5 Stemmingen

Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Invorderingswet 1990 (Wet uitstel van betaling exitheffingen) ( 33262 ).

(Zie vergadering van 23 april 2013.)

De voorzitter:

Ik heet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die namens de regering bij de stemming aanwezig is, nogmaals van harte welkom.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Essers (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie had twee bezwaren tegen dit wetsvoorstel. Daarbij ging het in de eerste plaats om de verplichte zekerheidsstelling indien een bedrijf wenst te emigreren en in de tweede plaats om de berekening van rente indien wordt geopteerd voor uitgestelde betaling. Op het eerste punt, de zekerheidsstelling, heeft de staatssecretaris de toezegging gedaan dat de ontvangers een discretionaire bevoegdheid krijgen in deze sfeer. Dit betekent dat er kan worden gekeken naar de solventie van het bedrijf als dat bedrijf wenst te emigreren. Daarbij gaat het ook om de staat van dienst op het punt van het vervullen van de belastingverplichtingen. Ook kan worden bekeken of het land waarheen dit bedrijf emigreert, in de regel goed meewerkt aan de invordering van Nederlandse belastingschulden. Dit zal in een beleidsbesluit worden geregeld.

Op het punt van de rente heeft de staatssecretaris geen concessie willen doen. Aangezien wij de toezegging op het punt van de zekerheidsstelling belangrijk vinden en aangezien wij bovendien geen bezwaar hebben tegen het opleggen van exitheffingen als zodanig, is het punt van de rente voor ons niet zwaar genoeg om tegen dit wetsvoorstel te stemmen. Wel handhaven wij onze overige bezwaren. Dat is van belang voor de wetsgeschiedenis. Bij latere eventuele procedures bij de rechter zal dit ongetwijfeld een rol gaan spelen. Wij zullen dus voor dit wetsvoorstel stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PvdA, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, GroenLinks, de SP, D66, de PvdD en 50PLUS voor het wetsvoorstel hebben gestemd en de aanwezige leden van de fractie van de PVV ertegen, zodat het is aangenomen.

Sluiting 13.52 uur.

Naar boven