19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2961 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID EN DE MINISTER VOOR VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 augustus 2022

Op 23 augustus jl. is uw Kamer geïnformeerd over de inzet van een cruiseschip in de gemeente Velsen ten behoeve van de opvang van asielzoekers.1 In deze brief wordt gerefereerd aan een tweede cruiseschip dat gehuurd is als opvanglocatie. Inmiddels is overeenstemming bereikt over de inzet van een tweede cruiseschip met de gemeente Amsterdam. Met deze brief willen wij uw Kamer informeren over deze ontwikkeling en de afspraken die in dat kader tussen Rijk en gemeente op hoofdlijnen overeen zijn gekomen.

Praktische informatie

Het Rijk en de gemeente hebben afgesproken dat Amsterdam een tijdelijke grootschalige opvanglocatie realiseert voor asielzoekers door middel van het inzetten van een cruiseschip. Het zeecruiseschip genaamd Galaxy zal daartoe aan een kade in het havengebied van Amsterdam in de nabijheid van de Coentunnel worden aangemeerd. Naar verwachting is het schip vanaf begin oktober voor een periode van zes maanden inzetbaar voor de opvang van asielzoekers. Er is afgesproken met de gemeente Amsterdam om te onderzoeken of verlenging van de aanmeerperiode mogelijk is. In beginsel zal het schip plaats bieden aan 1000 bewoners. Tussentijds wordt er twee keer geëvalueerd om te bezien of opschaling van het aantal opvangplekken tot 1500 bewoners mogelijk en haalbaar is. Het College van burgemeester en Wethouders van de gemeente Amsterdam (hierna: het College) neemt hier uiteindelijk een besluit over. De te plaatsen doelgroep bestaat uit een doorsnede van de reguliere instroom bij het COA. Bewoners zullen zich, zoals ook het geval is ten aanzien van het cruiseschip in Velsen, vrijelijk kunnen bewegen. De kosten die gemoeid zijn met de opvang op het cruiseschip worden volledig vergoed door het Rijk.

Voortzetten bestaande opvang en investeringen in flexwoningen

Waar de gemeente Amsterdam zich al geruime tijd sterk inzet in de volle breedte van het opvangdossier, maakt de druk op de Amsterdamse woningmarkt het halen van de taakstelling huisvesting vergunninghouders tot een uitdaging. De gemeente en het Rijk hebben daarom tot doel om zo snel mogelijk 2.500 tot 3.000 flexwoningen in Amsterdam te realiseren, waarbij over de eerste 1.000 concrete inhoudelijke en financiële afspraken zijn gemaakt.

De Taskforce Versnelling tijdelijke huisvesting wordt ingezet in Amsterdam en vanuit de Stimuleringsregeling flex- en transformatiewoningen zijn middelen beschikbaar voor projecten die aan de vereisten van die regeling voldoen. De gemeente Amsterdam draagt de locaties aan voor de plaatsing van 1.000 flexwoningen en zorgt voor het tijdig bouw- en woonrijp maken daarvan. In aanvulling op het voorgaande werkt het Rijk aan een herplaatsingsgarantie waarmee de financiële risico’s van projecten kunnen worden opgevangen in het geval door en binnen de gemeente geen vervolglocatie(s) kan worden gevonden voor het exploiteren van de flexwoningen na de eerste exploitatietermijn van 10 jaar. Deze garantie is aangekondigd in de brief van 26 augustus jl.2

In de tijd die het kost om de woningen te realiseren, zal de bestaande achterstand van de gemeente op de taakstelling huisvesting vergunninghouders waarschijnlijk verder oplopen. Afgesproken is dat dit niet hoger zal zijn dan 870. Het Rijk en de gemeente gaan hierover in gesprek met de provincie Noord-Holland, die toezichthouder is op de uitvoering van de taakstelling huisvesting vergunninghouders, teneinde mogelijke nadelige gevolgen hiervan te voorkomen. Doel van de met Amsterdam gemaakte afspraken is dat Amsterdam ook bij een oplopende achterstand een positieve bijdrage blijft leveren aan de opvangcapaciteit, zoals zij al tijden doet. Daarom is ook afgesproken dat de gemeente maximale inspanningen verricht om een opvangcapaciteit van 1900 plekken (excl. cruiseschip) te continueren zolang er sprake is van een achterstand.

Tot slot

Het bovenstaande betreft afspraken op hoofdlijnen die de komende tijd verder zullen worden uitgewerkt in nauwe afstemming met alle betrokken partijen. Met de komst van een tweede cruiseschip naar Nederland als opvanglocatie wordt – naast het maatregelenpakket waarover uw Kamer 26 augustus jl. is geïnformeerd – opnieuw een belangrijke stap genomen in het oplossen van de huidige crisissituatie in de asielketen. Het kabinet is het College van de gemeente Amsterdam zeer erkentelijk voor de geleverde bijdrage hieraan.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, H.M. de Jonge


X Noot
1

Kamerstuk 19 637, nr. 2956.

X Noot
2

2022Z15825.

Naar boven