6 Ontstane situatie in de verkennende fase van de kabinetsformatie

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de ontstane situatie in de verkennende fase van de kabinetsformatie,

te weten:

  • -de motie-Wilders over het opzeggen van het vertrouwen in de minister-president (35788, nr. 10);

  • -de motie-Kaag/Hoekstra over afkeuren van de handelwijze van de fractieleider van de VVD (35788, nr. 13);

  • -de gewijzigde motie-Kaag c.s. over een informateur die de vorming van een coalitie verkent (35788, nr. 18, was nr. 14);

  • -de motie-Baudet/Wilders over voorstellen voor de opzet en vorm van een parlementaire ondervraging (35788, nr. 15);

  • -de motie-Segers c.s. over wijziging van het Reglement van Orde inzake de aanwijzing en opdracht van en het verschaffen van inlichtingen door de verkenners (35788, nr. 16);

  • -de motie-Van der Staaij/Segers over evaluatie van de formatie 2021 (35788, nr. 17).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

De motie-Wilders (35788, nr. 10) is in die zin gewijzigd dat zij thans is ondertekend door de leden Wilders en Baudet.

Zij krijgt nr. 12, was nr. 10 (35788).

In stemming komt de gewijzigde motie-Wilders/Baudet (35788, nr. 12, was nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van BIJ1, JA21, Volt, BBB, de SP, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, 50PLUS, DENK, de SGP, de PVV en FVD voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Kaag/Hoekstra (35788, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van BIJ1, JA21, Volt, BBB, de SP, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, 50PLUS, DENK, D66, de SGP, het CDA, de ChristenUnie, de PVV en FVD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fractie van de VVD ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Kaag c.s. (35788, nr. 18, was nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze gewijzigde motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Baudet/Wilders (35788, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van BIJ1, JA21, Volt, BBB, de SP, de PvdD, 50PLUS, de PVV en FVD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Segers c.s. (35788, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Staaij/Segers (35788, nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van JA21, Volt, BBB, de SP, 50PLUS, D66, de VVD, de SGP, het CDA, de ChristenUnie en de PVV voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

De voorzitter:

De heer Wilders?

De heer Wilders (PVV):

Ja, voorzitter. De motie van mij en collega Baudet over het opzeggen van het vertrouwen in de minister-president is met drie stemmen verschil net niet aangenomen, maar de motie van afkeuring van de collega's Kaag en Hoekstra is, op de stemmen van de VVD na, eigenlijk door de hele Kamer aanvaard. En ik weet dat hier staat "fractieleider", niet "minister-president", maar ik zou toch graag van de heer Rutte, in welke functie dan ook, willen horen of en welke consequenties hij daaraan verbindt. Normaal doe je dat aan de regering, maar deze motie is aan de fractieleider, en het is aan hem om te antwoorden. Als hij dat niet wil, antwoordt hij niet, maar ik vraag het hem wel: welke consequentie verbindt hij eraan dat de Kamer in meerderheid de motie van afkeuring tegen zijn handelwijze heeft aangenomen?

De voorzitter:

Ik zie de heer Rutte staan. De heer Rutte.

De heer Rutte (VVD):

Ja, voorzitter. Ik ben graag bereid daarop te reageren. De motie van afkeuring regardeert mij als fractievoorzitter, maar uiteraard ook altijd ... Alsjeblieft geen pettendiscussie; wij zijn één persoon in alle functies. Dit was een heftig debat. Er zijn belangrijke zaken met elkaar besproken. Ik ga door als minister-president, maar ik ga natuurlijk wel ervoor zorgen dat ik het vertrouwen ga terugverdienen — daar ga ik vreselijk hard voor werken — van u, van de Kamer, van de samenleving. En ik ga ook mijn stinkende best doen, om vanuit onze positie als VVD, hopelijk met anderen — wie er precies het voortouw neemt, hoe het ook exact gaat dadelijk met de informateur — te komen tot een nieuw kabinet. Maar ik heb de boodschap zeer goed verstaan en die neem ik ter harte.

De voorzitter:

Dank u wel. Ja, meneer Van Weyenberg.

De heer Van Weyenberg (D66):

Goeiemorgen, voorzitter. Wij hebben een fout gemaakt. Wij hebben per ongeluk vóór de motie op stuk nr. 17 gestemd, en wij willen graag geacht worden daartegen te hebben gestemd.

De voorzitter:

Dan zal deze opmerking in de Handelingen worden opgenomen.

Dan zijn we hiermee aan het einde gekomen van deze bijzondere en historische dag. Ik wil iedereen bedanken, ook de mensen die ons vandaag hebben ondersteund, de media, de bodes, de stenografische dienst ... Dank jullie wel.

U mag het zeggen, meneer Dassen. Ik heb de vergadering nog niet gesloten.

De heer Dassen (Volt):

Mevrouw de voorzitter, wij hebben toevallig ook verkeerd voor de laatste motie gestemd.

De voorzitter:

Die van de heer Van der Staaij. Dan zal deze opmerking in de Handelingen worden opgenomen, dank u wel.

En daarmee zijn we echt aan het einde gekomen van de stemmingen. Ik dank iedereen en sluit de vergadering.

Naar boven