19 637 Vreemdelingenbeleid

27 062 Alleenstaande minderjarige asielzoekers

Nr. 1381 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR IMMIGRATIE EN ASIEL

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 december 2010

Bij brief met kenmerk 27062–64/2010D44417 (d.d. 11 november 2010) verzocht de algemene commissie Immigratie en Asiel mij een reactie te geven op de brief over rechtsbijstand en medische problematiek in het vreemdelingenbeleid die het vorige kabinet aan uw Kamer heeft gezonden, als ook de antwoorden van het vorige kabinet in het schriftelijk overleg over ditzelfde onderwerp (Kamerstukken II, 2009–2010, 19 637, nr. 1305 en nr. 1320). Uw Kamer heeft deze brieven op respectievelijk 7 oktober 2009 en 28 januari 2010 ontvangen.

In de beleidsbrief over rechtsbijstand en medische problematiek in het vreemdelingenbeleid werd ingegaan op een aantal aspecten die onderdeel zouden gaan uitmaken van de verbeterde asielprocedure. Er werd een nadere invulling gegeven van het genormeerde aantal uren rechtsbijstand dat de asielzoeker gedurende de asielprocedure zal ontvangen, als ook de wijze waarop continuïteit in de rechtsbijstandsverlening kon worden geoptimaliseerd.

Wat betreft medische aspecten van het vreemdelingenbeleid is met name ingegaan op de invulling en functie van het medisch advies aan asielzoekers. Ook is toelichting gegeven op een stelselwijziging voor wat betreft de medische vergunningverlening.

In het schriftelijk overleg zijn deze zaken nog verder toegelicht.

De genoemde onderwerpen maakten deel uit van de ontwikkeling van een verbeterde asielprocedure. Op 18 mei jongstleden heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel betreffende een wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met het aanpassen van de asielprocedure (Kamerstuknummer 31 944). Vervolgens is de verbeterde asielprocedure op 1 juli 2010 ingevoerd. Met de inwerkingtreding van de verbeterde asielprocedure zijn ook de noodzakelijke wijzigingen doorgevoerd op het gebied van rechtsbijstand en verlening van medische zorg aan vreemdelingen.

Op het gebied van rechtsbijstandverlening aan vreemdelingen wordt nog gewerkt aan een permanente regeling voor de vergoedingen aan advocaten voor verleende rechtsbijstand. In afwachting van een permanente regeling in het Besluit vergoedingen rechtsbijstand 2000 (Bvr) worden de vergoedingen op dit moment gebaseerd op een beleidsregel van de raad voor rechtsbijstand. Op grond van deze beleidsregel wordt aan advocaten een vergoeding toegekend die aansluit bij de rechtsbijstandverlening in de nieuwe asielprocedure. Er wordt naar gestreefd om de AMvB waarmee wordt voorzien in een permanente vergoedingsregeling nog dit jaar in voorhang en consultatie te brengen.

Uw Kamer zal uiteraard op de hoogte worden gehouden van relevante aspecten met betrekking tot de verbeterde asielprocedure. U is toegezegd dat een jaar na inwerkingtreding van de verbeterde asielprocedure zal worden gerapporteerd over de eerste ervaringen en de mate waarin de beoogde effecten worden behaald.

De minister voor Immigratie en Asiel,

G. B. M. Leers

Naar boven