Ontwerp wijziging Omgevingsplan gemeente Drechterland (eerste wijziging)

Kennisgeving van Ontwerp wijziging Omgevingsplan gemeente Drechterland (eerste wijziging)

Burgemeester en wethouders van Drechterland maken bekend dat het ontwerp wijziging omgevingsplan gemeente Drechterland op grond van artikel 16.30 van de Omgevingswet en artikel 12 van de Bekendmakingswet ter inzage wordt gelegd.

Omgevingsplan

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Gemeenten moeten op grond van deze wet één integraal omgevingsplan voor het gehele grondgebied vaststellen. In het omgevingsplan zijn de regels van de gemeente over de fysieke leefomgeving opgenomen. Het is het juridische kader voor allerlei activiteiten die plaatsvinden in de fysieke leefomgeving. De regels zijn bedoeld om de leefomgeving goed te gebruiken. Het omgevingsplan is daarmee voor iedereen in Drechterland relevant.

Het omgevingsplan komt in de plaats van allerlei bestaande regels. Zo zal het omgevingsplan regels hebben over gebruik van grond en regels over gebouwen, bijvoorbeeld regels over waar woningen of winkels mogen en regels over waar gebouwd mag worden en hoe hoog. Daarmee komt het omgevingsplan in de plaats van bestemmingsplannen. Ook regels uit een aantal gemeentelijke verordeningen worden in het omgevingsplan opgenomen, bijvoorbeeld regels over het kappen van bomen. Daarnaast zal het omgevingsplan regels bevatten die eerst door het Rijk werden gemaakt maar nu aan de gemeente zijn overgedragen, de zogenoemde “bruidsschat”. Het gaat dan bijvoorbeeld om de regels over milieubelastende activiteiten of regels over wanneer u zonder vergunning mag bouwen. 

Vanaf het moment dat de Omgevingswet in werking is getreden, hebben alle gemeenten direct al een omgevingsplan. Dat heeft het Rijk met overgangsrecht mogelijk gemaakt. Dit omgevingsplan bestaat uit twee delen: een nieuw deel en een tijdelijke deel. In dit laatste deel staan vooral de bestemmingsplannen van de gemeente Drechterland. Het tijdelijke deel moet de gemeente de komende jaren overzetten naar het nieuwe deel. Het omgevingsplan, zowel het tijdelijke deel als het nieuwe deel, is raadpleegbaar via de landelijke viewer ‘Regels op de kaart’: https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/.   

Plangebied

Het omgevingsplan zal niet in één keer alle bestaande regels vervangen. De voorgenomen wijziging van het ‘omgevingsplan gemeente Drechterland’ betreft een wijziging voor een gebied in Hoogkarspel. Het plangebied omvat het centrum van Hoogkarspel en woongebieden.  

Doel van de wijziging

Het doel van de eerste wijziging van het omgevingsplan Drechterland:

  • het omzetten van bestaande regels in omgevingsplansystematiek. Een beleidsneutrale wijziging is beoogd, en veranderingen in de tekst zijn van tekstuele aard.

  • de regels uit de verordeningen te verwerken in het omgevingsplan voor het aangewezen gebied in Hoogkarspel. Dit betreft regels uit de bouwverordening en verschillende artikelen uit de Algemene plaatselijke Verordening.

Ter inzage

Dit plan ligt voor een ieder ter inzage van 18 juli 2023 tot en met 28 augustus 2024.

Het ontwerpbesluit is bekendgemaakt en vindbaar in het Gemeenteblad: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-313235.html.

U kunt de documenten op de volgende manieren bekijken:

  • U bekijkt de documenten digitaal via www.omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart. U zoekt hier naar “omgevingsplan gemeente Drechterland”. Als u dat gevonden heeft, kunt u rechts bovenaan “alle versies” uitklappen. Onderaan vindt u het ontwerp.

  • U maakt een afspraak om de documenten te bekijken op het gemeentehuis Raadhuisplein 1, 1616 AV Hoogkarspel.

Zienswijzen

Tijdens de ter inzage periode kan een ieder schriftelijk of mondeling een zienswijze op de ontwerpwijziging van het omgevingsplan indienen. Reageren kan op de volgende manieren:

Meer informatie

Wilt u meer weten over wat het omgevingsplan inhoudt? Kijk op https://www.drechterland.nl/projecten/de-nieuwe-omgevingswet/het-omgevingsplan/

Naar boven