19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2940 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juli 2022

De opvang van asielzoekers staat onder druk. Het tekort aan opvangplekken wordt vooral zichtbaar aan het begin van het asielproces in Ter Apel. Het is evident dat de gemeente Westerwolde, alwaar de locatie in Ter Apel gelegen is, op meer structurele wijze ontlast moet worden. Essentieel onderdeel hiervan is een extra locatie waar asielzoekers het aanmeldproces kunnen doorlopen. Het kabinet zet daarom in op de realisatie van nieuwe aanmeldcentra, aanvullend op het reeds bestaande netwerk van gelijksoortige voorzieningen, zoals in Budel en zoals in Zevenaar, waar in de afgelopen periode vorm is gegeven aan die voorziening voor zover het gaat om nareis. Deze zoektocht heeft geleid tot een concrete mogelijkheid, waar ik uw Kamer graag over informeer.

Het COA heeft, met dank aan de provincie Flevoland, een kansrijke locatie in beeld voor de ontwikkeling van een additioneel aanmeldcentrum. Concreet gaat het om een kavel in Bant, op loopafstand van het bestaande azc te Luttelgeest. Op de kavel wil het COA een locatie ontwikkelen waar nieuw binnenkomende asielzoekers de eerste stappen van het asielproces doorlopen. Hierbij kan in de eerste plaats gedacht worden aan de processtappen rond identificatie en registratie en medische checks. Om asielzoekers opvang te bieden gedurende het doorlopen van deze en andere processtappen, is de realisatie van 250 tot 300 opvangplekken voorzien. Op de locatie zal nauw worden samengewerkt door ketenpartners om een rustige en overzichtelijke start van het asielproces te verzekeren.

Met het doorgaan van deze plannen ontstaat in de eerste plaats perspectief om de nijpende situatie in Ter Apel te adresseren en om de afhankelijkheid van één locatie verder te reduceren. De inzet van een volledig operationeel aanmeldcentrum vergt evenwel zorgvuldige voorbereiding. In de tussenliggende periode worden alle mogelijkheden benut om al optimaal gebruik te maken van de locatie. Zo kunnen asielzoekers vanuit Ter Apel per bus worden vervoerd om procedures te doorlopen. Op die manier wordt reeds bijgedragen aan het verbeteren van de doorstroom in de migratieketen.

De succesvolle realisatie van de beoogde locatie valt of staat met de bereidheid van de gemeente Noordoostpolder. Daarom is de volgende stap in dit proces intensief overleg met het College van burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad. In dat kader worden onder andere trajecten rondom de bestuursovereenkomst, de ruimtelijke inpassing en de fysieke realisatie van de locatie besproken. Ik hecht eraan om te benadrukken dat het perspectief van omwonenden en hun behoeften zonder meer wordt betrokken bij deze ontwikkeling.

Vanzelfsprekend gaat het hier om een proces dat met vele gevoeligheden is omgeven, met name op lokaal niveau. Dat laat onverlet dat ik uw Kamer zal informeren over belangwekkende ontwikkelingen in het vervolg van het proces. Voor dit moment volsta ik met de hoop dat deze veelbelovende ontwikkeling een cruciale bijdrage kan zijn in het verder bouwen aan en ontwikkelen van een robuust, stabiel en duurzaam opvanglandschap en asielbeleid, waaraan ook de afgelopen periode is gewerkt.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven