19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2783 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 november 2021

Hierbij bied ik u een brief aan de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken aan met daarin een adviesaanvraag over het gebruik van beleidsmatige richtgetallen1.

De WRR adviseert in haar rapport Samenleven in verscheidenheid om in het migratiebeleid rekening te houden met het incorporatievermogen van de samenleving.2 Een voorbeeld dat daarbij wordt gegeven is het hanteren van een beleidsmatig richtgetal. Volgens het rapport kan een beleidsmatig richtgetal recht doen aan zowel de centrale doelstelling van het asielbeleid, namelijk het bieden van veiligheid aan vluchtelingen, als aan de vragen rondom het incorporatievermogen van de samenleving in Nederland.

In de kabinetsreactie3 op voornoemd rapport is toegezegd aan de Tweede Kamer om «aan de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) te vragen om breed in kaart te brengen welke mogelijkheden bestaan voor nadere sturing van verschillende vormen van migratie, waaronder het hanteren van richtgetallen voor asielmigratie.» De adviesvraag die naar aanleiding hiervan tot stand is gekomen in overleg met de ACVZ luidt: «In hoeverre en op welke wijze kunnen beleidsmatige richtgetallen bijdragen aan sturing van asiel- en reguliere migratie naar Nederland?»

De ACVZ wordt voorts gevraagd om de motie4 van de leden Stoffer en Eerdmans in acht te nemen. Uw Kamer heeft bij deze motie verzocht «de regering, de ACVZ te verzoeken ook de mogelijkheid, de verschillende varianten en voor- en nadelen van een migratiequotum te onderzoeken». Met deze adviesvraag wordt de betreffende motie opgevolgd.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

WRR Samenleven in verscheidenheid (2020), 247.

X Noot
3

Kamerstuk 29 861, nr. 70.

X Noot
4

Kamerstuk 32 824, nr. 330.

Naar boven