19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2892 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 mei 2022

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 7 december 2021 voor het eerst een algemeen ambtsbericht ten aanzien van Belarus gepubliceerd. Het ambtsbericht beslaat de periode sinds januari 2020 tot en met oktober 2021 en beschrijft de actuele situatie en ontwikkelingen in Belarus. Het ambtsbericht is voor mij aanleiding om landgebonden beleid ten aanzien van Belarus te voeren, in het bijzonder op drie punten.

Bijzonder beleid ten aanzien van oppositieleden, politieke activisten, journalisten, en mensenrechtenactivisten die significante kritiek uiten op de autoriteiten

Op basis van de informatie in het ambtsbericht geeft de situatie van oppositieleden, politieke activisten, journalisten en mensenrechtenactivisten die significante kritiek uiten op de autoriteiten aanleiding tot zorgen. Zij worden door het regime gezien als bedreiging en lopen extra risico op gericht geweld en vervolging door de autoriteiten. Gelet hierop heb ik besloten hen aan te wijzen als risicogroep. Dit betekent dat zij met geringe individuele indicaties aannemelijk kunnen maken dat er een gegronde vrees voor vervolging bestaat.

Bijzonder beleid ten aanzien van transpersonen

Voor transpersonen geldt dat zij in het dagelijks leven te maken krijgen met ernstige vormen van discriminatie en agressie. Daarnaast is sprake van institutionele marginalisering. Vanwege deze kwetsbaarheden heb ik besloten om transpersonen aan te merken als risicogroep.

Opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen

Uit het ambtsbericht blijkt dat het overheidsbeleid in Belarus gericht is op opvang bij familieleden of andere gezinnen in huis. Daarnaast bestaat er opvang waarvoor de autoriteiten zorg dragen. Er is echter geen onafhankelijk toezicht op de leefomstandigheden en er zijn signalen dat kinderen uit sociaal zwakkere families in opvangtehuizen minder goed eten en onderwijs krijgen. Ik heb daarom besloten dat de opvang door de autoriteiten niet als toereikend wordt beschouwd. Dit betekent dat in algemene zin niet wordt aangenomen dat adequate opvang beschikbaar is, tenzij in individuele gevallen uit nader onderzoek anders blijkt.

Beleid EU+

Uit ingewonnen informatie blijkt dat de meerderheid van lidstaten de aanvragen van Belarussische asielzoekers op individuele basis behandelt en geen specifiek beleid voert. Frankrijk en Italië werken wel met zogeheten risicoprofielen voor asielzoekers met politieke asielmotieven. Frankrijk werkt ook met een risicoprofiel voor asielaanvragers uit het maatschappelijk veld en Italië met een risicoprofiel voor LHBTI asielzoekers.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven