19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2385 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 mei 2018

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid heeft tijdens de procedurevergadering van 11 april jl. mij verzocht een reactie te geven op het «Cuban LGBT blackbook» van LGBT Asylum support. De commissie heeft mij ook verzocht een thematisch ambtsbericht uit te brengen over de situatie van LHBT’s in Cuba. Aangezien beide verzoeken ook aan mij waren gedaan door LGBT Asylum Support voeg ik bij deze brief ter informatie mijn antwoordbrief aan LGBT Asylum Support1.

In die antwoordbrief heb ik naar aanleiding van het genoemde blackbook nogmaals benadrukt dat ik niet inga op individuele casussen. Of een asielrelaas geloofwaardig is en zo ja, of het voldoende zwaarwegend is voor asielbescherming, wordt door de IND in een zorgvuldige procedure op individuele basis vastgesteld. Over de positie van LHBT’s in Cuba heb ik uw kamer op 23 februari jl. geïnformeerd in reactie op kamervragen daarover (Aanhangsel Handelingen II 2017/18, nr. 1306), waarbij ik heb aangegeven geen aanleiding te zien om LHBT-asielzoekers uit Cuba aan te merken als risicogroep of kwetsbare minderheidsgroep. Daarmee ontken ik geenszins dat verbeteringen in de positie van LHBT’s in Cuba wenselijk zijn, maar ik meen dat met het geldende algemene beleid voldoende recht kan worden gedaan aan hun positie.

Over de positie van LHBT’s in Cuba is voldoende betrouwbare en objectieve informatie beschikbaar uit diverse openbare en vertrouwelijke bronnen. De IND is op basis van deze informatie in staat zorgvuldig te beslissen in individuele asielzaken. Ik zie daarom geen aanleiding het Ministerie van Buitenlandse Zaken te verzoeken de naar haar aard begrensde capaciteit in te zetten voor het opstellen van een (thematisch) ambtsbericht. Daarbij komt dat de instroom van Cubaanse asielzoekers na een zeer sterke stijging in de tweede helft van 2017 tot nagenoeg nihil gedaald is sinds de invoering van de transitvisumplicht in januari van dit jaar. Een overtuigende verklaring voor deze plotselinge stijging in 2017 die specifiek was voor de Nederlandse asielinstroom is niet gevonden.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven