19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2088 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 december 2015

Uw Kamer heeft verzocht om een afschrift van mijn antwoord op de brief van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) van 29 september jl. inzake voorlichting aan vluchtelingen over vrijheid van religie en niet-geloven in onze cultuur. Graag informeer ik u als volgt.

Naar aanleiding van de brief is zowel telefonisch als persoonlijk contact geweest tussen het COA en de secretaris van de PKN. Daarnaast heb ik een kennismakingsgesprek gehad met de secretaris van de PKN, waarin ook het onderwerp van de brief van 29 september jl. aan de orde is geweest. Om die reden is er geen schriftelijke reactie aan de PKN verzonden.

Zoals ik uw Kamer heb laten weten, bekijkt het COA momenteel – mede in overleg met onder meer de PKN – hoe de reeds bestaande voorlichting aan asielzoekers uitgebreid kan worden. Verder heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten de Grondwet ook in het Arabisch beschikbaar te stellen. Gemeenten kunnen deze verstrekken aan asielzoekers die in de opvang komen. Het streven is een bredere voorlichting aan te bieden over grondrechten en democratie.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven