19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2333 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 juni 2017

Onderzoeksruimte WODC

Op 11 mei jl. vroeg mevrouw Özütok (GroenLinks), tijdens het debat over afgewezen asielzoekers (Handelingen II 2016/17, nr. 74, item 4), of het mogelijk is een actualisatie te geven van de schatting van het aantal vreemdelingen zonder rechtmatig verblijf woonachtig in Nederland1. Ik gaf daarop aan dat de onderzoeksruimte van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) voor 2017 vol was. Gelet op het belang van een nieuwe schatting, heb ik dit verzoek na afloop van het debat wederom voorgelegd aan het WODC. Deze navraag heeft er toe geleid dat ik toch aan uw verzoek kan voldoen om het WODC in het najaar van 2017 met dit onderzoek van start te laten gaan.

Eerst vooronderzoek nieuwe data en methoden

Zoals u bekend, is dit niet de eerste illegalenschatting. De laatste illegalenschatting vond plaats over de periode 2012–2013. Na afloop van die schatting organiseerde het WODC een seminar om de gebruikte methode, de zogenaamde vangst-hervangst methode, tegen het licht te houden. De uitkomst van dit seminar is op 2 september 2015 met mij gedeeld. U kunt deze bevindingen ook vinden op de website van het WODC (zie bijlage 1: Visie WODC toe te passen methodologie toekomstige illegalenschattingen)2.

De voornaamste conclusie van dit seminar is dat een volgende illegalenschatting niet meer alleen gebaseerd zou moeten worden op de vangst-hervangst methode. Dit seminar leverde het WODC verschillende potentiële databronnen en methoden op die bij een toekomstige illegalenschatting kunnen worden ingezet ter validatie en duiding van de resultaten. Het WODC concludeerde na afloop van dit seminar dat een vooronderzoek waarin de geschiktheid en beschikbaarheid van de aanvullende data en methoden deel kan uitmaken van een volgende illegalenschatting.

Het WODC gaf aan dat dit vooronderzoek nog in 2017 kan worden afgerond. In dit vooronderzoek kijkt het WODC naar nieuwe beschikbare data en methoden en hoe we deze bij de nieuwe illegalenschatting kunnen inzetten.

In de loop van 2018 kan dan een nieuwe illegalenschatting worden uitgevoerd.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff


X Noot
1

Kamerstuk 19 637, nr. 2051.

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven