19 637 Vreemdelingenbeleid

29 325 Maatschappelijke Opvang

Nr. 1915 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARISSEN VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE EN VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 november 2014

Uw Kamer is eerder geïnformeerd1 over het feit dat het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) op 9 juli jl. twee rapporten heeft uitgebracht naar aanleiding van twee collectieve klachten2 tegen Nederland op grond van het Europees Sociaal Handvest. Het ging om een klacht van de Conference of European Churches (CEC) over de wijze waarop Nederland ondersteuning biedt aan uitgeprocedeerde vreemdelingen. Daarnaast ging het om een klacht van de European Federation of National Organisations working with the Homeless (FEANTSA), een Europese koepelorganisatie van opvangorganisaties, over de toegankelijkheid, doorstroom en kwaliteit van de maatschappelijke opvang. Beide rapporten waren in eerste instantie vertrouwelijk, maar zijn vanaf 10 november jl. openbaar. Bijgaand doen wij uw Kamer beide rapporten toekomen3.

Zoals ook blijkt uit de voorlichting4 van de Afdeling advisering van de Raad van State van 13 december 2013, binden rapporten van het ECSR Nederland in juridische zin niet. Het Comité van Ministers van de Raad van Europa moet op grond van het Handvest een standpunt innemen over de bevindingen in beide rapporten. Dat zal naar verwachting niet eerder dan begin 2015 gebeuren. Zodra het Comité van Ministers zich heeft uitgesproken over de bevindingen van het ECSR, wordt uw Kamer hierover geïnformeerd, alsmede over hoe het kabinet hiermee omgaat.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn


X Noot
1

Aanhangsel Handelingen II 2013/14, nr. 2964 en Kamerstuk 29 325, nr. 65.

X Noot
2

ECSR, 25 oktober 2013, Conference of European Churches (CEC) tegen Nederland (klacht nr. 90/2013) en European Federation of National Organisations working with the Homeless (FEANTSA) tegen Nederland (klacht nr. 86/2012).

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
4

Kamerstuk 29 279, nr. 183.

Naar boven