19 637 Vreemdelingenbeleid

36 045 Situatie in de Oekraïne

Nr. 2823 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 maart 2022

In deze brief informeer ik uw Kamer over de inzet van het kabinet om opvang voor Oekraïense vluchtelingen gereed te maken.

Hoewel veel Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen in de directe buurlanden van Oekraïne door familie en vrienden, staat het kabinet klaar om Oekraïners die naar Nederland vluchten op te vangen. Oekraïners kunnen op basis van een visum, dan wel visumvrij Nederland inreizen en hier verblijven voor een periode van 90 dagen, met de mogelijkheid tot eenvoudige verlenging met 90 dagen. Het is voor hen dan ook niet nodig om een asielverzoek in te dienen om rechtmatig in Nederland te mogen verblijven. Dat neemt niet weg dat een groot deel van deze groep wel opvang en ondersteuning moet worden geboden. Het kabinet is in de achterliggende dagen in overleg geweest met een groot aantal partijen om in gezamenlijkheid deze opvang en ondersteuning te organiseren.

De inzet van medeoverheden en maatschappelijke partners hierbij is zeer groot, waarvoor ik hen zeer erkentelijk ben. Vandaag is een eerste locatie voor 80 Oekraïners geopend in Amsterdam. Het kabinet is ook in gesprek met de gemeenten Zaanstad, Haarlem en Den Haag. Vandaag heb ik tevens de Minister van Defensie en de burgemeester van de gemeente Ede verzocht om legerplaats Harskamp tijdelijk te openen voor de opvang van Oekraïners. Vele andere gemeenten hebben opvanghulp aangeboden. Samen met VNG en andere medeoverheden worden die aanbiedingen van een vervolg voorzien.

Daarnaast zijn Vluchtelingenwerk, het Rode Kruis, en vele andere partijen bezig om alle maatschappelijke initiatieven bij elkaar te brengen om ook via die weg aanvullende ondersteuning te bieden.

De ontwikkelingen rondom Oekraïne en opvang gaan dermate snel dat informatie snel kan wijzigen. Via de geëigende kanalen zal het kabinet uw Kamer zo goed en tijdig mogelijk informeren, waarbij de dynamiek groot is en steeds prioriteit gegeven zal worden aan het adequaat vormgeven van de opvang, samen met alle overheidsspelers en maatschappelijke actoren.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven