Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Leijten.

Mevrouw Leijten (SP):

Voorzitter. De ANBO, de ouderenbond, kwam met het bericht dat zeker 200.000 ouderen in ons land mishandeld, financieel uitgebuit en verwaarloosd worden. Ik vind dit een serieuze zaak en ik wil daarover een debat met de minister van Volksgezondheid.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter. Het is hoog tijd dat ouderenmishandeling uit de taboesfeer wordt gehaald en dat wij hierover met spoed gaan praten, het liefst nog voor het reces.

Mevrouw Van Miltenburg (VVD):

Ik zou voorafgaand aan dit debat graag een brief over dit onderwerp ontvangen van de minister van Volksgezondheid en van de minister van Justitie, temeer omdat de VVD-fractie twee jaar geleden bij de begrotingsbehandeling hiervoor uitgebreid aandacht heeft gevraagd.

De heer Van der Veen (PvdA):

Ik sluit mij aan bij de woorden van mevrouw Van Miltenburg.

Mevrouw Smilde (CDA):

Ik sluit mij ook aan bij de woorden van mevrouw Van Miltenburg.

Mevrouw Dijkstra (D66):

Wij steunen het verzoek van mevrouw Leijten.

Mevrouw Sap (GroenLinks):

De GroenLinks-fractie steunt ook het verzoek, maar ontvangt ook graag eerst een brief.

Mevrouw Thieme (PvdD):

Wij steunen het verzoek.

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):

Ook de ChristenUnie ziet graag eerst een brief. Wij steunen het verzoek van mevrouw Van Miltenburg.

De voorzitter:

Mevrouw Leijten, u vroeg om een gewoon debat. Ik constateer dat u daarvoor nog geen meerderheid hebt. U hebt wel steun voor een brief.

Mevrouw Leijten (SP):

Voorzitter. Ik zou toch willen voorstellen, zeker aan mevrouw Van Miltenburg van de VVD, dat die brief er dan heel snel moet komen. Wij kunnen dan namelijk proberen om, zoals mevrouw Agema inbracht, hierover nog voor het reces te spreken. Wij hebben het hier inderdaad al jaren over, ook de SP. Ik vind dat het een serieus debat waard is. Ik houd dan ook vast aan mijn verzoek om een debat en hoop daarom dat de brief er nog deze week kan zijn.

De voorzitter:

Mevrouw Leijten, wij zullen de brief afwachten en dan komt u terug om te horen of wij een debat houden. Zullen wij vragen of de brief er voor volgende week dinsdag kan zijn? Ik zie dat mevrouw Leijten het daarmee eens is.

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Pechtold.

De heer Pechtold (D66):

Voorzitter. Ons bereiken allerlei geluiden over de voortgang van de informatie. Deze lijkt nog niet zo veel tempo te hebben dat wij voor 1 juli tot iets kunnen komen. Als het inderdaad zo ligt als ons vanuit de buitenwereld kond wordt gedaan, dan zou mijn fractie, gesteund door de fractie van mevrouw Halsema, graag zien dat het verslag van de informateur zo snel mogelijk naar de Kamer wordt gestuurd met oog op een aan te vragen debat.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram door te geleiden naar de informateur.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik stel voor dat wij, nadat ik de vergadering heb gesloten, elkaar feliciteren en wellicht iets drinken in de wandelgangen.

Sluiting 13.30 uur

Naar boven