19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2266 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 december 2016

Hierbij informeer ik u over de vierde uitbreiding van de nationale lijst van veilige landen van herkomst. Het betreft de landen Gambia, Kenia, Togo, Tsjaad, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. De beoordeling van deze landen treft u aan in bijlage 1 van deze brief1.

De beoordeling van Gambia, Kenia, Togo, Tsjaad, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika heeft plaatsgevonden volgens dezelfde lijnen als uiteengezet in de brief van 9 februari (Kamerstuk 19 637, nr. 2123). Kernvraag is derhalve of kan worden aangetoond dat er algemeen gezien en op duurzame wijze geen sprake is van vluchtelingrechtelijke vervolging, foltering of onmenselijke behandeling in de zin van artikel 3 EVRM.

Op basis van deze beoordelingen kom ik tot de volgende conclusies:

  • Gambia kan niet worden aangemerkt als veilig land van herkomst.

  • Kenia kan niet worden aangemerkt als veilig land van herkomst.

  • Togo kan wel worden aangemerkt als veilig land van herkomst, met uitzondering van LHBTI’s. In individuele zaken dient bijzondere aandacht te worden geschonken aan politiek activisten, journalisten, en medewerkers van NGO’s.

  • Tsjaad kan niet worden aangemerkt als veilig land van herkomst.

  • Zambia kan niet worden aangemerkt als veilig land van herkomst

  • Zimbabwe kan niet worden aangemerkt als veilig land van herkomst.

  • Zuid-Afrika kan niet worden aangemerkt als veilig land van herkomst.

Voor vreemdelingen uit landen die zijn aangemerkt als veilig land van herkomst, in dit geval Togo, geldt dat de asielaanvragen in spoor 2 (een versnelde procedure) worden afgehandeld. Voor aanvragen van vreemdelingen uit landen die niet zijn aangemerkt als veilig land van herkomst, in dit geval Gambia, Kenia, Tsjaad, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika, is de «normale» procedure van toepassing, waarbij elke aanvraag individueel beoordeeld wordt. Het inwilligingspercentage uit deze landen is laag. Aanvragen van vreemdelingen uit deze landen kunnen nog steeds afgewezen worden, waarna deze vreemdelingen dienen terug te keren naar het land van herkomst.

Op basis van deze beoordelingen zal ik door middel van een wijziging van Bijlage 13 van het Voorschrift Vreemdelingen de nationale lijst van veilige landen van herkomst aanpassen. Deze zal in werking treden met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

De landen die ingevolge mijn toezeggingen van 12 november 2015 en 26 november 2015 overblijven ter beoordeling zijn Brazilië, Colombia, Cuba, Honduras, Trinidad en Tobago, Bangladesh, Nepal, Jordanië en Libanon. Deze landen zullen in de volgende tranches worden beoordeeld.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven