aanzien van Jemen gepubliceerd. Het ambtsbericht beslaat de periode sinds juli 2019 tot en met juli 2022 en beschrijft de actuele veiligheidssituatie en ontwikkelingen in Jemen. Naar aanleiding hiervan is beoordeeld of het landgebonden asielbeleid Jemen aanpassingen behoeft.

Gedurende de verslagperiode was de veiligheidssituatie in Jemen slecht. Het ambtsbericht schetst een beeld van Jemen dat wordt gekenmerkt door gevechten langs verschillende frontlinies veroorzaakt door verscheidene gewapende partijen.

In april jl. werd een bestand afgesproken. Dit bestand is van te korte duur waardoor het vooralsnog niet heeft geleid tot een wezenlijke en bestendige verbetering van de veiligheidssituatie.

In het huidige beleid voor Jemen is opgenomen dat vreemdelingen uit Jemen die vanuit het buitenland terugkeren naar Jemen, bij of na inreis een reëel risico op ernstige schade lopen. Naar aanleiding van deze informatie uit het ambtsbericht zal het huidige 15c-beleid ten aanzien van Jemen worden gehandhaafd.

Naast de algehele situatie is ook gekeken naar de positie van een aantal in het AAB genoemde groepen. Informatie uit het ambtsbericht is voor mij aanleiding om de Muhammasheen, Christenen, Joden, Baha’i en LHBTI-asielzoekers uit Jemen aan te wijzen als risicogroep.

Gelet op het bestand en de ontwikkelingen omtrent de veiligheidssituatie in Jemen blijf ik de situatie in Jemen nauwgezet volgen en zal ik het Ministerie van Buitenlandse Zaken vragen om volgend jaar een nieuw ambtsbericht op te stellen.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven