19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 1704 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 juli 2013

In het debat van 19 juni 2013 met uw Kamer over het Vreemdelingenbeleid heb ik toegezegd de Kamer te informeren over de aantallen opgelegde boetes aan luchtvervoerders die de Vreemdelingenwet overtreden. Met deze brief geef ik uitvoering aan mijn toezegging.

De zorg- en afschriftplicht voor luchtvervoerders

Om ongedocumenteerde inreis in Nederland zo veel mogelijk te voorkomen zijn luchtvervoerders op grond van artikel 4 van de Vreemdelingenwet (Vw) verplicht om desgevraagd een afschrift van de reisdocumenten van de vervoerde passagiers aan de Koninklijke Marechaussee (KMar) te overleggen. Dit is de afschriftplicht voor luchtvervoerders. Deze verplichting geldt voor vooraf vastgestelde risico-routes. Door middel van afschriften van reisdocumenten kunnen niet- of onjuist gedocumenteerde reizigers worden geïdentificeerd. Ook zijn luchtvervoerders op basis van artikel 4 van de Vw verplicht de nodige maatregelen te nemen en het nodige toezicht te houden dat redelijkerwijs van hen kan worden gevorderd om te voorkomen dat zij reizigers zonder geldige reisdocumenten vervoeren. Dit is de zorgplicht voor luchtvervoerders.

Vervolging luchtvervoerders

Indien luchtvervoerders deze verplichtingen niet nakomen, kan door het Openbaar Ministerie (OM) strafrechtelijke vervolging worden ingesteld nadat door de KMar een proces-verbaal (pv) is opgemaakt. In 2012 heeft de KMar circa 140 pv’s opgemaakt tegen luchtvervoerders die niet hadden voldaan aan de afschrift- of de zorgplicht, waar het OM vervolgens tot vervolging is overgegaan. De door de KMar verstuurde pv’s worden door het OM per luchtvervoerder gebundeld tot een zaak. Het OM heeft in 2012 wegens overtreding van de afschrift- en de zorgplicht door luchtvervoerders in 50 zaken, waarin de 140 pv’s zijn vervat, strafrechtelijke vervolging ingesteld. Dat heeft geleid tot elf transacties en zeven dagvaardingen. Zestien zaken zijn geseponeerd en zestien zaken zijn nog in behandeling bij het OM.

Met de verplichtingen voor de luchtvervoerders en met andere maatregelen zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van gatecontroles kan niet geheel worden voorkomen dat vreemdelingen zich ontdoen van hun reisdocumenten tijdens de reis of gedurende het verblijf op het (internationale) luchtdeel van Schiphol. Door de handhaving van artikel 4 van de Vw wordt het risico dat zij dat doen zo veel mogelijk beperkt.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven

Naar boven