Bruidsschat technische wijzigingen

Inleiding

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Gemeenten moeten op grond van deze wet één omgevingsplan voor de hele gemeente vaststellen. 

In het omgevingsplan zijn de regels van de gemeente over de fysieke leefomgeving opgenomen. Het wordt het juridische kader voor allerlei activiteiten die plaatsvinden in de fysieke leefomgeving. De regels zijn bedoeld om de leefomgeving goed te gebruiken. Het omgevingsplan is daarmee voor iedereen in Rheden relevant.

Het omgevingsplan komt in de plaats van allerlei bestaande regels. Het omgevingsplan komt in de plaats van onze bestemmingsplannen. Maar ook regels uit een aantal gemeentelijke verordeningen worden uiteindelijk in het omgevingsplan opgenomen. Daarnaast zal het omgevingsplan regels bevatten die eerst door het Rijk werden gemaakt maar nu aan de gemeente zijn overgedragen, we noemen die regels ook wel “de Bruidsschat”. Het gaat dan bijvoorbeeld om de regels over milieubelastende activiteiten die werden geregeld door het vorig jaar nog geldende Activiteitenbesluit milieubeheer of regels over wanneer u zonder vergunning mag bouwen. 

Het omgevingsplan zal niet in een keer al die bestaande regels vervangen. Dat zal geleidelijk worden gedaan, wij hebben daar tot 2032 de tijd voor.

Het college_van_burgemeester_en_wethouders van Gemeente Rheden  maakt bekend dat er een ontwerpwijziging voor het "Omgevingsplan gemeente Rheden" ter inzage wordt gelegd dat algemene regels voor de hele gemeente bevat. U leest hieronder waar de ontwerpwijziging over gaat en hoe en wanneer u kunt reageren.

Wijziging omgevingsplan

Bij de start van de Omgevingswet, op 1 januari 2024, bestaat het omgevingsplan uit twee delen: een nieuw deel en het tijdelijke deel, waarin vooral de bestemmingsplannen van de gemeente Rheden staan. Dat tijdelijke deel moet de gemeente de komende jaren overzetten naar het nieuwe deel. 

Het omgevingsplan, zowel het tijdelijke deel als het nieuwe deel, kunt u bekijken via de landelijke website ‘regels op de kaart’.

Wij hebben een ontwerpwijziging gemaakt voor het "Omgevingsplan gemeente Rheden":

Bruidsschat technische wijzigingen

PlangebiedDe eerste wijziging binnen het ‘Omgevingsplan gemeente Rheden’ geldt voor heel het grondgebied van de gemeente Rheden.

Doel van de wijzigingDe eerste wijziging van het omgevingsplan is de eerste stap naar het nieuwe omgevingsplan. De voorgestelde wijziging binnen het ‘Omgevingsplan gemeente Rheden’ heeft betrekking op de regels uit hoofdstuk 22 van het omgevingsplan, de regels van de eerdergenoemde bruidsschat.

Het doel van de eerste wijziging “omgevingsplan gemeente Rheden” is het:

  • herstellen en doorvoeren correcties in de verwijzingen in het omgevingsplan;

  • verwerken van wijzigingen die noodzakelijk zijn vanwege gewijzigde hogere wet- en regelgeving;

  • verwerken van artikelen 2.1 t/m 2.5 van de 'Vangnetregeling Omgevingswet';

Terinzagelegging

U kunt de voorgestelde wijziging en de stukken die daarbij horen bekijken van donderdag 29 februari 2024 tot en met woensdag 10 april 2024. Dat kan op de volgende manieren:

  • Via officielebekendmakingen.nl kunt u een overzicht van de wijzigingen vinden van het "Omgevingsplan gemeente Rheden" - Bruidsschat technische wijzigingen

  • Via ‘regels op de kaart’ (https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/viewer/locatie) kunt u de regels en de plek waar deze gelden vinden. De eerste wijziging vindt u door rechtsboven “alle versies” uit te klappen. Onderaan vindt u de ontwerpwijziging "Omgevingsplan gemeente Rheden" - Bruidsschat technische wijzigingen;

  • Een papieren versie bij de servicebalie van het gemeentehuis op de 2e etage aan de President Kennedylaan 106 te Velp in de Gemeente Rheden. Bel voor openingstijden, 026 4976911 of kijk op Contact - gemeente Rheden

Voor de exacte inhoud van de stukken verwijzen wij u naar de locaties waar u de stukken kunt inzien.

Zienswijzen

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan een ieder zijn zienswijze over het ontwerp omgevingsplan naar voren brengen bij het college_van_burgemeester_en_wethouders van Gemeente Rheden

Schriftelijke zienswijzen kunnen, voorzien van uw handtekening en adres, worden gestuurd naar: Postbus 9110, 6994 ZJ, De Steeg, t.a.v. projectgroep Omgevingsplan. 

Wilt u uw zienswijze liever in een gesprek aan een medewerker van de gemeente vertellen? Bel dan tijdens werkdagen naar nummer 026 4976911 om een afspraak te maken (graag zeggen dat u een afspraak met een medewerker van het project Omgevingsplan wilt). 

Gegevensbescherming

Uw gegevens worden in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verwerkt. Op deze verwerking van persoonsgegevens is een privacyreglement van toepassing.

Dit reglement kunt u raadplegen op de website van de Gemeente Rheden.

Ondertekening

Het college_van_burgemeester_en_wethouders van Gemeente Rheden, 29‑02‑2024

 

Kennisgeving voornemen: Gemeenteblad 2024, 52423 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl) 

Naar boven