19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2803 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 december 2021

Woensdag 8 december jl. (Handelingen II 2021/22, nr. 32, Debat over de huisvesting van Statushouders) hebben wij uitvoerig met uw Kamer gesproken over opvang van asielzoekers en huisvesting van statushouders. In dat debat hebben wij naar voren gebracht dat er inmiddels een situatie is ontstaan van acute nood rond de opvang van asielzoekers. Hierbij informeer ik uw Kamer, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, nader.

In de achterliggende periode is er een groot aantal stappen gezet om in goed overleg met de medeoverheden en alle betrokken partijen tot extra opvangplekken te komen. Dit alles heeft tot nu toe geleid tot de realisatie van ongeveer 8.500 extra, veelal tijdelijke, (nood)opvangplekken op tal van bijzondere locaties zoals evenementhallen, (grote en kleinere) paviljoens, defensielocaties, hotels, vakantieparken en boten. Daarnaast zijn er sinds 1 juli jl. meer dan 10.500 vergunninghouders gehuisvest. Dit is een grote prestatie waar we gemeenten, provincies en andere betrokken partners erg dankbaar voor zijn. Gemeenten blijven zich inzetten om voor het einde van het jaar een deel van de achterstand op de taakstelling vergunninghouders in te halen. Tegelijkertijd moeten we constateren dat al deze inzet voor de korte termijn niet voldoende is gebleken om de acute problematiek op te lossen. Voor het einde van het jaar zijn er in ieder geval nog 2000 opvangplekken nodig.

Zonder verdergaande maatregelen ontstaat in de komende weken een situatie waarbij asielzoekers niet langer kunnen worden opgevangen. Dat zou een onaanvaardbare situatie zijn. Ook omdat Nederland zich via het EU-recht en internationale verdragen heeft verbonden aan het opvangen van asielzoekers. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle Nederlandse overheden om aan deze verplichting te voldoen.

Dat is reden om te concluderen dat de tot nu toe gevolgde werkwijze niet langer volstaat. Dat betekent dat er maatregelen genomen moeten worden die garantie geven op extra opvangplekken. Alle partijen hechten eraan om deze noodzakelijke stap zorgvuldig uit te werken.

Wij verwachten uw Kamer daarover op zeer korte termijn concreet te kunnen informeren.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

Naar boven