19 637 Vreemdelingenbeleid

30 573 Migratiebeleid

Nr. 2700 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 februari 2021

Zoals ik eerder met uw Kamer heb besproken is het wenselijk dat het debat over alle aspecten van migratie zoveel mogelijk wordt gevoerd op basis van feiten, cijfers en relevante context. Met deze brief wil ik uw Kamer informeren over twee aspecten van de eenduidige informatievoorziening die op regelmatige basis aan uw Kamer toegaat.

Incidentenoverzicht Vreemdelingenketen

Bij de aanbieding van het jaarlijkse incidentenoverzicht 2019 aan Uw Kamer van 13 mei 2020 heb ik gemeld dat ik het WODC heb gevraagd om met ingang van dit jaar het incidentenoverzicht op te stellen1. Hiermee beoog ik uw Kamer zo geobjectiveerd en onafhankelijk mogelijk jaarlijks te informeren over (de ontwikkeling van) incidenten op COA-locaties en registraties van misdrijven waarvan vreemdelingen worden verdacht.

De afgelopen periode is door het WODC en het ministerie intensief gesproken over de verschillende mogelijkheden voor de opzet en invulling van het incidentenoverzicht in beheer bij het WODC. Hierbij komen meerdere aspecten aan de orde zoals de technische inrichting van de dataleveringen, het borgen van de privacy van de vreemdelingen en het inrichten van een goede, toekomstbestendige en efficiënte werkwijze. Het is niet haalbaar gebleken om nu al de overdracht van het incidentenoverzicht aan het WODC te realiseren. Het zal voor het WODC derhalve niet mogelijk zijn om het overzicht over het rapportagejaar 2020 samen te stellen. De eerste versie van de rapportage op basis van de door het WODC gegenereerde cijfers verschijnt daarom in 2022 en beslaat het rapportagejaar 2021.

In het tussenliggende jaar zal het incidentenoverzicht een coproductie worden tussen het ministerie en het WODC. Het WODC zal ten behoeve van de overdracht vanuit haar expertise adviseren over de totstandkoming van het overzicht, maar draagt geen (eind)verantwoordelijkheid over de totstandkoming en inhoud van de rapportage. Met deze samenwerking wordt een soepele overdracht geborgd naar het incidentenoverzicht 2021 dat vanaf volgend jaar door en onder verantwoordelijkheid van het WODC wordt opgesteld.

Staat van migratie

Hierbij informeer ik uw Kamer tevens over de wijze waarop de jaarlijkse rapportages over migratie en de migratieketen, namelijk de Rapportage Vreemdelingenketen (RVK) en de Integrale Migratie Agenda (IMA), vanaf dit jaar zullen worden voortgezet. In lijn met een eerder advies van de ACVZ beveelt de Brede Maatschappelijke Heroverweging (BMH) Werkgroep in «Naar een wendbare migratieketen» aan te komen tot een jaarlijks overzicht van migratie in een «staat van migratie», met een integraal feitelijk beeld van de samenhangende aspecten van migratie.

Het kabinet deelt de visie dat deze overzichten bij kunnen dragen aan het debat en de kennis over het migratiebeleid. Een integrale en feitelijke weergave op onderdelen van het asiel- en migratiebeleid vormt hieraan een bijdrage. Daartoe voeren we ook verkennende gesprekken met organisaties en planbureaus voor een feitelijke bijdrage op basis van de door hen gepubliceerde producten. In de eerste helft van dit jaar zal ik u deze vernieuwde rapportage voor het eerst doen toekomen, in een beleidsarme versie. De informatie die uw Kamer voorheen ontving in de vorm van de RVK en de IMA worden daarin beide integraal opgenomen. De timing van de rapportage blijft onveranderd en is voorzien voor het tweede kwartaal van 2021.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol


X Noot
1

Kamerstuk 19 637, nr. 2604

Naar boven