19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 1496 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR IMMIGRATIE, INTEGRATIE EN ASIEL

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 februari 2012

Uw Kamer heeft voor 28 februari 2012 een dertigledendebat geagendeerd.

Een van de twee onderwerpen is de uitspraak van de kinderombudsman dat er te weinig oog is voor de klinisch medische schade die kinderen van asielzoekers tijdens lange procedures oplopen (Trouw, 12 december 2011).

Vanzelfsprekend ben ik graag bereid met Uw Kamer over het rapport van de kinderombudsman te spreken. Het rapport van de kinderombudsman is echter nog niet verschenen. Dit rapport wordt medio maart verwacht. Ik meen daarom dat een inhoudelijk debat beter kan worden gevoerd na het moment waarop dit rapport is ontvangen en ik uw Kamer daarover schriftelijk heb kunnen informeren.

Met betrekking tot het tweede geagendeerde onderwerp inzake het Instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek (IMMO) acht ik het van belang u te melden dat in december j.l. de IND heeft gesproken met het IMMO. Het door uw Kamer geagendeerde krantenartikel in Trouw is hierbij ook aan de orde geweest. In dit gesprek, dat door de IND als positief is ervaren, is besproken hoe de samenwerking tussen beide instanties verder vorm kan worden gegeven. Afgesproken is om over enige tijd wanneer het IMMO operationeel is een vervolgoverleg te hebben. Ik zal u desgewenst over verdere ontwikkelingen informeren.

De minister voor Immigratie, Integratie en Asiel, G. B. M. Leers

Naar boven