19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2428 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 oktober 2018

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft mij op 6 juli 2018 het thematisch ambtsbericht inzake de veiligheidssituatie in Syrië aangeboden.

Ik heb dit ambtsbericht gevraagd mede op verzoek van uw Kamer, omdat ik het van belang acht dat de complexe situatie in Syrië met regelmaat wordt onderzocht.

De Syrische autoriteiten hebben de afgelopen verslagperiode steeds meer gebieden weten te heroveren, hetgeen met veel geweld en burgerslachtoffers gepaard ging. De oppositionele Syrische strijders hebben hierdoor steeds minder gebied in handen. Op dit moment valt niet goed te voorspellen welke gevolgen het heroveren van de betreffende gebieden heeft voor de burgers en met name voor eventuele terugkeerders.

De algehele veiligheidssituatie en mensenrechtenschendingen die gepleegd worden door het Syrische regime en de andere strijdende partijen, zijn onverkort zorgwekkend.

Het ambtsbericht geeft mij dan ook geen aanleiding om het algemeen beschermingsbeleid voor asielzoekers uit Syrië aan te passen.

Ik blijf de situatie in Syrië nauwgezet volgen en heb het Ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om volgend jaar een nieuw ambtsbericht op te stellen.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers

Naar boven