3 Stemmingen

Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met nationale visa en enkele andere onderwerpen (31549),

en over:

  • - de motie-Schrijver c.s. inzake het vragen van een "small fee" als legeskosten voor het aanvragen van een verblijfsvergunning in Nederland (31549, letter E).

(Zie vergadering van 15 mei 2012.)

De voorzitter:

Ik heet de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel van harte welkom in de Eerste Kamer.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Kuiper (ChristenUnie):

Voorzitter. Onze fractie heeft niet deelgenomen aan de plenaire beraadslaging maar hecht er wel aan om een verklaring te geven bij de stem die wij zo dadelijk zullen afleggen.

Wij zullen tegen dit wetsvoorstel stemmen omdat wij de verbreding van de weigeringsgronden zo ruim en eigenlijk ook zo ongenuanceerd vinden dat wij hieraan onze stem niet kunnen verbinden. Het zou mensen in de knel brengen die eigenlijk geen kant op kunnen en die daarmee ook geen enkel perspectief krijgen op hun toekomst. Dat is de reden waarom wij hiertegen stemmen.

Wij steunen overigens de motie-Schrijver.

Mevrouw Strik (GroenLinks):

Voorzitter. Mijn fractie is van mening dat met het aannemen van dit wetsvoorstel per definitie de menselijkheid uit het vreemdelingenbeleid verdwijnt. Voortaan is het niet meer mogelijk om uit mededogen, schrijnendheid of humaniteit een verblijfsvergunning te verlenen als mensen hier al onregelmatig hebben verbleven. Wanneer je als wetgever de ruimte weghaalt om in individuele gevallen te beslissen wat de menselijkheid vraagt, omdat nu eenmaal niet alles vooraf in regels is vast te leggen, worden de regels een doel op zichzelf in plaats van een instrument.

Wij zullen daarom tegen het wetsvoorstel stemmen en voor de motie-Schrijver. In die motie wordt verzocht om onmiddellijke naleving van de uitspraak van het Hof van Justitie. Mijn fractie vat dit verzoek zo op dat de uitspraak in zijn volledigheid moet worden uitgevoerd. De uitspraak spreekt van geen financiële drempels voor de verkrijging van de EU-status voor langdurig ingezetenen. Dat betekent dus ook dat de financiële lasten voor het inburgeringsexamen dat migranten moeten afleggen om die status te verkrijgen niet op migranten mogen worden afgewenteld. Dit is wel in de Wet inburgering voorzien.

Ook betekent het dat de leges voor aanvragers van gezinshereniging aanzienlijk moeten worden verlaagd. Wij vertrouwen erop dat de minister in zijn reactie op de uitspraak ook op deze twee aspecten zal ingaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de VVD, het CDA en de SGP voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de ChristenUnie, GroenLinks, de SP, D66, de PvdD en de OSF ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik deel hierbij mede dat de fractie van 50PLUS niet aanwezig is.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf over de motie.

Mevrouw Van Bijsterveld (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie legt deze stemverklaring mede af namens de SGP. Tijdens de plenaire behandeling van het wetsvoorstel vorige week is de kwestie van de hoogte van de leges voor het aanvragen van verblijfsvergunningen uitvoerig aan de orde geweest. Bij dit debat is ook het arrest betrokken van het Hof van Justitie waarnaar in de motie wordt verwezen. Beide fracties vinden het vanzelfsprekend dat de Nederlandse overheid EU-recht naleeft en dus ook dat de regering uitvoering geeft aan het arrest van het Hof van Justitie.

Bovendien heeft de minister tijdens de behandeling expliciet naar voren gebracht dat hij het arrest nauwgezet zal bestuderen op de consequenties voor de vergunningaanvragen in het kader van dit wetsontwerp. Verder heeft hij uitgesproken dat hij in den brede de implicaties van het arrest voor het stelsel van legesheffing zal bekijken voor het beleidsterrein waarvoor hij verantwoordelijk is.

Om deze twee redenen achten wij de motie overbodig. Beide fracties zullen deze motie dus niet steunen.

In stemming komt de motie-Schrijver c.s. inzake het vragen van een "small fee" als legeskosten voor het aanvragen van een verblijfsvergunning in Nederland (31549, letter E).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de ChristenUnie, GroenLinks, de SP, D66, de PvdD en de OSF voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de VVD, het CDA en de SGP ertegen, zodat zij is verworpen.

Ik deel ook hierbij mede dat de fractie van 50PLUS niet aanwezig is.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven