19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2746 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 juni 2021

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de beleidswijzigingen ten aanzien van het landen gebonden asielbeleid voor Nigeria naar aanleiding van het in maart verschenen algemeen ambtsbericht over dit land. Het ambtsbericht is als bijlage toegevoegd aan deze brief1.

Op 31 maart 2021 heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuw algemeen ambtsbericht uitgebracht over de (veiligheids-)situatie in Nigeria. Het ambtsbericht beschrijft de situatie in Nigeria over de periode juni 2018 tot en met maart 2021 en is een actualisering van het ambtsbericht van juni 2018.

Uit het ambtsbericht blijkt dat het geweldsniveau in heel Nigeria gedurende verslagperiode hoog was. In bepaalde regio’s is de veiligheidssituatie verslechterd.

Het geweld in Nigeria verschilt per regio en is toe te schrijven aan verschillende actoren. In Noordoost-Nigeria gaat het met name om geweld door Boko Haram en ander extremistisch geweld. In Noord-Centraal en Noordwest-Nigeria (de zogenaamde Middle Belt-regio) is er sprake van conflicten tussen en herders en boeren. Verder is er sprake van bendegeweld, voornamelijk in Noordwest-Nigeria, en cult-gerelateerd geweld in met name de zuidelijk gelegen Niger Delta-regio. De informatie in het ambtsbericht geeft geen aanleiding om aan te nemen dat sprake is van een zogenoemde 15c-situatie. Er is derhalve geen sprake van een situatie waarbij iemand enkel vanwege zijn aanwezigheid in Nigeria of in een bepaalde regio een risico loopt het slachtoffer te worden van ernstige schade / schending van artikel 3 EVRM.

Het ambtsbericht geeft aanleiding om het land gebonden asielbeleid voor Nigeria op bepaalde punten te wijzigen.

Bescherming autoriteiten

Uit het ambtsbericht blijkt onder meer dat de politie inefficiënt is door een gebrek aan capaciteit. Dit leidt tot gebrekkige ordehandhaving en bescherming van de burgers tegen criminaliteit en geweld. Daarnaast maakten verschillende politie-eenheden zich schuldig aan machtsmisbruik, mensenrechtenschendingen en buitensporig geweld tegen burgers. De politie is niet in staat haar basistaken uit te voeren en vaak nalatig in het geval van aangiftes van criminaliteit en geweld. In de Rule of Law index van World Justice Project neemt Nigeria de een-na-laatste plek in wat betreft het in staat zijn orde en veiligheid te garanderen.

Op grond van deze informatie wordt aangenomen dat het niet mogelijk is bescherming te verkrijgen van de autoriteiten of internationale organisaties, tenzij sprake is van evidente, concrete en individualiseerbare aanknopingspunten op basis waarvan kan worden aangenomen dat het verkrijgen van bescherming wel mogelijk is.

Vrouwen en vrees gendergerelateerd geweld (incl. besnijdenis)

Uit het ambtsbericht blijkt dat gendergerelateerd geweld tegen vrouwen een veelvoorkomend en wijdverbreid fenomeen is in Nigeria. Ook deze verslagperiode lieten de autoriteiten grotendeels na om vrouwen bescherming te bieden tegen deze vorm van geweld.

Verder blijkt uit het ambtsbericht dat besnijdenis (Female Genital Multilation/Cutting (FGM)) een diepgeworteld cultureel verschijnsel is dat in Nigeria. In zowel het noorden als het zuiden van Nigeria wordt FGM toegepast door vrijwel alle religieuze en etnische groepen, ondanks dat deze praktijk strafbaar is gesteld. In het ambtsbericht wordt aangegeven dat er sprake was van een daling van het aantal vrouwen dat wordt onderworpen aan besnijdenis (FGM)2. De familie, inclusief moeders en grootmoeders, speelt een grote rol in het in standhouden van de praktijk van besnijdenis.

Volgens het huidige beleid gelden voor vrouwen en meisjes die hun vrees voor genitale verminking aannemelijk hebben gemaakt, dat een binnenlands beschermingsalternatief slechts onder bijzondere voorwaarden kan worden tegengeworpen. Ik heb besloten om dit beleid ook van toepassing te laten zijn voor vrouwen en meisjes die hun vrees voor gendergerelateerd geweld aannemelijk hebben gemaakt. Hier valt niet alleen genitale verminking onder, maar ook (seksuele) geweldpleging. Ook voor hen geldt, gelet op de algehele situatie, dat het lastig voor hen zal zijn om zich elders staande te houden. In de Vreemdelingencirculaire zal aangegeven worden dat voor vrouwen en meisjes die vrezen voor gendergerelateerd geweld (incl. besnijdenis) doorgaans geen binnenlands beschermingsalternatief aanwezig is, tenzij de IND op grond van individuele omstandigheden kan concluderen dat de betreffende vreemdeling zich wel elders in Nigeria kan vestigen.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Uit bevolkingsonderzoek in 2018 blijkt dat 20% van de Nigeriaanse vrouwen tussen de 15 en 49 jaar besneden is. In 2013 lag dit percentage nog op 25%.

Naar boven