19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2421 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 september 2018

In mijn brief van 10 september 20181 heb ik uw Kamer geïnformeerd over mijn besluit om een onafhankelijke onderzoekscommissie in te instellen om een onderzoek te doen naar alle aspecten die bijdragen aan het langdurig verblijf van vreemdelingen, zelfs na één of meerdere afwijzingen, alsmede mogelijke oplossingen om langdurig verblijf zonder bestendig verblijfsrecht tegen te gaan. Uw Kamer wordt over dit onderzoek op korte termijn nader geïnformeerd.

Naast dit onderzoek heb ik de Inspectie Justitie en Veiligheid gevraagd om het proces gericht op het vertrek van de Armeense kinderen te onderzoeken om hier lessen uit te trekken voor de toekomst. Het betreft de feitelijke handelingen van de betrokken organisaties en partners vanaf de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 24 augustus 2018 tot en met 8 september 2018.

De Inspectie onderzoekt de rol van de betrokken organisaties en of zij hun taak conform wet- en regelgeving hebben uitgevoerd. De Inspectie stelt daarvoor haar eigen plan van aanpak op en zal dit op een later moment op haar site publiceren. Ik zal uw Kamer daar dan over informeren.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Kamerstuk 19 637, nr. 2420

Naar boven