19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2808 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 december 2021

Bij brief van 28 juni 2021 heb ik uw Kamer geïnformeerd over de verlenging van de convenanten met de aan de Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV) deelnemende pilotgemeenten tot 1 juli 2022.1 Daarbij heb ik gemeld dat, vanwege de demissionaire status van het kabinet, een besluit van Rijkszijde over een bestuursakkoord met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de ontwikkeling tot een landelijk dekkend netwerk aan een volgend kabinet zal zijn.

Aangezien er echter nog geen nieuw kabinet is aangetreden, ontstaat er onzekerheid voor de pilotgemeenten over de tweede helft van 2022. De pilotgemeenten dienen namelijk tijdig contractafspraken te maken met hun uitvoeringspartners (maatschappelijke organisaties). Indien er geen zekerheid over financiering van de pilots wordt geboden, dienen de pilots te worden afgebouwd nog voordat een nieuw kabinet een besluit heeft kunnen nemen over het vervolg.

Om een volgend kabinet de ruimte te geven voor zorgvuldige afweging en besluitvorming heb ik met de VNG afgesproken de convenanten met de pilotgemeenten nogmaals te verlengen tot eind 2022. Net zoals bij de eerdere verlenging stelt het Rijk hiervoor een bijdrage vanuit de begroting JenV beschikbaar conform de huidige programmafinanciering, waarbij wordt uitgegaan van hetzelfde financieringsniveau dat voor 2021 geldt.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol


X Noot
1

Kamerstuk 19 637, nr. 2749.

Naar boven