Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij het spoeddebat over het uitvoeren van een motie over drukjacht, te weten:

- de motie-Van Velzen over het afkeuren van de handelwijze van de minister (31200 XIV, nr. 142).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Mevrouw de voorzitter. De fractie van GroenLinks heeft een vrij ernstig politiek meningsverschil met de minister van LNV over het toestaan van drukjacht. De fractie van GroenLinks is daartegen. Wij betreuren het zeer dat de minister een motie die aangeeft dat drukjacht niet moeten doorgaan en die door de Kamer is aangenomen, niet uitvoert. Je zou kunnen zeggen: dat het kabinet die niet uitvoert.

Vervolgens heeft de GroenLinksfractie getwijfeld, gewikt en gewogen wat zij zou doen met de motie van afkeuring van de SP-fractie die nu voorligt. Een motie van afkeuring is een zwaar en ultiem middel. Wij vinden dat geen inflatie van dit middel moet plaatsvinden.

Voor fractie van GroenLinks is het een zeer ernstige zaak dat de minister de motie niet uitvoert en drukjacht toestaat. Van ons krijgt zij dan ook niet de gele kaart maar de donkeroranje, bijna rode kaart. Alles afwegend – en het moet geen gewoonte worden van de minister – zullen wij op dit moment, op het randje, de motie van afkeuring niet steunen.

In stemming komt de motie-Van Velzen (31200-XIV, nr. 142).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdD en de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

De vergadering wordt enige ogenblikken geschorst.

Naar boven