19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2049 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 september 2015

Sinds enige weken is de toestroom van asielzoekers naar Nederland sterk toegenomen. De hoge toestroom is aanleiding geweest om de screening van asielzoekers tegen het licht te houden. Met deze brief informeer ik uw Kamer over de gekozen aanpassing en twee adviezen die ik hierover heb ontvangen.

Tuberculose komt in Syrie zelden voor, met als gevolg dat bij asielzoekers uit Syrië ook zelden tuberculose voor komt. Screening op tuberculose is bij deze asielzoekers derhalve weinig zinvol. Dit is de reden om de screening op tuberculose van Syrische asielzoekers op te schorten. Sinds dit weekend is deze beleidslijn bekend bij de ggd’en en zij kunnen zonodig ook lokaal informatie verschaffen. Deze (tijdelijke) aanpassing van beleid is conform de adviezen van het Centrum infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM en de ad-hoc commissie van de Commissie voor praktische tuberculosebestrijding (CPT) (zie bijlage1). Experts zijn van oordeel dat hiermee geen risico voor de volksgezondheid wordt gelopen. Screening van asielzoekers uit hoogrisico landen op TBC, zoals Eritrea, blijft ongewijzigd prioriteit krijgen.

Het beleid dat alle asielzoekers tot 19 jaar zonodig de vaccins van het Rijkvaccinatieprogramma ontvangen, wordt gehandhaafd. Als duidelijk is dat zij die in het land van herkomst hebben ontvangen, is vaccinatie overbodig. Dit beleid blijft ongewijzigd en daarmee blijft de dekkingsgraad op peil.

Op internationaal niveau heeft het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) een expert opinion over de volksgezondheidsaspecten van de grote toestroom van asielzoekers via de zuidelijke en oostelijke grenzen van de EU samengesteld. Het RIVM zal deelnemen aan de besprekingen met de experts om te bezien of dit gevolgen moet hebben voor de handelwijze in Nederland.

Vooralsnog lijken er voor Nederland geen nieuwe zaken in dit advies aan de orde te komen. Wel houdt het RIVM, zowel binnen de Europese Unie als binnen Nederland, nauwgezet een vinger aan de pols, zodat de volksgezondheid in Nederland gewaarborgd blijft.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven