19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 1943 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 januari 2015

Met deze brief informeer ik u over het aantal verleende verblijfsvergunningen op basis van mijn discretionaire bevoegdheid in het geval van bijzondere, schrijnende individuele omstandigheden. Tevens kom ik met deze brief mijn toezegging aan uw Kamer na inzage te geven in de gevolgen van het wetsvoorstel Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met het herschikken van de gronden voor asielverlening voor het gebruik van de discretionaire bevoegdheid.1

Vanaf het moment dat ik als Staatssecretaris verantwoordelijk ben voor vreemdelingenzaken, heb ik op grond van schrijnendheid 290 verblijfsvergunningen verleend met toepassing van mijn discretionaire bevoegdheid. Dat is een gemiddelde van 130 verblijfsvergunningen per jaar. Voor de aantallen voorgelegde zaken en verleende verblijfsvergunningen op basis van mijn discretionaire bevoegdheid verwijs ik u naar de bijlage.

Het gemiddelde aantal van 130 verleende verblijfsvergunningen per jaar komt ongeveer overeen met het aantal dat tijdens voorgaande kabinetten is verleend. Onder het kabinet Balkenende IV was het aantal verleende verblijfsvergunningen op grond van schrijnendheid gemiddeld 150 per jaar. Onder het kabinet Rutte I was dit gemiddeld 100 verblijfsvergunningen per jaar.

In verband met mijn toezegging om te bezien welke gevolgen het herschikken van de gronden voor asielverlening heeft voor het gebruik van de discretionaire bevoegdheid kan ik het volgende meedelen. Ruim een jaar na inwerkingtreding van de Wet herschikken van de gronden voor asielverlening lijkt geen toename te hebben plaatsgevonden van een verlening van verblijfsvergunningen met toepassing van de discretionaire bevoegdheid op deze gronden.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven

Bijlage:

Tabel: aantal voorleggingen1 en aantal verleningen vanwege schrijnende omstandigheden:

jaar

voorlegging

persoonsniveau

verleningen

persoonsniveau

2012 nov/dec

80

20

2013

210

80

2014

830

190

Totaal

1.1102

290

X Noot
1

Voorleggingen zijn de geregistreerde brieven waarin aandacht wordt gevraagd voor de schrijnende situatie van een vreemdeling. Het komt voor dat voor één vreemdeling meerdere voorleggingen worden gedaan.

X Noot
2

Zowel het totaal als de uitsplitsingen zijn afgerond op tientallen. Dit is de verklaring voor het feit dat het totaal niet helemaal overeenkomt met de som van de drie jaartotalen.


X Noot
1

Kamerstuk 32 528, nr. 13

Naar boven