Kennisgeving Ontwerpwijziging Omgevingsplan gemeente Haarlemmermeer 'Bodem'

Algemeen

Burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer maken bekend dat het ontwerpbesluit Wijziging Omgevingsplan gemeente Haarlemmermeer 'Bodem’ ter inzage ligt.

Dit ontwerpbesluit is een wijziging van het Omgevingsplan gemeente Haarlemmermeer voor regels voor het gebruik van de bodem. Het gaat over het hele gebied van de gemeente Haarlemmermeer.

De gemeenteraad stelt de uiteindelijke wijziging van het omgevingsplan vast. Dat gebeurt nadat mensen op het ontwerpbesluit hebben kunnen reageren. Op dit ontwerpbesluit over regels voor het gebruik van de bodem kunt u van 15 januari 2025 tot en met 25 februari 2025 reageren.

Hieronder staat:

  • Om welke wijziging van het omgevingsplan het gaat.

  • Om welke regels voor gebruik van de bodem het gaat.

  • Waar u die wijziging kunt lezen.

  • Hoe u kunt reageren op het ontwerpbesluit over deze wijziging.

Het ontwerpbesluit gaat om deze wijziging van het omgevingsplan

In het ontwerpbesluit Wijziging Omgevingsplan gemeente Haarlemmermeer 'Bodem’ zijn de voorbeschermingsregels die de gemeente op 28 november 2023 heeft vastgesteld omgezet naar het omgevingsplan. Door de voorbeschermingsregels bleef het bestaande beleid en regelgeving voor bodem geldig vanaf 1 januari 2024. Toen ging de Omgevingswet in.

In de wijziging staan ook regels over onderwerpen die voor 1 januari 2024 bij het Rijk lagen. Sinds die datum vallen die onder de bevoegdheid van de gemeente.

Het gaat om deze regels voor het gebruik van de bodem

1. Regels voor de kwaliteit van de bodem die voor 1 januari 2024 al geldig waren in Haarlemmermeer. Deze regels gaan over graven in de bodem en saneren van de bodem. Saneren is afdekken of schoonmaken van vervuilde bodem.

2. Het aanscherpen of anders formuleren van regels die tot 1 januari 2024 van het Rijk waren. Deze regels staan in hoofdstuk 22 van het Omgevingsplan gemeente Haarlemmermeer. De regels uit hoofdstuk 22 die worden aangepast gaan over:

  • Het bouwen van een bodemgevoelig gebouw (gebouw waar langdurig mensen verblijven en dat op de bodem staat zoals een grondgebonden woning) op een bodemgevoelige locatie (locatie van bodemgevoelig gebouw en het aaneengesloten terrein zoals de tuin).

  • Nazorg na saneren van de bodem (zorgen dat voorzieningen in stand blijven zoals een leeflaag).

  • Kleinschalig graven in sterk verontreinigde grond (voor bijvoorbeeld kabels en leidingen of kleine bouwwerken).

  • ‘Activiteiten op een locatie met historische bodemverontreiniging zonder onaanvaardbaar risico’ (locaties waarover een besluit is genomen onder de Wet bodembescherming dat er geen zodanige risico’s zijn dat spoedige sanering noodzakelijk is.)

De aangepaste regels voor bouwen gaan onder andere over lood en PFAS in de bodem en de kwaliteit die maximaal toelaatbaar is. Lood is een zwaar metaal. Dat werd vroeger veel gebruikt in verf en leidingen. Het kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Voor de stof lood gebruikt de gemeente strengere waarden dan de landelijke waarden omdat lood schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mensen. De gemeente neemt hiervoor het advies van de GGD over. PFAS zijn stoffen die in veel producten zitten, zoals pannen en kleding. Ze blijven lang in het milieu. Voor PFAS bestaan landelijk nog geen normen waarboven gesaneerd moet worden. Hiervoor sluit de gemeente aan bij de Indicatieve Niveaus voor Ernstige Verontreiniging van het RIVM. Zo kunnen we de gezondheid van mensen en het milieu beter beschermen.

3. Regels voor staalslakken en grondstabilisatie (toepassen van bouwstoffen op of in de bodem). Deze regels zijn nieuw in Haarlemmermeer sinds 1 januari 2024. Het is nu verplicht om het gebruik van staalslakken en grondstabilisatie te melden bij de gemeente. Staalslakken zijn een restproduct bij het maken van staal. Ze worden gebruikt bij wegen of geluidswallen. Als staalslakken met water in aanraking komen, kan dit slecht zijn voor het milieu. Grondstabilisatie is het verharden of stabiliseren van een slappe grondlaag door de bodem te injecteren met een bindmiddel. Als bekend is waar staalslakken en grondstabilisatie worden gebruikt, kan de gemeente beter toezicht houden bij de aanleg. Ook kan de gemeente ingrijpen als de staalslakken niet op een verantwoorde manier worden toegepast of de grondstabilisatie niet op de juiste manier wordt uitgevoerd. Hierdoor kunnen we schade aan het milieu voorkomen.

Inzien

U kunt het ontwerpbesluit en motivering inzien

Het ontwerpbesluit en de motivering van het besluit, kunt u inzien van 15 januari 2025 tot en met 25 februari 2024:

Op het Omgevingsloket is het Omgevingsplan gemeente Haarlemmermeer raadpleegbaar. U kunt rechts bovenaan de balk met ‘In werking’ uitklappen. Daarin kunt u via ‘ontwerpversies ter inzage’ de voorgenomen wijziging vinden.

Let op, er kan vertraging zitten tussen het moment van deze bekendmaking en de plaatsing op het Omgevingsloket.

Reageren

Zo kunt u reageren op het ontwerpbesluit over de wijziging

  • Digitaal: via het formulier Externe link: zienswijze indienen op de website van de gemeente Haarlemmermeer. Dit werkt met DigiD of eHerkenning. Het kan niet per e-mail.

  • Schriftelijk: stuur een brief aan de gemeenteraad van Haarlemmermeer, Postbus 250, 2130 AG Hoofddorp. Zet ‘Zienswijze Wijziging Omgevingsplan gemeente Haarlemmermeer Bodem’ als onderwerp in de brief.

  • Mondeling: op afspraak in het gemeentekantoor Beukenhorst in Hoofddorp (Taurusavenue 100), op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur. Een afspraak maakt u via 0900–1852.

Een reactie heet een zienswijze. U kunt een zienswijze sturen van 15 januari 2025 tot en met 25 februari 2025.

De gemeenteraad stelt de wijziging van het omgevingsplan vast

Dat doet de gemeenteraad nadat ze alle zienswijzen van een beantwoording heeft voorzien. Ze kan dan besluiten om de wijziging aan te passen. Als de gemeenteraad de wijziging van het omgevingsplan heeft vastgesteld, wordt de wijziging weer ter inzage gelegd. Er kan dan beroep worden ingesteld bij de Raad van State.

Naar boven