Wijzigingsbesluit Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs gemeente Dordrecht, zesde wijziging

 

Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT;

 

gezien het voorstel inzake Gemeentelijke bijdrage aan ventilatie in scholen;

 

gelet op de Regeling specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS);

 

gelet op de Maatwerkregeling ventilatie op scholen (SUVIS Maatwerk);

 

gelet op artikel 7 van de overeenkomst doordecentralisatie Onderwijshuisvesting primair en speciaal onderwijs Dordrecht;

 

gelet op artikel 147 van de Gemeentewet;

 

gelet op artikel 128 Wet op het primair onderwijs en artikel 123 van de Wet op de expertisecentra en artikel 5.23 van de Wet op het voortgezet onderwijs 2020;

 

 

B E S L U I T :

 

 

vast te stellen de navolgende wijziging van de Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs gemeente Dordrecht, zesde wijziging.

 

Artikel I Wijziging verordening

De verordening wordt als volgt gewijzigd:

Na "bijlage 5 Voorzieningen uitvoering groenblauwe schoolpleinen" wordt bijlage 6 ingevoegd, luidende:

 

Bijlage 6 Aanvullende voorziening Ventilatie in scholen

Definitie:

S UVIS : Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 23 november 2020, nr. 2020-000066691, houdende regels voor het verstrekken van specifieke uitkeringen voor de verbetering van het binnenklimaat in scholen, laatstelijk gewijzigd bij Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 1 september 2021, nr. 2021-0000063178, tot wijziging van de Regeling specifieke uitkering ventilatie in scholen in verband met de verhoging van het uitkeringsplafond en het openen van een nieuwe aanvraagronde.

SUVIS Maatwerk: Regeling van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 24 juni 2022, nr. PO/33175747, houdende regels voor subsidieverstrekking voor het verbeteren van ventilatie in scholen door het bieden van maatwerk (Maatwerkregeling ventilatie op scholen).

 

I Criteria schoolbestuur dat in aanmerking komt voor een voorziening

Voor de aanvullende voorziening als bedoeld onder II, komt in aanmerking het schoolbestuur van een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs of (voorgezet) speciaal onderwijs en voorgezet onderwijs of een nevenvestiging ervan.

 

II Aanduiding van de aanvullende voorziening

Een schoolbestuur als bedoeld onder I kan op grond van de SUVIS en SUVIS Maatwerk bij het college een verzoek indienen voor een subsidie voor het treffen van maatregelen teneinde te voldoen aan de doelstellingen als bedoeld in de artikelen 4 en 5 van de SUVIS en artikelen 5 en 6 van de SUVIS Maatwerk.

 

III Voorwaarden voor het toekennen van de aanvullende voorziening

Subsidie wordt slechts verleend indien:

  • 1.

    de subsidie die door het schoolbestuur is aangevraagd, door het Rijk op grond van de SUVIS als specifieke uitkering aan de gemeente is verstrekt of door het Rijk op grond van de SUVIS Maatwerk als specifieke uitkering aan het schoolbestuur is verstrekt.

  • 2.

    het schoolbestuur aannemelijk maakt dat de bouwwerkzaamheden afgerond zullen zijn op de in de SUVIS en SUVIS Maatwerk genoemde uiterste datum;

  • 3.

    het schoolbestuur verklaart dat het de niet door deze aanvullende voorziening gedekte kosten uit eigen middelen kan en zal voldoen.

 

IV Subsidieverplichtingen voor de aanvullende voorziening.

  • 1.

    Het schoolbestuur draagt er zorg voor dat bij de uitvoering van de werkzaamheden aan alle voorwaarden van de SUVIS en SUVIS Maatwerk wordt voldaan, voor zover die voorwaarden door het schoolbestuur moeten worden vervuld.

  • 2.

    Het schoolbestuur verleent alle medewerking en verstrekt alle informatie die het college nodig heeft om zelf aan haar verplichtingen uit de SUVIS te voldoen, in het bijzonder aan de verantwoording, bedoeld in artikel 17a van de Financiële-verhoudingswet, over de besteding van de SUVIS. Daarbij geldt dat het schoolbestuur de vragen die door de gemeentelijke accountant worden gesteld binnen vijf werkdagen na ontvangst daarvan dient te beantwoorden.

  • 3.

    Het schoolbestuur draagt zelf zorg voor het tijdig verkrijgen van eventuele vereiste vergunningen.

  • 4.

    Wanneer een school zich kwalificeert als ‘aanbestedende dienst’ volgens de Aanbestedingswet 2012, neemt het schoolbestuur de aanbestedingswetgeving in acht.

 

V Indienen aanvraag

  • 1.

    Het aanvraagformulier van de SUVIS en SUVIS Maatwerk, dat door het schoolbestuur (mede) is ondertekend, geldt als een aanvraag voor deze aanvullende voorziening. Het indieningsmoment ervan volgt de termijnen in de SUVIS en SUVIS Maatwerk.

  • 2.

    Indien de aanvraag namens het schoolbestuur is ingediend, wordt een aanvraag aangevuld met een geldige machtiging, waaruit blijkt dat de gemachtigde namens het schoolbestuur de aanvraag kan indienen.

 

V I Wijze waarop de aanvullende voorziening wordt toegekend en daarbij behorende berekeningseenheid

De aanvullende voorziening bestaat uit twee delen.

Deel I van de subsidie: doorbetaling SUVIS gelden

Deel I van de subsidie is gelijk aan de door de gemeente ontvangen SUVIS subsidie voor het betreffende schoolgebouw.

Deel II Additionele middelen gebaseerd op artikel 7 van de overeenkomst doordecentralisatie Onderwijshuisvesting primair en speciaal onderwijs Dordrecht

Dee lI van de subsidie bedraagt 50% van de na aftrek van de SUVIS en SUVIS Maatwerk subsidie resterende in de SUVIS en SUVIS Maatwerk aanvraag geraamde kosten. Vergoed worden de jaarlasten voor een bij de gemeente af te sluiten lening voor deze additionele middelen. De jaarlasten zijn gelijk aan de afschrijving en rente (kapitaallasten) van het gemeentelijke deel in de investering in de ventilatie op scholen. Deze lineaire lening kent een looptijd van twintig jaar.

 

Voorwaarden voor toekenning

  • 1.

    De bepalingen uit de SUVIS en SUVIS Maatwerk zijn van toepassing op de aanvullende voorziening.

  • 2.

    Indien het schoolbestuur niet aan de gestelde verplichtingen voldoet vordert het college de subsidie terug.

  • 3.

    Het schoolbestuur draagt alle kosten die de ramingen overschrijden.

 

Artikel II Inwerkingtreding en looptijd
  • 1.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de datum van publicatie en werkt terug tot 1 januari 2021.

  • 2.

    Dit besluit vervalt met ingang van 1 januari 2024, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op aanvullende voorzieningen die op grond van deze regeling vóór 1 januari 2024 zijn verstrekt.

 

Artikel III Citeertitel

Dit besluit kan worden aangehaald als "Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs gemeente Dordrecht (zesde wijziging)".

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van dinsdag 3 oktober 2023

Het college van Burgemeester en Wethouders

C.H.W.M. Post, A.W. Kolff

secretaris, burgemeester

Naar boven