Omgevingsplanwijziging 1 gemeente Groningen

Reageren op vastgestelde omgevingsplanwijziging ‘Omgevingsplanwijziging 1, gemeente Groningen’ (Stadshavens)

De gemeente Groningen heeft haar omgevingsplan aangepast. In het omgevingsplan staan regels over de fysieke leefomgeving. De regels gelden voor iedereen en gaan over onderwerpen zoals gebouwen, wegen, water, natuur, bodem, lucht, geur en geluid.

Het besluit om het omgevingsplan te veranderen heet ’Omgevingsplanwijziging 1, gemeente Groningen’. De gemeenteraad heeft het besluit vastgesteld op 15 mei 2024, onder nummer 5c.

Waar gaat de omgevingsplanwijziging over?

Deze omgevingsplanwijziging gaat vooral over de plannen voor het gebied Stadshavens. Langs het Eemskanaal in het oosten van de stad Groningen komt een nieuw stadsdeel aan het water: Stadshavens. Om dit stadsdeel te mogen bouwen, moet het omgevingsplan worden aangepast. De huidige industrie en bedrijvigheid verdwijnen en er worden ongeveer 2.400 nieuwe woningen gebouwd. Het gebied ligt grofweg tussen het Damsterdiep, de Europaweg, de Sontweg en het Van Starkenborghkanaal.

In de omgevingsplanwijziging zitten niet alleen de nieuwbouwplannen voor Stadshavens, maar ook het bestaande Damsterbuurtje, tussen Balkgat en Damstersingel. Sinds 1 januari geldt de Omgevingswet, en moeten gemeenten alle regels over de fysieke leefomgeving overhevelen naar het Omgevingsplan. Het Damsterbuurtje is het eerste buurtje waar we dat doen. De regels uit bijvoorbeeld de bestemmingsplannen komen nu in het omgevingsplan. We laten de bestaande rechten en plichten zoveel mogelijk in tact.

De omgevingsplanwijziging is veranderd vastgesteld

We hebben al eerder een versie van het besluit gepresenteerd. Van 11 januari tot en met 21 februari 2024 kon iedereen reageren op het ontwerp van de omgevingsplanwijziging en een zogenaamde zienswijze indienen.

Het plan is nu iets aangepast. Het is, zoals dat heet, ‘gewijzigd’ vastgesteld. In de regels en bijlagen hebben we sommige teksten verduidelijkt en verbeterd. We hebben de begrippenlijst aangevuld. Ook de eisen die we stellen aan vergunningaanvragen, meldingen of mededelingen zijn aangevuld. Voor een aantal regels is het gebied aangepast waar ze gelden. Als reactie op de zienswijzen hebben we de lijst met karakteristieke gebouwen en objecten aangepast en zijn de planregels op het gebied van veiligheid tekstueel aangepast.

Je leest alle veranderingen in bijlage C van het wijzigingsbesluit.

Waar en wanneer bekijk je de omgevingsplanwijziging?

Bekijk van 6 juni tot en met 17 juli 2024 de omgevingsplanwijziging en de stukken die daarbij horen. Dat kan op deze plekken:

  • De (wet)tekst van de omgevingsplanwijziging vind je in het Gemeenteblad op de landelijke website Gemeenteblad 2024, 244369| Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)

  • De regels van de omgevingsplanwijziging bekijk je op landelijke website omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart. Zoek op adres of de naam van de omgevingsplanwijziging. Kies voor het bestand dat ‘vastgesteld’ heet.

  • De andere stukken die bij de omgevingsplanwijziging horen, bekijk je op de gemeentelijke website gemeente.groningen.nl/omgevingsplan.

  • Hulp nodig bij het bekijken? Bel 14 050 voor een afspraak bij het gemeentelijk Loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1.

  • Hulp krijgen kan ook bij het projectbureau Stadshavens aan het Damsterdiep 271. Loop binnen op woensdagmiddagen tussen 14.00 en 16.00 uur. Of maak een afspraak voor een ander moment via nummer 050 - 7001924 of via email info@stadshavens.nl

  • Meer informatie vind je op de projectwebsite stadshavens.nl.

Ben je het niet eens met de vastgestelde omgevingsplanwijziging?

Stuur dan een brief naar de Raad van State, tussen 6 juni tot en met 17 juli 2024. De brief heet een beroepschrift. De periode van zes weken waarin je kunt reageren heet de ‘beroepstermijn’. Verstuur je reactie binnen de beroepstermijn.

Niet iedereen mag zomaar een beroepschrift sturen. De omgevingsplanwijziging moet wel echt gevolgen voor jou hebben, of voor jouw bedrijf of organisatie. Bijvoorbeeld omdat het over jouw eigendommen gaat. Of er verandert iets in jouw omgeving waar je last van hebt. Volgens de wet ben je dan een ‘belanghebbende’. Je kunt ook een beroepschrift sturen als je geen belanghebbende bent, maar wel een zienswijze hebt ingediend.

Wil je niet dat de omgevingsplanwijziging gaat gelden?

De omgevingsplanwijziging gaat gelden op 4 juli 2024, ook als iemand een beroepschrift heeft gestuurd. Heb je een beroepschrift geschreven en wil je niet dat het besluit al gaat gelden terwijl de Raad van State je beroep nog behandelt? Dan moet je behalve je beroepschrift nóg een brief sturen. Vraag hierin om uitstel van het ‘in werking treden’ van de omgevingsplanwijziging. Deze brief noemen we een ‘verzoek om voorlopige voorziening’. De rechter besluit dan of de werking van het wijzigingsbesluit wordt uitgesteld, in zijn geheel of voor een gedeelte.

Naar welk adres stuur je de brief of brieven?

Stuur je beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag. De brief voor de voorlopige voorziening stuur je naar de voorzitter van deze Afdeling, op hetzelfde adres.

Meer informatie?

Meer informatie lees je op de gemeentelijke website gemeente.groningen.nl/omgevingsplan en de projectwebsite stadshavens.nl. Ook kun je contact opnemen met het projectbureau Stadshavens via nummer 050 - 7001924 of via email info@stadshavens.nl. Verder kun je met jouw vragen terecht op woensdagmiddag tussen 14.00 uur en 16.00 uur bij het projectbureau Stadshavens aan het Damsterdiep 271.

Groningen, 5 juni 2024

Naar boven