19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2767 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 augustus 2021

Sinds de terugtrekking van de internationale troepenmacht uit Afghanistan, rukt de Taliban snel op en heeft volgens berichtgeving een groot aantal gebieden onder controle weten te krijgen. Vanuit de Afghaanse autoriteiten wordt weerstand geboden, maar het lukt vooralsnog niet om de opmars van de Taliban een halt toe te roepen. De veiligheidssituatie verandert van dag tot dag en het is lastig om een duidelijk beeld te krijgen van de gevolgen voor de Afghaanse burgers.

Hoewel in het huidige beleid al rekening wordt gehouden met de precaire situatie in Afghanistan en er veel groepen zijn aangemerkt als risico- en kwetsbare minderheidsgroep, is de situatie in Afghanistan zodanig aan verandering onderhevig en de ontwikkelingen voor de komende periode dermate onzeker, dat ik heb besloten om een besluit- en vertrekmoratorium in te stellen.

Met het instellen van een besluit- en vertrekmoratorium wordt mijns inziens recht gedaan aan de snel veranderende en verslechterende situatie en kan met een beslissing worden gewacht tot er een meer stabiel beeld is van de situatie in Afghanistan.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken had oorspronkelijk een nieuw ambtsbericht gepland voor de periode oktober 2021. In het licht van de snel verslechterende situatie, zal Buitenlandse Zaken dit proces versnellen, met inachtneming van de gepaste zorgvuldigheid en volledigheid. Na ontvangst van het ambtsbericht zal ik uw Kamer nader informeren over de conclusies die ik uit dat ambtsbericht trek voor het landgeboden asielbeleid.

Het besluit- en vertrekmoratorium geldt in beginsel voor de duur van een half jaar en is van toepassing op vreemdelingen met de Afghaanse nationaliteit. Met het instellen van het besluitmoratorium wordt op grond van artikel 43 van de Vreemdelingenwet 2000 de wettelijke beslistermijn van lopende asielaanvragen en van asielaanvragen die tijdens het moratorium worden ingediend, verlengd met een periode van een jaar, waarbij een maximum geldt van een beslistermijn van 21 maanden. Met het vertrekmoratorium worden uitgeprocedeerde Afghaanse vreemdelingen niet verplicht terug te keren naar Afghanistan en wordt aan hen bij een (nieuwe) aanvraag opvang en overige voorzieningen geboden.

Het besluit tot instelling van dit besluit- en vertrekmoratorium wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Een aantal categorieën vreemdelingen is uitgesloten van de werkingssfeer van het besluit- en vertrekmoratorium.1

Voor volledigheid merk ik op dat er het afgelopen halfjaar geen sprake is geweest van gedwongen vertrek naar Afghanistan en dat er ook voor de komende periode geen gedwongen vertrek naar Afghanistan gepland stond.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol


X Noot
1

Het gaat onder meer om Dublinclaimanten, vreemdelingen ten aanzien van wie een veilig derde land wordt tegengeworpen, vreemdelingen die reeds in het bezit zijn van internationale bescherming in een andere EU-lidstaat of zijn erkend als vluchteling in een derde land dan wel in een derde land anderszins voldoende bescherming genieten, vreemdelingen die een ernstig gevaar voor de openbare orde of nationale veiligheid vormen, vreemdelingen op wie artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag van toepassing is of vreemdelingen wiens asielaanvraag op grond van artikel 30c van de Vreemdelingenwet 2000 buiten behandeling wordt gesteld.

Naar boven