Aan de orde is de verkiezing van de eerste ondervoorzitter der Kamer.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Rosenthal, fractievoorzitter van de VVD.

De heer Rosenthal (VVD):

Mevrouw de voorzitter. Met veel genoegen stel ik kandidaat voor het eerste ondervoorzitterschap van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, professor doctor H.M. Dupuis. Ik hoop dat de commissie van stemopnemers bereid zal zijn om ook de naam Heleen Dupuis op de stembriefjes te accepteren.

Mevrouw Slagter-Roukema (SP):

Voorzitter. De sfeer en de gang van zaken in dit huis worden voor een groot deel bepaald door tradities die soms goed verdedigbaar zijn en soms ook niet. Een enkele keer zijn ze potsierlijk of aandoenlijk. Ik denk hierbij aan het sigarenkastje bij de ingang van de zaal waarin de resten van een sigaar van de heer Wiegel zijn te ontwaren. Maar misschien is dit kastje ook wel zinnig, omdat het een impliciet monument van de vooruitgang is. De tijd van gezapig rokende heren is voorbij, het aantal vrouwen is omhoog gegaan en ik geloof dat het aantal rokers is gedaald. Ik juich dat in ieder geval toe.

Een andere traditie is dat het voltallige kabinet aanwezig moet zijn bij de algemene beschouwingen, zelfs als de ministers met de knietjes tegen elkaar aan moeten zitten en de staatssecretarissen in de vensterbanken plaats moeten nemen.

Vandaag, voorzitter, wordt de vergadering bepaald door de traditie van de benoeming van Kamerondervoorzitters en traditiegetrouw zijn beiden lid van de op volgorde grootste partij na het CDA, in dit geval de VVD en de PvdA. Deze benoeming vindt zonder discussie over profiel en competentie plaats.

Laat ik vooropstellen dat mijn fractie instemt met de benoeming van deze beide Kamerondervoorzitters. Eén Kamerondervoorzitter is reeds gepresenteerd en de tweede zal zo meteen worden aangekondigd. Beiden hebben hun sporen verdiend, dat staat buiten kijf. Toch benadrukt mijn fractie dat naar haar mening deze traditie de komende jaren tegen het licht moet worden gehouden. Wij gaan voor verkiezing op basis van kwaliteiten en niet op grond van het aantal zetels over vier jaar in de senaat. Ik kan daar onmiddellijk aan toevoegen dat wij daarvan misschien niet eens zullen profiteren, hoewel wij over vier jaar wellicht de grootste partij zijn!

De kwaliteiten betreffen niet alleen een adequaat voorzitterschap, maar behelzen bijvoorbeeld ook het adequaat participeren in de Huishoudelijke Commissie. Ons voorstel is dat dit de laatste keer is dat wij op deze manier ondervoorzitters benoemen en dat wij over vier jaar gewoon verkiezingen houden, waarbij de beste mag winnen. En dat kan dan ook iemand van de kleine fracties zijn. Ik ben benieuwd naar de mening van de andere fracties.

De heer Werner (CDA):

Ik verbaas mij erover dat deze vraag nu wordt gesteld, omdat wij in het College van Senioren hebben afgesproken dat wij de benoemingsprocedure van de eerste en tweede ondervoorzitter zullen evalueren. Op grond daarvan willen wij bekijken of er redenen zijn voor verandering. Beoogt mevrouw Slagter iets anders dan wat al is afgesproken? Of had zij er behoefte aan dit – wat overigens al vastligt – in het openbaar op te merken?

Mevrouw Slagter-Roukema (SP):

Het laatste is het geval.

De voorzitter:

Conform het gestelde in artikel 113 van het Reglement van Orde zal de verkiezing schriftelijk plaatsvinden. Ik benoem tot stemopnemers de heer Schuurman, voorzitter, en de heren Thissen, Holdijk en Schouw.

(Hierna wordt tot schriftelijke stemming overgegaan.)

De heer Schuurman:

voorzitter van het stembureau

Uitgebracht zijn 64 stemmen, waarvan 61 op mevrouw Dupuis en 3 blanco.

De voorzitter:

Ik constateer op grond van de uitslag van deze verkiezingen dat mevrouw Dupuis overeenkomstig artikel 115 van het Reglement van Orde een volstrekte meerderheid heeft verkregen en daarmee is gekozen tot eerste ondervoorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Ik feliciteer haar van ganser harte en vertrouw op een buitengewoon plezierige samenwerking. Ik wil haar graag een prachtige bos bloemen overhandigen. Ik geef nu de gelegenheid aan de overige leden om mevrouw Dupuis geluk te wensen.

(applaus)

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Naar boven