Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, op donderdag 15 december om 10.15 uur te stemmen over alle begrotingswetsvoorstellen en de daarbij behorende amendementen. Om deze stemmingen ordentelijk te laten verlopen, verzoek ik de leden dringend, amendementen uiterlijk op woensdag 14 december om 12.00 uur in te dienen.

Voorts stel ik voor, de vergadering van 20 december aanstaande, dus de laatste vergaderdag voor het kerstreces, om 11.30 uur te laten aanvangen. Het is de bedoeling om dan eerst enige noodzakelijke VAO's te agenderen alvorens het reguliere vragenuur te houden, gevolgd door een debat over de Europese top. Deze vergadering wordt afgesloten met stemmingen.

Ten slotte stel ik voor, vanaf volgende week voor VAO's het zogenoemde kerstregime in te laten gaan, waardoor dus alleen de mogelijkheid tot het indienen van een motie bestaat, gevolgd door een zeer korte toelichting. Ik hoop dat de aanwezige leden dit willen meedelen aan de niet-aanwezige leden.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Herben.

De heer Herben (LPF):

Voorzitter. Tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Defensie heb ik een motie ingediend om de regering te verzoeken, te blijven werken met ongedateerde NS-dagkaarten voor veteranen. Een Kamermeerderheid was het oneens met het voornemen van de staatssecretaris van Defensie om uitsluitend gedateerde dagkaarten voor specifieke evenementen te verstrekken. Op deze manier wordt het veteranen moeilijk gemaakt om onverwachte gebeurtenissen bij te wonen, zoals begrafenissen van strijdmakkers. Maandelijks overlijden er ongeveer 150 oud-strijders. Toch heb ik op verzoek van de staatssecretaris de motie aangehouden, omdat hij de Kamer in goed overleg een alternatieve regeling beloofde, via welke de belangen van de veteranen zouden worden behartigd zonder bureaucratische rompslomp. Ik ben buitengewoon onaangenaam verrast door berichten dat aanstaande vrijdag aan 75.000 veteranen toch een brief zal worden gestuurd waarin staat dat het omstreden voornemen van de staatssecretaris wordt uitgevoerd. De Kamer wordt zo namelijk voor een voldongen feit geplaatst. De voorgenomen verzending van de brieven brengt de veteranen nodeloos in verwarring en is een verspilling van portokosten. Deze handelwijze is onacceptabel en kan alleen door een uitspraak van de Kamer worden verhinderd. Ik verzoek u daarom, de aangehouden motie-Herben c.s. op stuk nr. 42 alsnog op de stemmingslijst voor aanstaande donderdag te plaatsen.

De voorzitter:

Ik stel voor, conform uw verzoek te handelen, want ik zie dat hiertegen geen bezwaren bestaan.

Aldus wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Vos.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Voorzitter. Gisteren heeft de Kamer tijdens een algemeen overleg met de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie gesproken over de situatie van gezinnen en kinderen in vreemdelingenbewaring. Mede namens de heer De Wit van de SP-fractie verzoek ik u om het verslag van dat algemeen overleg op de plenaire agenda voor volgende week te plaatsen.

De voorzitter:

Ik stel voor, aldus te handelen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Van der Laan.

Mevrouw Van der Laan (D66):

Voorzitter. Ik heb vanochtend in het algemeen overleg over de Razeb aangekondigd dat ik een motie wil indienen. De zaak waar het over gaat, komt maandag aanstaande in de Razeb aan de orde, maar wordt bekrachtigd tijdens de Europese Raad. Om de bewindslieden in deze drukke periode niet nodeloos naar de Kamer te roepen, kan ik mij voorstellen dat wij het combineren en de behandeling van het verslag van dit AO agenderen in de buurt van of in aansluiting op het overleg over de Europese top. Als er dan nog moties over de Europese top zijn in te dienen, kunnen wij de onze er in één adem bij betrekken. Er was al een meerderheid voor die motie, maar mijn fractie brengt daarin nog wat nuances aan. Het heeft alleen niet zo veel haast dat het nog deze week moet gebeuren.

De heer Van Baalen (VVD):

Omdat wij ook nog een algemeen overleg ter voorbereiding van de Europese Raad krijgen en er mogelijk dan ook andere moties zullen zijn, vraag ik mij af waarom wij dan nu moeten beslissen om alvast een VAO Razeb in te plannen.

Mevrouw Van der Laan (D66):

Omdat ik dit vandaag heb aangekondigd in het algemeen overleg, vind ik het procedureel juist om dit netjes af te handelen. Ik houd er dus aan vast dat ik graag een VAO over de Razeb zou willen hebben, maar dat ik het niet erg vind om dat te betrekken bij een eventueel VAO over de Europese top.

De voorzitter:

Wij zullen in overleg bezien op welk moment wij het best dit VAO kunnen plannen, waarschijnlijk volgende week.

Naar boven