Gemeenteblad van Terschelling
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Terschelling | Gemeenteblad 2023, 321719 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Terschelling | Gemeenteblad 2023, 321719 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Uitvoeringsbesluit grafbedekkingen en grafkelders Terschelling 2023
HOOFDSTUK 1: ALGEMENE NADERE REGELS
De nadere regels verstaan onder:
gedenkteken: steen of ander monument, daaronder begrepen kettingen en hekwerken;
grafbeplanting: alle beplanting die op het graf staat of wordt geplant.
stèle: smalle staande steen op het hoofdeind van het graf
zerk: liggende steen van forse dikte die het graf afdekt.
duurzame materialen: materialen die lang meegaan, gemakkelijk hergebruikt kunnen worden en geen al te grote belasting voor het milieu opleveren zoals natuursteen, metaal, keramiek, duurzame kunststoffen of een verduurzaamde houtsoort.
Voor de gedenktekens mogen alleen duurzame materialen worden gebruikt.
De onderdelen moeten vast aan het gedenkteken zijn verbonden.
HOOFDSTUK 2: NADERE REGELS OUDE BEGRAAFPLAATS AAN DE SCHOOLSTRAAT
Artikel 10. Hergebruik oude grafmonumenten
Toegestaan is om aan de voet van de stèle een kleine hardstenen tekststeen te plaatsen met daarop een nieuwe inscriptie die harmonieert met de oude steen. De steen dient qua grootte in verhouding te zijn met de stèle. Dus niet breder dan de stèle en maximaal 40 cm lang. Banden, palen en kettingen en dergelijke die het oorspronkelijk graf omgeven dienen gehandhaafd te worden. Resterende grafruimte uitsluitend aan te vullen met oud grind of schelpen.
Artikel 13. Advies van de grafmonumentencommissie
De commissie baseert zijn advies op de inhoud van de nadere regels in dit Uitvoeringsbesluit, het vastgestelde beleid rondom de begraafplaats en de waardering zoals vastgelegd in het inventarisatierapport van Hulsman Producties uit 2004.
Terschelling, 2023
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Terschelling,
H.M. de Jong,
secretaris/directeur
C.M. van de Pol,
burgemeester
TOELICHTING UITVOERINGSBESLUIT GRAFBEDEKKINGEN
Als elke regelgeving voor grafbedekkingen ontbreekt, kan het aanzien van de begraafplaatsen chaotisch worden. Ook en vooral dienen de veiligheidsaspecten te worden genoemd. Het andere uiterste, een strak keurslijf van bepalingen die elke persoonlijke of kunstzinnige uiting aan banden legt of onmogelijk maakt, moet worden voorkomen. Omdat de regels aan verandering onderhevig kunnen zijn, worden ze niet vastgelegd in de verordening maar in dit uitvoeringsbesluit. Daarbij is een verschil gemaakt in regels voor de oude begraafplaats aan de Schoolstraat en de begraafplaats aan de Longway. De algemene nadere regels (hoofdstuk I) gelden voor beide begraafplaatsen. De nadere regels voor de oude begraafplaats aan de Schoolstraat gelden alleen voor die begraafplaats.
HOOFDSTUK 1: ALGEMENE NADERE REGELS
Een grafbedekking is een veelomvattend begrip dat kan variëren van een eenvoudige kei tot een uitgekiende beplanting. Het begrip stèle is een specifiek type grafbedekking dat hier nader omschreven wordt. Ook wat verstaan wordt onder duurzame materialen is getracht hier te omschrijven, maar technische en wetenschappelijke ontwikkelingen kunnen ook nieuwe materialen opleveren.
Artikel 2. Aanvraag vergunning
De aanvraag voor een grafbedekking moet via een speciaal daarvoor gemaakt formulier worden ingediend. Als zo’n formulier volledig is ingevuld is daarmee verzekerd dat de aanvraag alle benodigde gegevens bevat. Op de werktekeningen zullen ook gegevens moeten worden vermeld als de naam van de rechthebbende op het graf en de plaats van het graf (vak/regel en nummer). Het materiaal en de grootte van de letters en figuren verdient aandacht, aangezien de bevestiging soms kan loslaten. In de praktijk vindt ten behoeve van de nabestaanden meestal een controle plaats of het werk overeenkomstig de opdracht is uitgevoerd. Daarom kan een volledige opgave van de tekst, het lettertype en de figuratie van betekenis zijn.
Grafbedekkingen die van dien aard zijn dat ze een heropening van het graf in de weg staan, zoals een te hoog gewicht of gebruik van gevaarlijke materialen zijn vanzelfsprekend niet toegestaan.
Behandeling van de vergunningaanvraag
De gemeente is als houder van de begraafplaats in principe eigenaar van de grafbedekking op een graf voor zover die niet vallen onder het gestelde in artikel 31 en 32a van de Wet op de lijkbezorging. In die wetsartikelen is geregeld dat een grafbedekking in feite eigendom is van de rechthebbende zolang er een recht rust op het graf en de gemeente het graf dus niet mag ruimen.
Dat het college de vergunning verleent, betekent niet dat de gemeente de grafbedekking feitelijk gaat verwijderen en de kosten moet dragen. Het college verleent slechts toestemming voor het verwijderen van de grafbedekking. De feitelijke verwijdering komt voor rekening en risico van de aanvrager. In voorkomende gevallen kan het namelijk noodzakelijk zijn om een kraan of ander zwaar materieel in te huren voor zware gedenktekens en dergelijke, waardoor schade zou kunnen ontstaan aan de begraafplaats en/of andere graven met grafbedekking. Ook kan de grafbedekking wegens ouderdom mogelijk niet stabiel genoeg zijn om te verwijderen.
Het is in het belang van de gemeente dat de begraafplaats daarna netjes wordt achtergelaten. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen op welke wijze de aanvrager voornemens is om de betreffende grafbedekking te verwijderen, is het verstandig om van de aanvrager te vragen om bij zijn aanvraag aan te geven om wat voor soort grafbedekking het gaat en hoe de verwijdering daarvan plaats zal vinden. Dit kan bijvoorbeeld in het aanvraagformulier worden verwerkt.
Artikel 3. Maximale afmetingen voor grafbedekking en de grafkelder
De hier genoemde afmetingen en gewicht zijn bedoeld om geen uitwassen te krijgen die het aanzicht van de begraafplaatsen verstoren. Van oudsher zijn de monumenten op de oude begraafplaats aan de Schoolstraat hoger en smaller dan die op de begraafplaats aan de Longway. Deze stijl wil de gemeente behouden, vandaar dat de afmetingen voor beide begraafplaatsen verschillen. Het maximale gewicht heeft te maken met capaciteit van de beschikbare hulpmiddelen.
De omvang van de grafkelders is afgestemd op het maximaal aantal toelaatbare lijken dat mag worden begraven in een particulier graf.
De bekendmaking van de beschikking van burgemeester en wethouders geschiedt door middel van toezending of uitreiking aan de aanvrager. Op basis van titel 4.1 van de Awb bedraagt de beslistermijn 8 weken en kan éénmalig met 6 weken worden verlengd. Tegen de vergunning of de weigering daarvan staat bezwaar en (hoger) beroep open.
Artikel 5. Plaatsen of aanbrengen van grafbedekking
Een te plaatsen of aan te brengen grafbedekking op een eigen of algemeen graf dient te worden gedaan door de rechthebbende of op een particulier urnengraf door de gebruiker. Dit heeft te maken met het feit dat het grafmonument na plaatsing eigendom wordt van de rechthebbende of gebruiker. Ditzelfde geldt ook voor het (laten) plaatsen of aanbrengen van een gedenkteken of beplanting op een algemeen graf. Dit houdt automatisch in dat de gemeente geen verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van het plaatsen of aanbrengen, herstellen of vernieuwen van grafbedekkingen in welke zin dan ook. Wel mag de gemeente verwachten dat het aanzien van de begraafplaats in goede orde blijft door de rechthebbenden en gebruikers te verplichten hun grafbedekking goed te onderhouden. Met het oog op het algemeen aanzien kan de gemeente wel, zonder nadere kennisgeving, losse materialen zoals verwelkte bloemen en kransen of kapotte voorwerpen (laten) verwijderen.
Grafbedekkingen die niet uit duurzame materialen bestaan kunnen snel verweren of kapot gaan waarbij mogelijke schade aan bodem of omgeving wordt aangebracht. Losse onderdelen kunnen bij onderhoudswerkzaamheden van de grafbedekking loslaten wat een ongewenst effect heeft voor zowel rechthebbende, gebruikers en bezoekers.
Artikel 7. Losse bloemen en planten
Bloemen horen bij de dood. Een eerbetoon door middel van bloemen, kransen of potplanten is gebruikelijk. Wel kan de gemeente in het kader van het algemene aanzien van de begraafplaats uitgebloeide, verwelkte of anderszins storende voorwerpen van het graf verwijderen.
Artikel 8. Winterharde gewassen
Niet ieder blijvend gewas is geschikt om op een graf te worden aangebracht. Sommige van deze gewassen kunnen de gedenktekens schaden. Overleg tussen de rechthebbende of belanghebbende en de beheerder van de begraafplaats over de keuze van winterharde beplanting is daarom gewenst.
HOOFDSTUK 2: NADERE REGELS OUDE BEGRAAFPLAATS AAN DE SCHOOLSTRAAT
Deze nadere regels zijn een verdere uitwerking van de eerder uitgebrachte adviezen over de cultuurhistorische waarden van de oude begraafplaats. Om deze waarden ook juridisch te kunnen waarborgen zijn enkele aanvullende regels nodig. Deze beogen het huidige beeld met de karakteristieke uitstraling zo veel mogelijk in stand te houden. Dat wil niet zeggen dat bijzettingen of nieuwe graven/grafbedekkingen geheel uitgesloten, maar de wijze waarop dient wel goed overwogen te worden. Een commissie grafmonumenten kan op aanvraag advies uitbrengen over nieuw te plaatsen of aan te passen grafbedekkingen. De commissie bestaat uit...
Artikel 9. Nieuwe grafmonumenten
Wanneer op de oude begraafplaats aan de Schoolstraat nieuwe grafmonumenten worden geplaatst, is het niet gebruikelijk een modern confectiemonument te plaatsen. De regels willen bevorderen dat een nieuwe grafbedekking ingepast wordt in het bestaande geheel. Daarbij kan moderne vormgeving of hedendaagse symboliek duidelijk maken dat het monument toch van deze tijd is.
Artikel 10. Hergebruik oude grafmonumenten
Er vinden op de oude begraafplaats aan de Schoolstraat nog regelmatig bijzettingen plaats in bestaande graven. Behoud van de bestaande grafbedekking staat daarbij voorop. In dit artikel wordt een aantal mogelijkheden gegeven om de naam van de laatst begravene toe te voegen aan het bestaande monument. Bestaande grafmonumenten kunnen ook gebruikt worden om er een gedenkplaats van te maken, uiteraard moeten daarbij de hier gegeven regels in acht worden genomen.
Artikel 11. Onderhoud grafmonumenten
Moderne reinigingsmiddelen en apparaten zijn vaak schadelijk voor oude grafstenen. Om te voorkomen dat de oude grafstenen onnodig beschadigd worden zijn deze voorschriften nodig. Overleg met de beheerder voor aanvang van de werkzaamheden wordt sterk aanbevolen.
Artikel 12. Instandhouding grafmonumenten
De gemeente Terschelling maakt het mogelijk dat grafmonumenten door derden in stand worden gehouden, bijvoorbeeld als gedenkplaats. Bij een overeenkomst met die strekking worden voorwaarden opgenomen die het behoud van het grafmonument moeten garanderen.
Artikel 13. Advies van de grafmonumentencommissie
De voorschriften lijken strikt, maar er is nog steeds veel mogelijk. Creativiteit wordt zeker aangemoedigd, maar wel een blik op het verleden. Voorstellen voor grafmonumenten die af lijken te wijken van het gewenste, worden ter advies voorgelegd aan een commissie die zich baseert op bestaande regels, beleid en adviezen over de instandhouding.
Grafbeplanting heeft zo zijn eigen wegen. Het groeit soms ongecontroleerd buiten de graven en levert dan overlast op voor de naastgelegen graven. Op de oude begraafplaats aan de Schoolstraat was beplanting van oudsher niet vanzelfsprekend. Daarom wordt hier terughoudend mee omgegaan.
In de urnenmuur op de oude begraafplaats aan de Schoolstraat zijn vooraf al afsluitplaten aangebracht. De belettering van deze platen dient men zelf te (laten) regelen waarbij de kosten voor eigen rekening zijn.
Artikel 16. Bestaande grafmonumenten
Het spreekt voor zich dat niet verwezen kan worden naar grafmonumenten die zijn geplaatst voordat dit beleid in werking kwam.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-321719.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.