19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 1702 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 juli 2013

Op 9 april 2013 heeft uw Kamer door het lid Sjoerdsma voorgestelde moties (Kamerstuk 19 637, nrs. 1637 en 1638) aangenomen. Beide moties zien op informatie over landen van herkomst van asielzoekers. In motie nr. 1637 wordt de regering verzocht om zich in te zetten voor een leidend Europees ambtsbericht. In motie nr. 1638 wordt de regering verzocht om in Europees verband ervoor te pleiten om de door het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) opgezette portalsite met gegevens over landen van herkomst open te stellen voor de gemachtigden van asielzoekers. Met deze brief informeer ik u over de wijze waarop ik gevolg heb gegeven aan deze moties.

Motie Kamerstuk 19 637, nr. 1637 (Europees ambtsbericht)

In antwoord op deze motie verwijs ik u graag naar mijn Kamerbrief van 2 mei 2013 (Kamerstuk 19 637, nr. 1659), waarin ik u mijn visie over de toekomst van het Europese asielstelsel heb beschreven. In die brief heb ik melding gemaakt van mijn streven dat er op den duur gezamenlijke Europese ambtsberichten worden ontwikkeld op basis waarvan onder meer een gezamenlijk Europees beleidsoordeel kan worden gegeven over een specifieke situatie in landen van herkomst. De in 2012 uitgebrachte EASO-landenrapporten over Afghanistan zijn een eerste aanzet. Waar de motie om vraagt is derhalve onderdeel van mijn beleid.

Aanvullende initiatieven die in EU-verband in het kader van het gezamenlijk vergaren en delen van landeninformatie worden ontwikkeld, zullen dan ook door mij zoveel mogelijk worden ondersteund. Zo loopt er sinds april 2013 een pilot vanuit het EASO betreffende het verzamelen en delen van reeds beschikbare landeninformatie. Voor deze pilot worden in de loop van 2013 drie expert-netwerken opgezet (over Somalië, Syrië en Pakistan) waarin landenexperts vanuit alle lidstaten kunnen participeren. Het idee is dat deze werkwijze bijdraagt aan een efficiëntere verspreiding en uitwisseling van reeds aanwezige landeninformatie onder alle lidstaten. Nederland zal in deze pilot vol participeren door in alle drie de expert-netwerken vertegenwoordigd te zijn door landenexperts van het Bureau Land en Taal van de IND.

Kamerstuk Motie 19 637, nr. 1638 (inzage in portalsite)

Om uitvoering te geven aan deze motie heeft de Nederlandse vertegenwoordiger in de vergadering van de raad van bestuur van het EASO van 3 juni 2013 de wens dat asielgemachtigden inzage krijgen in het portaal geargumenteerd ingebracht. De uitvoerend directeur van het EASO toonde begrip voor de wens, maar gaf aan dat directe toegang op dit moment niet mogelijk is. Dit heeft te maken met de manier waarop het portaal functioneert. Het is een pagina met links naar nationale systemen. Dit maakt het in ieder geval al een technische uitdaging om (gecontroleerde) vrije toegang voor asieladvocaten mogelijk te maken. Daarbij geldt ook dat wil het portaal die toegang kunnen bieden, de afzonderlijke lidstaten zullen moeten instemmen met het verlenen van bredere toegang tot hun nationale systemen. Het valt derhalve niet te verwachten dat de toegang van asieladvocaten tot de portaal op korte termijn gerealiseerd kan worden.

Overigens wordt in geen enkele lidstaat in asielbesluiten het portaal als bron aangeduid. Bij gebruik van informatie wordt verwezen naar de publieke bron waaruit de informatie afkomstig is. Hierdoor is het voor asielgemachtigden te allen tijde mogelijk om de gebruikte informatie te raadplegen wanneer deze wordt gebruikt.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven

Naar boven