19 637
Vreemdelingenbeleid

nr. 1203
BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 juni 2008

Naar aanleiding van mijn brief van 28 mei 2008 (19 637, nr. 1200) verzoekt uw Commissie per brief van 6 juni 2008 (08-Just-B-048) om nadere informatie inzake de groep Chinese vreemdelingen die zich in de periode tussen 12 maart en 11 april heeft gemeld om een asielaanvraag in te dienen. Specifiek vraagt uw Commissie om een toelichting op de voorlaatste alinea van mijn brief en wenst uw Commissie te vernemen hoeveel Chinese vreemdelingen zijn vertrokken en waarheen.

Ter toelichting op de voorlaatste alinea uit mijn brief laat ik u het volgende weten. Zoals ik u heb gemeld is de rechtspraak op onderhavig terrein in beweging. Door rechters worden veel vragen gesteld die zien op de mogelijkheden van terugkeer. Uit de thans beschikbare jurisprudentie komt vooralsnog geen eenduidig beeld naar voren. Bij de behandeling van deze zaken is veel aandacht voor de bereidheid van de Chinese autoriteiten om vervangende reisdocumenten af te geven aan ongedocumenteerde Chinese vreemdelingen en de inspanningen die de Nederlandse overheid zich getroost om dit te bevorderen. In een aantal zaken is het oordeel van de rechter aanleiding geweest de bewaring op te heffen. In andere zaken kon bewaring evenwel worden voortgezet. Thans heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een zaak in behandeling van een Chinese vreemdeling die behoort tot deze groep. Een uitspraak wordt binnenkort verwacht.

Met betrekking tot uw verzoek te vernemen hoeveel vreemdelingen zijn vertrokken, meld ik u het volgende. Zoals aangegeven in mijn brief van 28 mei 2008 zijn ongeveer 140 Chinezen in bewaring gesteld. Ten aanzien van ongeveer 20 personen is deze bewaring opgeheven. Ongeveer 15 Chinezen zijn doorgestroomd naar de vervolgprocedure asiel en in een tiental zaken loopt een B9-procedure. Ongeveer 600 Chinese vreemdelingen zijn niet meer in het zicht van de overheid. Eén Chinese vreemde-ling is zelfstandig met hulp van de Internationale Organisatie voor Migratie vertrokken.

De minister van Justitie a.i.,

G. ter Horst

Naar boven