2 Mededelingen

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld:

Hermans, wegens persoonlijke omstandigheden;

Rombouts en Van Apeldoorn, wegens ziekte;

Hiddema, wegens bezigheden elders.

Deze mededeling wordt voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

Collega's. Aanstaande vrijdag is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. De oorlog heeft de afgelopen maanden het leven van vele burgers en militairen gekost. De inval op 24 februari 2022 markeerde een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het Europese deel van de wereld, waar de waarden van vrijheid, veiligheid en democratie, die zo zwaar zijn bevochten, in het hart werden aangevallen. Onze gedachten zijn daarom ook vandaag bij de Oekraïners. Namens de Eerste Kamer wil ik mijn medeleven betuigen aan hen die geliefden hebben verloren door het geweld of in onzekerheid verkeren over het lot van hun dierbaren.

We hebben het afgelopen jaar verschillende malen gesproken met onze collega's van het Oekraïense parlement, de Verchovna Rada. Hier in de Eerste Kamer, maar er waren ook ontmoetingen in de Tweede Kamer, bij de Europese Unie en de Raad van Europa, en natuurlijk via videoverbinding. Steeds weer trof mij de standvastigheid waarmee zij zich verzetten tegen deze onrechtmatige inval en de rotsvaste overtuiging waarmee zij blijven hopen op een goede afloop. Hoop die wij met hen delen.

Poëzie biedt ook vaak hoop. Daarom lees ik vandaag graag een gedicht voor, in de hoop dat Oekraïne en de Oekraïners snel weer vrij mogen zijn. De Oekraïense dichter Mykola Zerov was in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw criticus van het Sovjetbewind. Hij werd in 1935 gevangengezet in het Solovki-kamp, waar hij tweeënhalf jaar later werd doodgeschoten. Het gedicht "Kyiv vanaf de linkeroever" schreef hij in 1923. Het getuigt van de schoonheid van de stad.

Gegroet, verdroomde, goudgetooide schragen

In blauwe bergen … Moe gedacht, in rust.

Volhard mijn jongste, door geen brand gekust

Van 't felle avondrood van onze dagen.

Je roem dateert van lang vervlogen tijden,

Het honderdstemmig kloppenkoper schreit

Dat hij niet weerkomt, stond van zaligheid

Van oude glorie, bloei en grootheid beide.

Maar, reiziger, ga op het zand hier staan;

Zie de barokke schitterdaken aan

En kijk naar Schädels wit gezuilde wonder:

Het leven leeft, verborgen ligt de kracht,

De berg die groen en sluimerwakend wacht,

Het hemelsblauw, het gouden geel eronder.

(Een ogenblik van stilte)

De voorzitter:

Dan gaan wij thans verder met de agenda.

Naar boven