Rectificatie: Nadere regels voor de berekening van de bouwkosten 2025
[Deze publicatie betreft een rectificatie omdat de bijlage per abuis niet was opgenomen in de oorspronkelijke publicatie. De oorspronkelijke publicatie is op 4 december 2024 bekendgemaakt, beschikbaar via Gemeenteblad 2024, 506957.]
Wettelijke grondslag: Legesverordening gemeente Heemskerk
1 Inleiding
Op grond van de Legesverordening worden de leges voor een omgevingsvergunning met bouwactiviteiten gebaseerd op de vastgestelde bouwkosten van het betreffende bouwplan.
De bouwkosten vormen de maatstaf om de leges te kunnen vaststellen. Om te kunnen bepalen welke grondslag moet worden gebruikt, wordt aan de aanvrager van een omgevingsvergunning verzocht om op het aanvraagformulier een opgave van de bouwkosten van het bouwplan te geven.
Om de aannemelijkheid van deze opgave van de bouwkosten te kunnen toetsen is een lijst met kengetallen ontwikkeld door Casadata. Via de kengetallenlijst is het mogelijk om voor ieder bouwplan te bepalen hoe hoog de gemiddelde/normale bouwkosten zijn. In het navolgende wordt deze uitkomst de normberekening genoemd. Omdat de normberekening een weergave is van de gemiddelde/normale bouwkosten, zal de opgave van de bouwkosten hier in de regel iets van afwijken. Binnen bepaalde, hierna aangegeven grenzen is dit acceptabel. Bij een grotere afwijking zal op basis van een meer gedetailleerde toetsing door de vergunningverlener moeten worden bepaald of de opgave van de bouwkosten aannemelijk is.
2 Doel
Doel en uitgangspunten van de Nadere regels voor de berekening van de bouwkosten.
De belangrijkste uitgangspunten voor de bouwkosten van Heemskerk zijn:
•
duidelijkheid voor de aanvrager;
•
goed toetsbaar en controleerbaar, openbaar en eenduidig beleid.
Nadere regels voor de berekening van de bouwkosten.
De bouwkosten zijn van toepassing op omgevingsvergunningplichtige bouwwerken voor de activiteit bouwen.
Aanneemsom.
Voor een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen is een reële aanneemsom nodig om de leges te berekenen. De hoogte van de leges is te vinden in de Tarieventabel bij de Legesverordening.
3 Bouwkosten
3.1 Bepaling hoogte bouwkosten
Ten aanzien van het vaststellen van de maatstaf gelden de volgende regels:
1.
Als maatstaf voor de berekening van de leges wordt de opgave van de bouwkosten gebruikt uit de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Daarbij is de datum van de aanvraag bepalend voor aan welke kengetallen er getoetst gaat worden. Wanneer de hoogte van de bouwsom niet te controleren is met kengetallen, omdat de categorie ontbreekt in de kengetallen, dan vragen wij een offerte op. Ook wordt aan de hand van eerdere projecten en brononderzoek onderzocht of de opgegeven bouwkosten aannemelijk zijn.
2.
De opgegeven bouwkosten worden getoetst aan de kengetallen bouwkosten Noord-Holland oktober 2024 van Casadata. De kengetallen worden als bijlage bij deze regeling gevoegd. De normberekening berust op de gemiddelde kosten van een bouwwerk.
3.
Een kleine afwijking tot 10% van deze kosten is dan ook normaal. Er zal dan ook een definitieve aanslag op grond van de opgave bouwkosten volgen.
4.
Indien de afwijking van de normberekening groter is dan 10% of indien bij de aanvraag geen opgave van de bouwkosten wordt gedaan, wordt de aanvrager altijd verzocht om een onderbouwde opgave van de bouwkosten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een offerte.
5.
De termijn voor het aanleveren van een onderbouwing van de opgegeven bouwkosten bedraagt 14 dagen.
6.
Indien niet of niet tijdig wordt gereageerd op het verzoek om een onderbouwde opgave van de bouwkosten, worden bij lager opgegeven bouwkosten dan de normberekening, de leges berekend op grond van de normberekening en bij definitieve aanslag vastgesteld. Bij hoger opgegeven bouwkosten wordt gebruik gemaakt van de hoger opgegeven bouwkosten. Het niet opgeven van de bouwkosten is overigens strijdig met de indieningvereisten uit artikel 7.6 van de Omgevingsregeling.
7.
Als de opgegeven bouwkosten tijdig worden onderbouwd, dan worden de leges berekend op grond van de onderbouwde opgave van de bouwkosten en bij definitieve aanslag vastgesteld.
3.2 In schema
4 Kengetallen
4.1 De kengetallenlijst
De kengetallenlijst voor normberekening voor toetsing van een reële aanneemsom van de gemeente Heemskerk is gebaseerd op de meest recente uitgave van “Basisbedragen bouwleges 2024, onderdeel “Basisbedragen bouwkosten voor leges Noord-Holland 4e kwartaal van Casadata. Deze is in de bijlage van deze regeling toegevoegd.
5 Slotbepalingen
5.1 Intrekking oude regeling
De Nadere regels voor de berekening van de bouwkosten gemeente Heemskerk 2024 worden ingetrokken.
5.2 Overgangsregeling
Op aanvragen die zijn ingediend voor de datum van inwerkingtreding, maar waarop nog niet is beslist, zijn de oude Nadere regels van toepassing.
5.3 Inwerkingtreding
Deze nadere regels treden in werking met ingang van 1 januari 2025.
5.4 Citeertitel
Deze nadere regels worden aangehaald als: Nadere regels voor de berekening van de bouwkosten 2025.
Aldus vastgesteld in de B&W vergadering 26 november 2024,
burgemeester en wethouders van Heemskerk,
de secretaris,
de burgemeester,
Bijlage Basisbedragen Bouwkosten voor leges 4e kwartaal 2024 Noord-Holland
COLOFON
De Casadata Basisbedragen Bouwkosten voor leges Nederland is een uitgave van Casdata CV in Doetinchem.
Copyright 2024 Casadata CV, alle rechten voorbehouden.
Geheel of gedeeltelijke overneming of reproductie van de inhoud van deze uitgave, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteursrechthebbende is verboden.
Het verbod betreft ook geheel of gedeeltelijke bewerking.
Samenstellers en de uitgever zijn zich volledig bewust van hun taak een zo betrouwbaar mogelijk boekwerk te verzorgen.
Niettemin kunnen zij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor in dit boekwerk voorkomende onjuistheden.
Casadata CV
Westendorpseweg 3A, 7004 JD Doetinchem.
www.casadata.nl info@casadata.nl
Telefoon (0314) 34 20 39
Rabobank NL06 RABO 01054 86477
KvK Arnhem 9159150
INLEIDING
Algemeen
Voor het vaststellen van de hoogte van leges voor bouwvergunningen bevat deze publicatie 'Casadata Basisbedragen Bouwkosten gebouwen voor leges', kortweg 'Basisbedragen Bouwleges' de all-in bedragen van alle kosten die voortvloeien uit bouwen.
Door deze te vermenigvuldigen met de inhoud bruto inhoud (per m³) of bruto vloeroppervlakte (per m²) van het gebouw rekent u de totale gebouwkosten per gebouw of object uit.
Door deze methode te gebruiken kunt u in enkele minuten het juiste bouwkostenbudget bepalen.
De budgetten zijn volgens de NEN 2699 (Investerings- en exploitatiekosten van onroerende zaken - Begripsomschrijvingen en indeling) en de inhouden en oppervlakten zijn volgens de NEN 2580 (Oppervlakten en inhouden van Gebouwen) berekend.
Als er een omgevingsvergunning bij de gemeente wordt aangevraagd, dan berekent de gemeente de zogenaamde bouwvergunningleges, ook wel bouwleges genoemd.
De bouwleges worden bepaald aan de hand van bouwkosten excl. btw.
De hoogte van de leges hangt af van hetgeen de gemeente in de eigen legesverordening heeft opgenomen. Dit verschilt van gemeente tot gemeente.
Onder bouwkosten wordt verstaan de aannemingssom (exclusief omzetbelasting) als bedoeld in paragraaf 1, eerste lid, van de Uniforme administratieve voorwaarden voor uitvoering van werken 1989 (UAV 1989) voor het uit te voeren werk, of voor zover deze ontbreekt een raming van de bouwkosten (exclusief omzetbelasting) als bedoeld in het normblad NEN 2699, uitgave 2013, of zoals dit normblad laatstelijk is vervangen of gewijzigd en waarbij de inhoud van het bouwwerk wordt berekend conform NEN 2580.
Bouwkosten zijn de kosten die ontstaan ten behoeve van de realisering van een bouwproject tot en met de oplevering van het gebouwde.
Bij de raming van de bouwkosten moet worden uitgegaan van de prijzen die in het economische verkeer aan een derde zou moeten worden betaald voor het tot stand brengen van het bouwwerk. Het is voor een raming van de bouwkosten dan ook niet van belang of de daadwerkelijke bouw geheel door een bouwbedrijf wordt uitgevoerd of geheel of gedeeltelijk door zelfwerkzaamheid plaats vindt.
Tot de bouwkosten worden niet gerekend de grondkosten (omvattende de verwervingskosten van het terrein, de kosten van het bouwrijp maken), de inrichtingskosten en als de bijkomende kosten (waartoe onder andere behoren de architecten- en de adviseurshonoraria, kosten voor grondonderzoek, verzekeringen, omzetbelasting en andere heffingen).
Tot de bouwkosten horen echter wel de kosten van de afwerking, installatie, liften, roltrappen en dergelijke, voor zover deze installaties behoren tot de normaal te verwachten inrichting van het betrokken bouwwerk.
In de basisbedragen gebouwen zijn alle kosten opgenomen die voorvloeien ten behoeve van het bouwen of herbouwen.
De bouwkundige werken, installaties (werktuigbouwkundige en elektrische installaties) en de vaste inrichting zijn in de genoemde basisbedragen gebouwen opgenomen.
Ook zijn de opslagen zoals uitvoerings- en algemene kosten, verzekeringen en de winst en risico opgenomen in de herbouwwaarde.
De BTW is buiten de berekeningen gehouden.
Alle gebouwen dienen aan alle wettelijke normen te voldoen.
In de tabellen worden de basisbedragen voor de verschillende gebouwtypen per m³ bruto inhoud (m3 bi) en per m² bruto vloeroppervlakte (m2 bvo) gegeven volgens NEN 2580 (Oppervlakten en inhouden van Gebouwen), tenzij anders in of bij de tabel met basisbedragen is vermeld.
Ook de hoogte en het type gebouw alsmede het uitvoeringsniveau hebben invloed op de basisbedragen gebouwen en worden dan ook vermeld waar dit nodig is.
De bouwkosten zijn opgebouwd volgens de NEN 2699 en ingedeeld volgens de NL/SFB methode.
De bedragen kunnen per provincie anders zijn, ook al omdat men niet op de zelfde wijze kan bouwen of door regionale invloeden.
De in de editie Nederland gepubliceerde basisbedragen voor het berekenen van de bouwkosten zijn een landelijk gemiddelde van de provincies.
Voor het berekenen van de bouwkosten vindt u de provinciale basisbedragen in combinatie met het gemak van de online Casadata LegesCalc app.
De gepubliceerde bouwkosten zijn bedoeld om tijdens het ontwerpproces en in de aanbestedingsfase een betrouwbare indicatie
van de bouw- en investeringskosten te geven voor het bepalen en controleren van de bouwkosten budgetten.
Sneller, accurater en actueler met Casadata LegesCalc online
Nog sneller en gemakkelijker kunt u de bouwleges berekenen met de Casadata LegesCalc online.
Met deze LegesCalc applicatie maakt u gebruik van de Basisbedragen BouwLeges van uw eigen provincie, die Casadata elk kwartaal kan actualiseren.
Daarmee werkt u accurater, omdat de basisbedragen in uw provincie door regionale invloeden van het landelijk gemiddelde kunnen afwijken.
Met de kwartaalcijfers werkt u actueler dan met jaarcijfers, omdat de bouwkosten door de kostenontwikkelingen in de branche na verloop van tijd meer gaan afwijken.
Tevens ontvangt u alle kwartaalbedragen van uw provincie in een PDF-publicatie.
Neem voor meer informatie of een presentatie contact op met de Klantenservice via info@casadata.nl of mobiel 06 3712 0279.
Bouwkosten volgens NEN 2699
1 Bouwkundige werken
(A) Funderingen
(B) Skelet
(C) Dakafbouw/dakafwerking
(D) Gevelafbouw/gevelafwerking
(E) Binnenwandafbouw/binnenwandafwerking
(F) Vloerafbouw/vloerafwerking
(G) Trappen/hellingbanen
(H) Plafonds binnen/buiten
2 Installaties
(A) Werktuigbouwkundig: vloeistof- en gasinstallaties
(B) Werktuigbouwkundig: klimaatinstallaties
(C) Elektra: energievoorziening, verlichting
(D) Elektra: communicatie, beveiliging
(E) Transportinstallaties
3 Vaste inrichtingen en voorzieningen
(A) Vaste inrichtingen en voorzieningen
4 Terrein
(A) Grondvoorzieningen
(B) Opstallen (gebouwtjes, overkappingen, enz.)
(C) Omheining en afwerking
(D) Installaties in het terrein
(E) Terreininrichting
5 Algemene uitvoeringskosten/diversen
(A) Diversen (detaillering in ontwerpfase)
(B) Algemene uitvoeringskosten (project)
(C) Coördinatiekosten nevenaannemers
(D) Algemene bedrijfskosten (bouwbedrijf)
(E) Winst en risico (bouwbedrijf)
Opbouw basisbedragen bouwkosten Leges
In de basisbedragen bouwkosten voor de leges zijn de verschillende kostengegevens opgenomen, namelijk:
Bouwkosten:
(1-) Funderingen
(2-) Ruwbouw
(3-) Afbouw
(4-) Afwerkingen
(5-) Installaties werktuigbouwkundig
(6-) Installaties electrotechnisch
(7-) Vaste voorzieningen
(8-) Losse inventaris (niet opgenomen in de basisbedragen)
(9-) Terrein (niet opgenomen in de basisbedragen)
(0-) Indirecte projectkosten
Woningtypes
Uitvoeringsniveau
Voor alle gebouwen is uitgegaan van een standaard afwerkingsniveau.
Alleen voor woonvoorzieningen is deze verder onderverdeeld.
Voor alle uitvoeringsniveaus geldt het bouwbesluit.
Uitvoeringsniveau Standaard
Spouwmuur met normale isolatie, buitenspouwblad gevelsteen, binnenspouwblad kalkzandsteen.
Hardhouten buitenkozijnen, plaatstalen binnenkozijnen en opdek binnendeuren, vurenhouten trappen, tegelwerk natte ruimten tot 1,8 m, binnenwanden behangklaar, CV-ketel met warm-tapwatervoorziening, normaal schakelmateriaal, standaard keuken en sanitair.
Het betreft meestal de goedkopere (planmatige gebouwde) huur- en koopwoningen.
Uitvoeringsniveau Hoogwaardig
Spouwmuur met normale isolatie, buitenspouwblad gevelsteen, binnenspouwblad kalkzandsteen.
Hardhouten buitenkozijnen en plaatstalen binnenkozijnen, opdek binnendeuren, vurenhouten trappen, tegelwerk natte ruimten tot 2,20 m, binnenwanden behangklaar, gedeeltelijk stucwerk in de woon- en verkeersruimten. Hr-ketel met warm- tapwatervoorziening, beter schakelmateriaal, betere keuken en sanitair.
Het betreft meestal de middensector (planmatige gebouwde) huur- en koopwoningen.
Uitvoeringsniveau Luxe
Spouwmuur met optimale isolatie, buitenspouwblad betere gevelsteen, binnenspouwblad kalkzandsteen.
Hardhouten buitenkozijnen en hardhouten binnenkozijnen, luxe stijl binnendeuren, hardhouten trappen, luxe tegelwerk natte ruimten tot plafond, binnenwanden stukwerk.
HR ketel met warm-tapwatervoorziening, luxe design schakelmateriaal, luxe design keuken en sanitair.
Het betreft meestal de duurdere in opdracht gebouwde koopwoningen
Toeslagen
Gebouwen kunnen dezelfde vorm hebben, maar de afwerkingen of installaties kunnen verschillen.
Het kunnen verschillende geveltypen zijn met bijvoorbeeld andere materialen voor de kozijnen.
De gebouwinstallatie kan van simpele uitvoering zijn tot aan een Hightech installatie.
De architectuur kan per gebouw verschillen met zeer afwijkende architectuur.
Gevels kunnen strak zonder enige uitbouw zijn tot aan veel verfraaiïngen.
Voor de verschillende gebouwen worden de toeslagen in percentages gegeven.
Per gebouwsoort zijn er verschillende toeslagen van toepassing.
Toeslagen voor 1 Civieltechnische voorzieningen:
+2% Geschilderde wanden
+3% Hoog verlichtingsniveau
Toeslagen voor 2 Agrarische en industriële voorzieningen:
+4% voor afwijkende architectuur, natuursteen beplating, luxe aluminium, houten of kunststof puien, inhammen of ronde hoeken.
+3% voor betonnen draagconstructie i.p.v. staal
+1% voorMetalen gevelbeplating in kleur
+2% voor dockshelters met docklevelers
+2% voor inrichting kantooroppervlak groter dan 15% van de oppervlakte bij bedrijfsgebouwen
+2% voor PLC installatie voor het regelen van de CV-opwekking
+2% voor IBS (Installatie Beheer Systeem) voor beheer van de installatie
+4% voor GBS (Gebouw Beheer Systeem) voor regeling van klimaat en brandmelding
+6% voor GBS Plus installatie voor regeling van klimaat, brandmelding en inbraakbeveiliging
Toeslagen voor 3 Administratieve, commerciële en beschermende voorzieningen:
+5% voor afwijkende architectuur, natuursteen beplating, luxe aluminium, houten of kunststof puien, inhammen of ronde hoeken.
+9% voor vliesgevel
+1% voor PLC installatie voor het regelen van de CV-opwekking
+2% voor IBS (Installatie Beheer Systeem) voor beheer van de installatie
+4% voor GBS (Gebouw Beheer Systeem) voor regeling van klimaat en brandmelding
+6% voor GBS Plus installatie voor regeling van klimaat, brandmelding en inbraakbeveiliging
+8% voor GBS Plus Plus installatie voor regeling van klimaat, brandmelding, inbraakbeveiliging, verlichting en toegangscontrole
Toeslagen voor 4 Gezondheids- en sociale voorzieningen:
+4% voor afwijkende architectuur, natuursteen beplating, luxe aluminium, houten of kunststof puien, inhammen of ronde hoeken.
+8% voor vliesgevel
+1% voor PLC installatie voor het regelen van de CV-opwekking
+3% voor IBS (Installatie Beheer Systeem) voor beheer van de installatie
+5% voor GBS (Gebouw Beheer Systeem) voor regeling van klimaat en brandmelding
+7% voor GBS Plus installatie voor regeling van klimaat, brandmelding en inbraakbeveiliging
+10% voor GBS Plus Plus installatie voor regeling van klimaat, brandmelding, inbraakbeveiliging, verlichting en toegangscontrole
Toeslagen voor 5 Recreatieve voorzieningen:
+3% voor afwijkende architectuur, natuursteen beplating, luxe aluminium, houten of kunststof puien, inhammen of ronde hoeken.
+1% voor PLC installatie voor het regelen van de CV-opwekking
+1% voor IBS (Installatie Beheer Systeem) voor beheer van de installatie
+2% voor GBS (Gebouw Beheer Systeem) voor regeling van klimaat en brandmelding
+4% voor GBS Plus installatie voor regeling van klimaat, brandmelding en inbraakbeveiliging
+8% voor GBS Plus Plus installatie voor regeling van klimaat, brandmelding, inbraakbeveiliging, verlichting en toegangscontrole
Toeslagen voor 7 Onderwijs-, wetenschaps en informatievoorzieningen:
+5% voor afwijkende architectuur, natuursteen beplating, luxe aluminium, houten of kunststof puien, inhammen of ronde hoeken.
+7% voor vliesgevel
+1% voor PLC installatie voor het regelen van de CV-opwekking
+2% voor IBS (Installatie Beheer Systeem) voor beheer van de installatie
+4% voor GBS (Gebouw Beheer Systeem) voor regeling van klimaat en brandmelding
+6% voor GBS Plus installatie voor regeling van klimaat, brandmelding en inbraakbeveiliging
+8% voor GBS Plus Plus installatie voor regeling van klimaat, brandmelding, inbraakbeveiliging, verlichting en toegangscontrole
Toeslagen voor 8 Woonvoorzieningen:
+5% voor afwijkende architectuur, natuursteen beplating, luxe aluminium, houten of kunststof puien, inhammen of ronde hoeken.
+4% voor rieten daken
+3% voor inrichting met luxe sanitair
+6% voor inrichting met luxe keuken
+12% voor inrichting met zeer luxe keuken
-4% projectkorting bij 20 tot 50 woningen
-7% projectkorting bij 51 tot 100 woningen
-8,5% projectkorting vanaf 101 woningen
12 Wegentransport voorzieningen
122 Wegen voor motorvoertuigen
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m² oppervlakte
251
501
1001
2501
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
250
500
1000
2500
10000
10001
Wegen voor motorvoertuigen
Bedragen per m2 oppervlakte
Hoofdwegen, buiten de bebouwde kom
1 Rijbaan, breedte 4 m, zijberm 1 m
1279
1100
990
914
880
847
2 Rijbanen, breedte 7,5 m, tussenberm 1,5 m, zijberm 1 m
857
736
663
612
589
568
Secundaire wegen, buiten de bebouwde kom
1 Rijbaan, breedte 4 m
895
770
693
640
616
593
2 Rijbanen, breedte 7,5 m
600
516
466
430
413
399
Secundaire wegen, binnen de bebouwde kom
1 Rijbaan, breedte 4 m
959
825
743
686
660
636
2 Rijbanen, breedte 7,5 m
643
553
497
458
442
425
Gebiedsontsluitingswegen
1 Rijbaan, breedte 4 m
626
539
486
448
432
415
2 Rijbanen, breedte 7,5 m
420
361
324
300
288
278
Ventwegen, asfalt
1 Rijbaan, 30 km
1240
1067
960
887
854
822
1 Rijbaan, 60 km
1364
1173
1057
975
938
903
Ventwegen, betonnen klinkers
1 Rijbaan, 30 km
1317
1133
1020
940
905
871
1 Rijbaan, 60 km
1515
1303
1172
1082
1042
1003
Ventwegen, gebakken klinkers
1 Rijbaan, 30 km
1662
1430
1288
1189
1144
1102
1 Rijbaan, 60 km
1913
1645
1480
1367
1315
1267
12 Wegentransport voorzieningen
125 Wegen anders dan voor motorvoertuigen
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m² oppervlakte
101
251
501
751
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
100
250
500
750
2500
2501
Voetpaden
Bedragen per m2 oppervlakte
Voetpaden, vrijliggende
1 strook, breedte 1,50 m
77
67
60
56
54
52
2 stroken, breedte 3,50 m
66
57
52
47
45
44
Voetpaden, trottoir
1 strook, tot 1,00 m
99
85
77
71
69
67
1 strook, van 1,00 tot 1,25 m
93
80
73
67
65
63
1 strook, van 1,25 tot 1,50 m
89
76
68
63
60
58
1 strook, van 1,50 tot 2,00 m
87
75
67
62
59
57
1 strook, van 2,00 tot 2,50 m
84
73
66
62
59
57
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m² oppervlakte
101
251
501
751
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
100
250
500
750
2500
2501
Fietspaden
Bedragen per m2 oppervlakte
Fietspaden, vrijliggende, asfalt
1 strook, breedte 1,50 m
129
110
99
91
88
84
1 strook, breedte 2,00 m
110
96
87
79
76
74
2 stroken, breedte 3,50 m
89
76
68
63
60
58
Fietspaden, vrijliggende, betonnen klinkers
1 strook, breedte 1,50 m
135
116
105
98
94
91
1 strook, breedte 2,00 m
115
100
90
82
79
76
2 stroken, breedte 3,50 m
93
80
73
67
65
63
Fietspaden, vrijliggende, gebakken klinkers
1 strook, breedte 1,50 m
141
122
109
101
98
94
1 strook, breedte 2,00 m
122
104
94
88
84
80
2 stroken, breedte 3,50 m
98
84
76
70
68
66
Fietspaden, langs wegen
1 strook, breedte 1,50 m
97
82
75
69
67
65
1 strook, breedte 2,00 m
82
71
65
60
58
56
12 Wegentransport voorzieningen
126 Parkeerplaatsen (plekken)
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m² oppervlakte
101
251
501
2501
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
100
250
500
2500
5000
5001
Parkeerterrein met parkeerplekken
Bedragen per m2 oppervlakte
Asfalt
77
67
60
56
54
52
Betonnen klinkers
69
60
55
49
47
45
Gebakken klinkers
87
75
67
63
60
58
12 Wegentransport voorzieningen
127 Parkeerbouwwerken
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m³ inhoud
10001
15001
25001
50001
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
10000
15000
25000
50000
100000
100001
Parkeergebouwen
Bedragen per m3 bi, uitgangspunt 2,9 m verdiepingshoogte
Parkeergebouwen bovengronds, vrijstaand open
2- laags
207
191
171
159
152
146
3- laags
197
181
164
147
136
131
4- laags
172
156
140
130
124
5- laags
168
151
136
126
122
6- laags
164
147
133
123
118
7- laags
159
143
129
119
114
Parkeergebouwen bovengronds, vrijstaand dicht
2- laags
226
209
188
175
168
161
3- laags
214
199
179
161
148
143
4- laags
188
169
152
141
135
5- laags
184
166
148
137
132
6- laags
179
161
145
134
129
7- laags
175
158
142
132
126
Parkeergebouwen bovengronds, onderbebouwing open
1- laags
224
201
186
178
171
2- laags
212
191
171
159
152
3- laags
202
181
164
151
145
4- laags
192
172
156
144
138
Parkeergebouwen bovengronds, onderbebouwing dicht
1- laags
249
225
208
200
192
2- laags
237
213
192
177
170
3- laags
226
203
182
169
163
4- laags
214
193
174
161
155
12 Wegentransport voorzieningen
127 Parkeerbouwwerken
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m² oppervlakte
3501
5001
8501
17001
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
3500
5000
8500
17000
34500
34501
Parkeergebouwen
Bedragen per m2 bvo, uitgangspunt 2,9 m verdiepingshoogte
Parkeergebouwen bovengronds, vrijstaand open
2- laags
598
553
497
459
442
423
3- laags
569
525
473
425
393
378
4- laags
500
449
404
374
358
5- laags
487
438
393
365
349
6- laags
475
426
383
355
341
7- laags
464
416
375
346
333
Parkeergebouwen bovengronds, vrijstaand dicht
2- laags
654
605
545
504
483
465
3- laags
621
575
516
466
431
413
4- laags
546
491
443
410
393
5- laags
533
479
432
400
383
6- laags
519
467
420
388
372
7- laags
506
455
410
379
365
Parkeergebouwen bovengronds, onderbebouwing open
1- laags
649
584
541
519
499
2- laags
616
555
500
461
444
3- laags
586
526
475
439
422
4- laags
556
501
450
416
400
Parkeergebouwen bovengronds, onderbebouwing dicht
1- laags
722
649
600
577
554
2- laags
686
617
556
514
493
3- laags
651
587
527
488
469
4- laags
619
557
502
465
446
12 Wegentransport voorzieningen
127 Parkeerbouwwerken
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m³ inhoud
10001
15001
25001
50001
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
10000
15000
25000
50000
100000
100001
Parkeergarages
Bedragen per m3 bi, uitgangspunt 2,9 m verdiepingshoogte
Parkeergarages ondergronds
1- laags
445
401
371
356
330
315
2- laags
401
361
324
301
288
277
3- laags
378
343
309
286
258
247
4- laags
325
293
271
244
234
Parkeergarages ondergronds, onderbouwing
1- laags
363
325
301
288
267
256
2- laags
325
293
264
244
234
225
3- laags
310
278
251
232
209
201
0
4- laags
265
238
220
199
191
Parkeergarages half verdiept
Overdekt
280
252
233
224
207
199
Onder bebouwing, gesloten
288
260
241
232
209
201
Onder bebouwing, half open
231
208
192
184
166
159
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m² oppervlakte
3501
5001
8501
17001
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
3500
5000
8500
17000
34500
34501
Parkeergarages
Bedragen per m2 bvo, uitgangspunt 2,9 m verdiepingshoogte
Parkeergarages ondergronds
1- laags
1289
1160
1072
1029
952
914
2- laags
1160
1044
939
869
834
801
3- laags
1102
992
893
826
744
714
4- laags
942
848
784
706
678
Parkeergarages ondergronds, onderbouwing
1- laags
1050
946
876
839
778
747
2- laags
946
851
766
709
680
653
3- laags
898
809
727
673
606
582
4- laags
767
690
638
575
552
Parkeergarages half verdiept
Overdekt
813
731
677
649
600
577
Onder bebouwing, gesloten
836
753
695
667
617
592
Onder bebouwing, half open
670
603
557
535
494
476
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m³ inhoud
10001
15001
25001
50001
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
10000
15000
25000
50000
100000
100001
Parkeerdek
Bedragen per m3 bi, uitgangspunt 2,9 m verdiepingshoogte
2- laags
110
99
91
87
81
77
3- laags
101
91
84
79
76
73
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m² oppervlakte
3501
5001
8501
17001
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
3500
5000
8500
17000
34500
34501
Parkeerdek
Bedragen per m2 bvo, uitgangspunt 2,9 m verdiepingshoogte
2- laags
319
287
266
252
240
227
3- laags
294
265
245
233
221
210
12 Wegentransport voorzieningen
127 Parkeerbouwwerken
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m³ inhoud
10001
15001
25001
50001
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
10000
15000
25000
50000
100000
100001
Fietsenstalling
Bedragen per m3 bi, uitgangspunt 2,9 m verdiepingshoogte
1- laags
345
2- laags
328
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m² oppervlakte
3501
5001
8501
17001
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
3500
5000
8500
17000
34500
34501
Fietsenstalling
Bedragen per m2 bvo, uitgangspunt 2,9 m verdiepingshoogte
1- laags
1001
2- laags
951
18 Overige civieltechnische voorzieningen
181 Tunnels, onderdoorgangen
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m² oppervlakte
251
501
1001
2501
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
250
500
1001
2500
5000
5001
Tunnels en onderdoorgangen
Bedragen per m2 oppervlakte
Autotunnel
1 Rijbaan, breedte 4 m met vluchtstrook
15319
13252
12854
12468
12219
11975
2 Rijbanen, breedte 7,5 m met vluchtstrook
15856
10623
10304
9995
9795
9600
2 x 2 Rijbanen, breedte 15 m met vluchtstrook
16410
6564
6367
6177
6052
5932
2 x 3 Rijbanen, breedte 23 m met vluchtstrook
16985
5096
4943
4794
4699
4604
2 x 4 Rijbanen, breedte 30 m met vluchtstrook
17579
4746
4604
4466
4376
4289
Fietstunnel
2 stroken, breedte 3,50 m
8028
6943
6735
6533
6402
6274
18 Overige civieltechnische voorzieningen
182 Bruggen/viaduct
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m² oppervlakte
26
51
101
151
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
25
50
100
150
175
176
Bruggen, viaducten en flyovers
Bedragen per m2 oppervlakte
Brug voor fietsers
Breedte 2 m
3849
3695
3583
3475
3406
3338
Breedte 3 m
2772
2660
2581
2504
2453
2405
Breedte 4 m
2577
2474
2401
2329
2282
2237
Brug voor voetgangers
Breedte 1,5 m
1703
1473
1429
1385
1359
1332
Breedte 2,0 m
1413
1223
1186
1151
1128
1105
Breedte 2,5 m
1172
1015
984
955
935
917
Brug voor licht autoverkeer
Brreedte 4 m
6393
5531
5365
5204
5100
4998
Breedte 6 m
5114
4424
4291
4163
4080
3998
Viaduct / Flyover
2 x Rijbanen, breedte 11 m
4183
3618
3509
3404
3335
3268
2 x 2 Rijbanen, breedte 17 m
4329
3744
3632
3523
3453
3384
2 x 3 Rijbanen, breedte 21,4 m
4479
3875
3758
3646
3574
3502
26 Agrarische voorzieningen
263 Bouwwerken voor landbouw
263.0 Boerderijwoningen
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m³ inhoud
501
751
1001
2501
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
500
750
1000
2500
5000
5001
Boerderijwoningen
Uitgangspunt is 2,85 m gemiddelde verdiepingshoogte
Vrijstaand met pannendak
563
512
466
426
383
345
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m2 oppervlakte
176
201
251
276
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
175
200
250
275
300
301
Boerderijwoningen
Uitgangspunt is 2,85 m gemiddelde verdiepingshoogte
Vrijstaand met pannendak
1589
1458
1334
1221
1099
989
26 Agrarische voorzieningen
263 Bouwwerken voor landbouw
263.1 Landbouwloodsen
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m³ inhoud
501
751
1001
2501
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
500
750
1000
2500
5000
5001
Loodsen
Loodsen met stalen gevels
Hoogte tot 5,50 m, uitgangspunt is 4 m
70
64
59
57
55
53
Hoogte van 5,50 tot 7,50 m, uitgangspunt is 6,5 m
65
58
54
52
48
46
Loodsen met betonnen gevels
Hoogte tot 5,50 m, uitgangspunt is 4 m
78
70
65
63
60
58
Hoogte van 5,50 tot 7,50 m, uitgangspunt is 6,5 m
71
65
59
57
55
53
Loodsen met houten gevels
Hoogte tot 5,50 m, uitgangspunt is 4 m
73
66
60
58
56
54
Hoogte van 5,50 tot 7,50 m, uitgangspunt is 6,5 m
67
60
56
54
52
48
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m² oppervlakte
101
151
201
501
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
100
150
200
500
1000
1001
Loodsen
Loodsen met stalen gevels
Hoogte tot 5,50 m, uitgangspunt is 4 m
359
324
301
289
278
267
Hoogte van 5,50 tot 7,50 m, uitgangspunt is 6,5 m
541
487
452
435
417
401
Loodsen met betonnen gevels
Hoogte tot 5,50 m, uitgangspunt is 4 m
323
291
271
261
251
241
Hoogte van 5,50 tot 7,50 m, uitgangspunt is 6,5 m
486
438
408
391
377
361
Loodsen met houten gevels
Hoogte tot 5,50 m, uitgangspunt is 4 m
347
313
291
280
270
259
Hoogte van 5,50 tot 7,50 m, uitgangspunt is 6,5 m
521
470
438
421
405
388
26 Agrarische voorzieningen
263 Bouwwerken voor landbouw
263.2 Traditionele landbouwschuren
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m³ inhoud
301
451
601
1001
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
300
450
600
1000
1500
1501
Traditionele landbouwschuren
Met houten gebinten, gemetselde steens muren, pannendak
Tot 10 m breed
Zijmuur 2 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 4,25 m
258
231
214
201
193
Zijmuur 3 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 5,25 m
231
207
190
178
169
Zijmuur 4 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 6,25 m
210
187
174
164
153
10 tot 13 m breed
Zijmuur 2 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 5,25 m
214
168
153
Zijmuur 3 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 6,25 m
196
151
157
137
137
Zijmuur 4 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 7,25 m
179
145
142
127
127
Vanaf 13 m breed
Zijmuur 2 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 6,25 m
192
170
144
137
137
Zijmuur 3 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 7,25 m
176
153
136
126
126
Zijmuur 4 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 8,25 m
164
143
132
121
121
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m² oppervlakte
101
151
201
301
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
100
150
200
300
400
401
Traditionele landbouwschuren
Met houten gebinten, gemetselde steens muren, pannendak
Tot 10 m breed
Zijmuur 2 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 4,25 m
1083
970
908
850
816
Zijmuur 3 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 5,25 m
1198
1080
994
933
885
Zijmuur 4 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 6,25 m
1300
1159
1077
1018
959
10 tot 13 m breed
Zijmuur 2 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 5,25 m
1012
900
799
Zijmuur 3 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 6,25 m
1117
989
865
810
810
Zijmuur 4 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 7,25 m
1205
1063
936
872
872
Vanaf 13 m breed
Zijmuur 2 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 6,25 m
1001
888
824
757
757
Zijmuur 3 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 7,25 m
1091
959
889
817
817
Zijmuur 4 m hoog, gemiddelde hoogte schuur 8,25 m
1178
1037
958
879
879
26 Agrarische voorzieningen
263 Bouwwerken voor landbouw
263.4 Werktuigenloodsen halfopen
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m³ inhoud
2501
3501
4501
5501
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
2500
3500
4500
5500
6500
6501
Werktuigenloodsen halfopen
Met staalskelet en betonvloer
Golfplatendak
Tot 18 m breed, gemiddelde hoogte loods 5,25 m
52
52
49
43
Vanaf 18 m breed, gemiddelde hoogte loods 6,15 m
47
45
42
40
40
Staalplatendak
Tot 18 m breed, gemiddelde hoogte loods 5,25 m
55
52
49
45
Vanaf 18 m breed, gemiddelde hoogte loods 6,15 m
48
47
43
42
41
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m² oppervlakte
501
601
701
851
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
500
600
700
850
1000
1001
Werktuigenloodsen halfopen
Met staalskelet en betonvloer
Golfplatendak
Tot 18 m breed, gemiddelde hoogte loods 5,25 m
265
261
249
240
Vanaf 18 m breed, gemiddelde hoogte loods 6,15 m
253
247
236
225
216
Staalplatendak
Tot 18 m breed, gemiddelde hoogte loods 5,25 m
271
268
254
243
Vanaf 18 m breed, gemiddelde hoogte loods 6,15 m
265
248
237
235
228
26 Agrarische voorzieningen
263 Bouwwerken voor landbouw
263.6 Veldschuren of kapschuren
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m³ inhoud
501
751
1001
2501
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
500
750
1000
2500
5000
5001
Veldschuren of kapschuren
Veldschuren 3 zijden, gesloten
Hoogte tot 5,50 m, gemiddelde hoogte schuur 4,5 m
93
84
77
74
70
68
Hoogte van 5,50 tot 7,50 m, gemiddelde hoogte schuur 6 m
87
77
71
68
66
64
Veldschuren 2 zijden, gesloten
Hoogte tot 5,50 m, gemiddelde hoogte schuur 4,5 m
81
74
68
66
64
62
Hoogte van 5,50 tot 7,50 m, gemiddelde hoogte schuur 6 m
75
67
62
59
57
55
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m2 oppervlakte
101
151
201
501
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
100
150
200
500
1000
1001
Veldschuren of kapschuren
Veldschuren 3 zijden, gesloten
Hoogte tot 5,50 m, gemiddelde hoogte schuur 4,5 m
375
337
310
298
286
275
Hoogte van 5,50 tot 7,50 m, gemiddelde hoogte schuur 6 m
560
505
465
446
427
411
Veldschuren 2 zijden, gesloten
Hoogte tot 5,50 m, gemiddelde hoogte schuur 4,5 m
324
291
268
258
247
237
Hoogte van 5,50 tot 7,50 m, gemiddelde hoogte schuur 6 m
486
437
402
386
370
355
26 Agrarische voorzieningen
264 Bouwwerken voor tuinbouw
264.1 Tuinbouwkassen
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m³ inhoud
1001
2501
7501
15001
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
1000
2500
7500
15000
25000
25001
Tuinbouwkassen
Uitgangspunt is 4 m gemiddelde hoogte kas
Kassen type Breedkap
Niet verwarmd
15
15
13
12
Verwarmd
41
40
33
32
Kassen type Venlo
Niet verwarmd
13
13
11
11
Verwarmd
38
37
32
30
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m² oppervlakte
251
626
1876
3751
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
250
625
1875
3750
6250
6251
Tuinbouwkassen
Uitgangspunt is 4 m gemiddelde hoogte kas
Kassen type Breedkap
Niet verwarmd
66
64
53
49
Verwarmd
166
158
133
127
Kassen type Venlo
Niet verwarmd
57
55
45
43
Verwarmd
157
148
125
121
26 Agrarische voorzieningen
264 Bouwwerken voor tuinbouw
264.2 Tuinbouwloodsen
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m³ inhoud
1001
2501
7501
15001
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
1000
2500
7500
15000
25000
25001
Loodsen tuinbouw
Uitgangspunt is 4 m gemiddelde hoogte loods
Loodsen dicht
Geïsoleerd
53
47
43
42
34
Ongeïsoleerd
44
40
36
35
29
Loodsen open
Ongeïsoleerd
33
30
27
27
22
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m² oppervlakte
251
626
1876
3751
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
250
625
1875
3750
6250
6251
Loodsen tuinbouw
Uitgangspunt is 4 m gemiddelde hoogte loods
Loodsen dicht
Geïsoleerd
210
190
175
169
137
Ongeïsoleerd
175
158
145
140
112
Loodsen open
Ongeïsoleerd
133
121
110
107
88
26 Agrarische voorzieningen
264 Bouwwerken voor tuinbouw
264.3 Oogstbewaarloodsen
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m³ inhoud
6001
8001
9001
10001
Tot
tot
tot
tot
tot
Vanaf
6000
8000
9000
10000
12000
12001
Oogstbewaarloodsen dicht
Met staalskelet en staalplaatdak
Met geïsoleerde betonvloer
Tot 22 m breed, gemiddelde hoogte loods 6,85 m
63
62
60
59
Vanaf 22 m breed, gemiddelde hoogte loods 8,55 m
56
55
54
53
52
Voor losse opslag met vloerventilatie
Tot 22 m breed, gemiddelde hoogte loods 6,85 m
77
76
75
74
Vanaf 22 m breed, gemiddelde hoogte loods 8,55 m
70
69
68
67
66
Voor kistopslag inclusief drukkamer
Tot 22 m breed, gemiddelde hoogte loods 6,85 m
85
84
82
80
78
Vanaf 22 m breed, gemiddelde hoogte loods 8,55 m
73
70
69
68
Basisbedrag bouwkosten voor leges bij m² oppervlakte
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.