Gemeenteblad van Moerdijk
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Moerdijk | Gemeenteblad 2024, 408579 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Moerdijk | Gemeenteblad 2024, 408579 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Subsidieregeling isolatie eigen woningen gemeente Moerdijk
Het college van burgemeester en wethouders, in zijn vergadering van 13 augustus 2024;
het gemeentebestuur een betere isolatie van woningen, en daarmee het besparen van het gebruik van aardgas, in de gemeente wil bevorderen door het verstrekken van subsidies voor het isoleren van woningen met een laag energielabel.
gelet op de artikelen 3, 5, 6, 7, 8, 9 en 12 van de Algemene subsidieverordening gemeente Moerdijk
In deze regeling wordt verstaan onder:
Energielabel: energielabel zoals bedoeld in Bijlage 1 van het Besluit bouwwerken leefomgeving;
Grondgebonden koopwoning: Een bestaande gebouwde onroerende zaak, die een zelfstandige woongelegenheid vormt alvorens renovatie plaatsvindt en in de basisregistratie als bedoeld in artikel 2 van de Wet basisregistratie adressen en gebouwen met een woonfunctie is geregistreerd, niet zijnde een woonwagen, woonboot of appartement;
ISDE Meldcode: Een meldcode is een code die wordt gekoppeld aan isolatiemateriaal. De meldcodelijst is een overzicht van merk- en productnamen die zijn goedgekeurd en in aanmerking komen voor subsidie. Niet elk materiaal is goed genoeg om ook echt voor energiebesparing te zorgen. Als het product een meldcode heeft en dus in de meldcodelijst staat, weet je zeker dat je goed materiaal koopt. De meldcodelijsten voor isolatieglas en isolatiematerialen te vinden op de website van de RVO.nl
Isolatiemateriaalkosten: Redelijk gemaakte kosten, niet zijnde arbeidskosten, voor nieuw hoogrendementsglas en isolatiemateriaal (zoals opgenomen in de ISDE-meldcodelijsten) en de voor installatie benodigde dampfolie en constructiemateriaal (bijv. een raamwerk om het isolatiemateriaal tussen te klemmen).
Natuurvriendelijk isoleren: isoleren zoals beschreven op de website www.natuurvriendelijkisoleren.nl;
Met deze subsidieregeling wordt beoogd te stimuleren en faciliteren dat eigenaar-bewoners van slecht geïsoleerde woningen in de gemeente Moerdijk isolatiemaatregelen treffen.
Artikel 4. Kosten die voor subsidie in aanmerking komen
De subsidie kan worden verstrekt voor de redelijk gemaakte kosten voor het realiseren van de volgende energiebesparende maatregelen met bijbehorende voorwaarden:
Energiezuinige ventilatie: Er kan subsidie worden verstrekt voor energiezuinige ventilatie indien het gaat om voor de eerste keer aanleggen van een systeem voor een CO2-gestuurde ventilatie of het voor de eerste keer aanleggen van een systeem voor balansventilatie met warmteterugwinning met een rendement van ten minste 90%. Energiezuinige ventilatie komt enkel voor subsidie in aanmerking in combinatie met een isolatiemaatregel.
We onderscheiden twee keuzemogelijkheden voor het aanvragen van de subsidie:
Laat-het-doen voucher: de subsidie wordt aangevraagd voor aanvang van de uitvoering van de maatregel(en). De uitvoering wordt gedaan door een van de aan het Duurzaam Wonen Bon uitvoeringssysteem van Groene Groei aangesloten bedrijven. Het subsidiebedrag wordt als korting op de offerte verrekend en achteraf direct uitbetaald aan het uitvoerende bedrijf;
Een aanvraag wordt, in afwijking van artikel 7 van de Algemene subsidieverordening ingediend na inwerkingtreding van deze regeling en uiterlijk 31 december 2026.
Burgemeester en wethouders beslissen, in afwijking van artikel 8 van de Algemene subsidieverordening, binnen 6 weken nadat de volledige aanvraag is ingediend. Deze termijn kan eenmaal met 4 weken worden verdaagd.
Artikel 10. Aanvullende weigeringsgronden
Aanvullend op artikel 9 van de Algemene subsidieverordening kan de subsidie worden geweigerd indien:
Het college behoudt zich het recht voor om steekproefsgewijs ter plaatse te controleren of de aangeleverde gegevens en/of de gesubsidieerde maatregelen daadwerkelijk en op de juiste manier zijn uitgevoerd.
De uitvoering van de isolatiemaatregelen mogen niet in strijd zijn met de regels voor natuurbescherming in het Besluit kwaliteit leefomgeving. Wanneer isolatiewerkzaamheden aan de spouwmuur, buitenkant gevel en buitenkant dak worden uitgevoerd moet een bedrijf de Training Natuurvrij Maken hebben gevolgd en beschikken over het daarbij behorende certificaat (zie https://www.natuurvriendelijkisoleren.nl/isolatiebedrijf/)
Artikel 13. Subsidievaststelling:
Een aanvraag voor vaststelling bevat, in afwijking van artikel 14 van de Algemene subsidieverordening:
Bij uitvoering door een bedrijf: Facturen van de uitgevoerde subsidiabele activiteiten, waarop het deel van de kosten die subsidiabel zijn voldoende duidelijk uitgesplitst en aangemerkt zijn, inclusief ISDE-meldcode, aantal vierkante meters toegepaste isolatiemaatregel(en) en datum van uitvoering, aangevuld met het betaalbewijs; of
Artikel 14. Termijn Subsidievaststelling
Een subsidie wordt, in afwijking van artikel 15 van de Algemene subsidieverordening, vastgesteld binnen 6 weken na de ontvangst van de aanvraag tot subsidievaststelling.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-408579.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.