Addendum duurzaamheid 2023

De raad van de gemeente Bloemendaal;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 april 2023;

 

b e s l u i t:

 

  • 1.

    het “Addendum duurzaamheid 2023” vast te stellen,

  • 2.

    het “Addendum duurzaamheid 2023” toe te voegen aan de Welstandsnota Gemeente Bloemendaal 2013,

  • 3.

    en deze in werking te laten treden op de dag na publicatie.

Inleiding

 

Addendum duurzaamheid 2023

 

De ambitie van gemeente Bloemendaal is om ruimte te geven aan verduurzaming met respect voor ruimtelijke kwaliteit. De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) heeft aangegeven graag handvatten te krijgen om te toetsen op het gebied van duurzaamheid. Daarom geldt dit addendum als een belangrijke aanvulling op de welstandsnota 2013 voor de korte termijn. Hierna kan, vanaf 2024, gewerkt worden aan een Nota voor de omgevingskwaliteit. In deze Nota voor de omgevingskwaliteit kan de Nota uiterlijk van bouwwerken dan worden verwerkt tot één document. Een volledige update dus, waarin alle wensen die er nu liggen kunnen worden meegenomen. De welstandsnota gaat bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet automatisch over. Deze hoeft niet te worden aangepast. Vooruitlopend op een grote herziening (de hierboven genoemde Nota voor de omgevingskwaliteit) wordt het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid verankerd in het addendum om de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit alvast in de gevraagde handvatten te voorzien.

 

Het addendum is vormgegeven vanuit een samenwerking tussen de programmamanager duurzaamheid, de beleidsadviseur erfgoed en monumenten, een casemanager Wabo en een stedenbouwkundig adviseur van gemeente Bloemendaal. De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft vanaf het begin geadviseerd hoe een werkbaar en volledig document kan worden vormgegeven. Tot slot is het document in een workshop met Ons Bloemendaal, de ARK en verschillende adviseurs van gemeente Bloemendaal aangevuld, aangescherpt en verbreed.

 

Wettelijk kader en toepassing criteria

 

De beoordeling op basis van welstandscriteria is gericht op het uiterlijk en de plaatsing van een bouwwerk. Verduurzamingsmaatregelen, zoals zonnepanelen, buitenunits van warmtepompen en airco’s, hebben doorgaans invloed op dit uiterlijk of de ruimtelijke kwaliteit. Deze maatregelen worden in dit addendum voorzien van criteria. Het addendum is opgesteld als aanvulling op de sneltoetscriteria van de Welstandsnota Gemeente Bloemendaal 2013. Het geldt als onderdeel van de welstandscriteria op grond van artikel 12a eerste lid van de Woningwet.

 

Ook kan een gemandateerd persoon namens de adviescommissie de bouwinitiatieven met verduurzamingsmaatregelen beoordelen. Bij twijfel of ontoereikende criteria kan deze het bouwinitiatief alsnog voorleggen aan de adviescommissie. Het college van burgemeester en wethouders volgt in zijn oordeel in principe het advies van de adviescommissie. Het college kan afwijken van het advies op inhoudelijke gronden of andere redenen zoals maatschappelijk belang. Wanneer het college afwijkt van het advies wordt dit gemotiveerd in de beslissing op de betreffende vergunningsaanvraag, zoals ook in de welstandsnota 2013 vastgelegd is.

 

Verduurzaming is complex. Er kan een situatie ontstaan waar klimaatadaptatie ten koste gaat van biodiversiteit en andersom. Daarom dient bij ontwikkelingen rekening te worden gehouden met wetgeving rondom natuurbescherming.

 

Toekomstige ontwikkelingen

 

Er zijn voortdurende ontwikkelingen gaande op het gebied van duurzaamheid en verduurzamingsmaatregelen. Deze nieuwe ontwikkelingen zullen ook moeten voldoen aan redelijke eisen van welstand. Hoewel dit addendum probeert om alle huidige ontwikkelingen in kaart te brengen, is het mogelijk dat er in de toekomst verduurzamingsopties worden ontwikkeld die nog niet in het addendum worden benoemd. De criteria in dit addendum gelden daarom tevens ter inspiratie voor het toetsen van nieuwe ontwikkelingen. Na een jaar zal de gemeente met de ARK de bruikbaarheid en volledigheid van het document evalueren. Hierbij wordt onderzocht of er beperkingen zijn in de toepasbaarheid van het document of anderszins nog toevoegingen of wijzigingen wenselijk zijn. Bij eventuele tussentijdse strijdigheden gaat de welstandsnota voor het addendum.

 

Leeswijzer

 

Het addendum benoemt verschillende verduurzamingsmogelijkheden. Voor de mogelijkheden, zoals het plaatsen van zonnepanelen gelden algemene uitgangspunten voor de plaatsing wanneer deze vergunning plichtig zijn. Deze gelden altijd. Ze worden aangevuld met criteria passend bij de situatie: bij een monument, in een bijzonder dorpsgezicht, in een bijzonder welstandsgebied of in een regulier welstandsgebied. Ook moet worden voldaan aan de redelijke eisen van welstand volgens de Welstandsnota Gemeente Bloemendaal 2013.

Isolatie daken en zon-thermisch dak

 

Addendum duurzaamheid 2023

 

Omschrijving

 

Isolatie aan de binnenzijde van een dak heeft doorgaans geen effect op de ruimtelijke kwaliteit. Bij buitenisolatie van daken wordt op het dak een laag isolatiemateriaal aangebracht waardoor de dakbedekking, doorgaans dakpannen, hoger komt te liggen. Ook platte daken kunnen worden voorzien van buitenisolatie waardoor ook daar het dak hoger wordt. Hierdoor ontstaat invloed op de ruimtelijke kwaliteit. Bij een zon-thermisch dak lopen leidingen met water door de dakbedekking heen welke worden opgewarmd door de zon of gekoeld door de buitenlucht. Hiermee kan een woning verwarmd en gekoeld worden. Doorgaans zorgen deze ook voor verhoging van het dak en moeten dan worden meegenomen in deze criteria.

 

Wenselijk: zorgvuldige inpassing met minimale hoogte- en kleurverschillen.

 

Niet wenselijk: opvallende inpassing met groot hoogteverschil en afwijkende dakgoot.

 

Algemene criteria

 

  • -

    Hoofdvorm en verhoudingen van het gebouw blijven grotendeels behouden,

  • -

    Materialen en kleuren afgestemd op het betreffende gebouw en de betreffende stedenbouwkundige eenheid. Dit kan bijvoorbeeld door hergebruik van de oude dakpannen of overeenkomende kleur van nieuwe dakpannen,

  • -

    Behoud/vervang verblijfplaatsen beschermde diersoorten,

  • -

    Benutten van kansen voor relevante en gebiedseigen biodiversiteit zoals mussenpannen en vogelvides,

  • -

    Aansluiten bij kenmerken van een nabije ‘trendsetter’.

Specifieke criteria bij monumenten

 

  • -

    Niet uit het zicht halen of bedekken van beschermenswaardige elementen,

  • -

    Niet in levensduur aantasten van beschermenswaardige of constructieve elementen, zoals door mogelijk ontstaan van vochtschade.

  • -

    Alleen buitenisolatie als het dak vervangen moet worden of niet beschermenswaardig of origineel is,

  • -

    Met behoud van karakteristieke elementen, detaillering en materialen,

  • -

    Bij rij- en twee-onder-een-kapwoningen of -panden met aansluitend dakvlak alleen als eenheid.

Specifieke criteria bij beschermd dorpsgezicht

 

  • -

    Met behoud van karakteristieke elementen,

  • -

    Bij rij- en twee-onder-een-kapwoningen of -panden met aansluitend dakvlak alleen als eenheid.

Specifieke criteria bij bijzonder welstandsgebied

 

  • -

    Met behoud van karakteristieke elementen,

  • -

    Bij rij- en twee-onder-een-kapwoningen of -panden met aansluitend dakvlak alleen als eenheid.

Specifieke criteria bij regulier welstandsgebied

 

  • -

    Maatwerk afgestemd met de adviescommissie,

  • -

    Hoogteverschil met naastgelegen dak overbruggen in hetzelfde materiaal als de dakbedekking, zoals een kantpan.

Gevelisolatie

 

Addendum duurzaamheid 2023

 

Omschrijving

 

Gevelisolatie kan op verschillende manieren. Spouwmuurisolatie heeft doorgaans geen invloed op het ruimtelijk beeld, maar kan wel invloed hebben op bijvoorbeeld vleermuizen die in de ruimten huizen. Daarom dient ook natuurwetgeving te worden betrokken.

 

Bij buitengevelisolatie zal vaak een afwijking van het bestemmingsplan ontstaan doordat de woning dan buiten het bouwvlak kan komen door de dikkere muren. De isolatie mag hierbij niet op openbaar gebied komen te liggen zoals op trottoirs. Bij isolatie van de buitengevels verandert het uiterlijk van de woning. Dit is daarom bij monumenten niet toegestaan. Onderstaande criteria gaan over de buitengevelisolatie.

 

Wenselijk: zorgvuldige inpassing met minimale hoogte- en kleurverschillen.

 

Niet wenselijk: opvallende inpassing met groot hoogteverschil en afwijkende dakgoot.

 

Gevelisolatie kan het uiterlijk van een woning sterk veranderen. Afhankelijk van de plek waar de woning staat kan dit wel of niet wenselijk zijn.

 

Algemene criteria

 

  • -

    Dakranden, daklijsten en boeidelen blijven herkenbaar en zorgen voor stedenbouwkundige eenheid. Als eenheid vormgeven heeft bij rij- en twee-onder-een-kapwoningen de voorkeur,

  • -

    Materialen en kleuren worden afgestemd op het betreffende gebouw en de betreffende stedenbouwkundige eenheid,

  • -

    Nieuwe elementen passen in de ritmiek en samenhang van de gevel en karakteristieke elementen en detaillering worden gerespecteerd,

  • -

    Behoud/vervang verblijfplaatsen beschermde diersoorten,

  • -

    Benutten van kansen voor biodiversiteit zoals door relevante en juist geplaatste nestkasten en insectenstenen in aanvulling op wat in de omgeving al aanwezig is,

  • -

    Aansluiten bij kenmerken van een nabije ‘trendsetter’.

Specifieke criteria bij monumenten

 

  • -

    Niet toepassen van buitengevelisolatie.

Specifieke criteria bij beschermd dorpsgezicht

 

  • -

    Als de gevel zich er (technisch) voor leent en bij behoud van karakteristieke elementen van de gevel,

  • -

    Bij rij- en twee-onder-een-kapwoningen en -panden zonder verspringende gevel alleen als eenheid, tenzij sprake is van herkenbaar individueel ontworpen panden,

  • -

    Niet zichtbaar vanuit de openbare ruimte,

Specifieke criteria bij bijzonder welstandsgebied

 

  • -

    Als de gevel zich er (technisch) voor leent en bij behoud van karakteristieke elementen van de gevel,

  • -

    Bij rij- en twee-onder-een-kapwoningen en -panden zonder verspringende gevel alleen als eenheid, tenzij sprake is van herkenbaar individueel ontworpen panden.

Specifieke criteria bij regulier welstandsgebied

 

  • -

    Minder streng beoordelen van niet zichtbare delen vanuit de openbare ruimte,

Ramen

 

Addendum duurzaamheid 2023

 

Omschrijving

 

Met verduurzamen van ramen wordt bedoelt het vervangen van glas of het toevoegen van extra lagen, zoals glas of folie, om minder warmte vanuit de woning te verliezen. Ook kan het gaan om vervangen van kozijnen. Ramen en kozijnen zijn pandafhankelijk en vragen om maatwerk afgestemd met de adviescommissie.

 

Bij woningen en andere panden in reguliere welstandsgebieden gelden geen extra eisen naast de algemene criteria. Voornamelijk bij monumenten heeft waarneembare verandering aan ramen een negatief effect op de historische waarde.

 

Algemene criteria

 

  • -

    Materialen en kleuren worden afgestemd op het betreffende gebouw en de betreffende stedenbouwkundige eenheid,

  • -

    Aansluiten bij kenmerken van een nabije ‘trendsetter’.

Specifieke criteria bij monumenten

 

  • -

    Historisch waardevol of zeldzaam glas, zoals glas-in-lood, blijft als bestaand behouden. Verduurzaming hiervan kan alleen op basis van maatwerk met de ARK,

  • -

    Ander niet historisch glas mag vervangen worden, mits bestaande detaillering en maatvoering van het raam niet of nauwelijks wijzigen,

  • -

    Materiaal van kozijnen blijft behouden, tenzij vervanging technisch noodzakelijk is, behoud ook zo veel mogelijk hang- en sluitwerk tenzij dat technisch niet mogelijk is,

  • -

    Gebruik helder monumentenglas of dun isolerend glas in het originele kozijn dat niet spiegelt of een afwijkende kleur heeft. Of gebruik achterzetramen, geen voorzetramen,

  • -

    Plakroeden met onderbrekers, of ‘Wiener Sprossen’ worden niet gebruikt ter vervanging van bestaande roeden,

  • -

    Op basis van maatwerk kan vernieuwend materiaal worden toegepast wanneer de ARK van mening is dat dit een hogere ruimtelijke kwaliteit oplevert. Zo kunnen bijvoorbeeld ook kierdichting, hoogwaardig raamfolie en/of isolerende gordijnen worden overwogen.

Specifieke criteria bij beschermd dorpsgezicht

 

  • -

    Naast materialen en kleuren worden ook detaillering en profilering afgestemd op de bestaande situatie.

Specifieke criteria bij bijzonder welstandsgebied

 

  • -

    Niet verstorend voor de openbare ruimte. Daarom op basis van maatwerk met de ARK.

Panelen op daken

 

Addendum duurzaamheid 2023

 

Omschrijving

 

Een voordeel van bijvoorbeeld zonnepanelen is dat het een zeer toegankelijke, rendabele en eenvoudig toepasbare techniek kan zijn voor verduurzaming. Een zonnecollector zorgt voor opwarming van water voor huishoudelijk gebruik maar komt vanwege het Nederlandse klimaat niet veel voor. Onder dit hoofdstuk vallen ook andere nieuwe ontwikkelingen voor op het dakvlak.

 

De panelen op daken zijn vaak op het zuiden gericht en zijn daarom niet altijd uit het zicht te houden. Daarom dienen panelen in het zicht zorgvuldig te worden ingepast. Wanneer geen panelen geplaatst kunnen worden kan gezocht worden naar een collectieve oplossing elders. Bij nieuwbouw is uitgangspunt dat panelen in de architectuur van gebouwen worden meegenomen. Ook is uitgangspunt dat bij bruikbaarheid van panelen niet ten koste mag gaan van grote inheemse, gebiedseigen boomsoorten.

 

Wenselijk: geen verstoring, een rustige uitstraling en bijpassende kleuren.

 

Niet wenselijk: plaatsing met verspringen, contrasterende kleuren en opvallende randen.

 

Nieuwe oplossingen op basis van maatwerk met de adviescommissie afstemmen.

 

Algemene criteria

 

  • -

    In het zicht alleen plaatsen in een rechthoekig veld,

  • -

    Geen sterk contrasterende kleuren of randen,

  • -

    Alleen op dakvlakken, niet op de grond of aan gevels,

  • -

    Bij hellende daken in zelfde hellingshoek als het dak,

  • -

    Afstand vanaf de goot, de nok en midden bouwmuur en zijkant dakvlak minimaal 0.50 m,

  • -

    Afstand vanaf de kilkeper is minimaal 0.50 m., gemeten aan de dichtstbijzijnde hoek van de dakkapel,

  • -

    Afstand vanaf hoekkeper is minimaal 1.00 m., gemeten aan de dichtstbijzijnde hoek van de dakkapel,

  • -

    Behoud/vervang verblijfplaatsen beschermde diersoorten en inheemse bomen op de kavel,

  • -

    Behoud inheemse bomen in de directe omgeving,

  • -

    Vernieuwende, nauwelijks waarneembare, oplossingen zijn op basis van maatwerk met de adviescommissie inpasbaar,

  • -

    Aansluiten bij kenmerken van een nabije ‘trendsetter’.

Specifieke criteria bij monumenten

 

  • -

    Uitgangspunt is plaatsing op bijgebouwen en/of ondergeschikte kapdelen, tenzij technisch niet mogelijk,

  • -

    Niet zichtbaar vanuit openbare ruimte,

  • -

    Met behoud dakbedekking (niet integreren in dakvlak),

Specifieke criteria bij beschermd dorpsgezicht

 

  • -

    Niet beeldbepalend zichtbaar vanuit openbare ruimte,

  • -

    Op ronde, spitse of veelhoekige daken niet zichtbaar vanuit openbare ruimte.

Specifieke criteria bij bijzonder welstandsgebied

 

  • -

    Niet verstorend voor de openbare ruimte. Daarom op basis van maatwerk met de ARK.

Buitenunits, zoals bij warmtepompen

 

Addendum duurzaamheid 2023

 

Omschrijving

 

Veel installaties worden bij nieuwbouw met oog voor ruimtelijke kwaliteit in gebouwen geïntegreerd; denk aan inpassing zoals bij de klassieke schoorsteen. Bij verduurzaming van bestaande bebouwing is regelmatig een buitenunit nodig zoals bij de warmtepomp, oplaadinstallaties voor auto’s en klimaatsystemen. Het is mogelijk dat steeds meer installaties aan gebouwen worden toegevoegd ten behoeve van duurzame energieopwekking of energiebesparing.

 

De installaties zijn gericht op verduurzaming en hebben vaak een vermindering van ruimtelijke kwaliteit tot gevolg. Daarom worden ze meegenomen in de criteria voor beoordeling. Bij nieuwbouw is uitgangspunt dat units in de architectuur van het hoofdgebouw worden meegenomen tenzij deze benodigd zijn op afstand van het gebouw, zoals bij oplaadpalen.

 

Wenselijk: buitenunits als onderdeel van de architectuur.

 

Niet wenselijk: buitenunits verstorend voor de architectuur en ruimtelijke kwaliteit

 

Algemene criteria

 

  • -

    Zonder overlast (duidelijk zicht/overschrijding geluidsnormen) bij nevenstaande gebouwen,

  • -

    Plaatsing inpandig tenzij noodzakelijk (deels) buiten, zoals bij een warmtepomp of een oplaadpaal voor elektrische auto’s.

Specifieke criteria bij monumenten

 

  • -

    Niet verstorend zichtbaar vanuit openbare ruimte, met uitzondering van maximaal 1 oplaadpaal,

  • -

    Minimaal 2.00 m. achter naar openbaar gebied gekeerde gevels, met uitzondering van maximaal 1 oplaadpaal,

  • -

    Zonder aantasting van beschermenswaardige of constructieve elementen zoals erkers, luifels, ornamenten, plafonds, vloeren en dergelijke,

  • -

    Niet in levensduur aantasten van beschermenswaardige of constructieve elementen, door bijvoorbeeld mogelijk ontstaan van vochtschade.

Specifieke criteria bij beschermd dorpsgezicht

 

  • -

    Buitenunits niet verstorend zichtbaar vanuit openbare ruimte, met uitzondering van maximaal 1 oplaadpaal,

  • -

    Minimaal 2.00 m. achter naar openbaar gebied gekeerde gevels, met uitzondering van maximaal 1 oplaadpaal.

Specifieke criteria bij bijzonder welstandsgebied

 

  • -

    Behoud karakteristieke uitstraling omgeving,

  • -

    Minimaal 2.00 m. achter naar openbaar gebied gekeerde gevels, met uitzondering van oplaadpalen,

  • -

    Buitenunits waar mogelijk niet zichtbaar vanuit openbare ruimte, met uitzondering van oplaadpalen.

Specifieke criteria bij regulier welstandsgebied

 

  • -

    Plaatsing achter naar openbaar gebied gekeerde gevels, met uitzondering van oplaadpalen,

  • -

    Buitenunits waar mogelijk niet zichtbaar vanuit openbare ruimte, met uitzondering van oplaadpalen.

Groene, blauwe en klimaatdaken

 

Addendum duurzaamheid 2023

 

Omschrijving

 

Groene daken zijn doorgaans met sedum (vetplantachtige) bedekte daken, soms in cassettes op het dak gezet. Duurzamer voor biodiversiteit zijn de dikkere pakketten met grassen en kruiden of zelfs struiken. Ook komen groenbruine daken voor, met beplanting en braakliggende gebiedseigen grond. Blauwe daken houden voor een bepaalde periode water op daken vast voor buffering en koeling van het gebouw. Klimaatdaken combineren het bufferen van water met beplanting op het dak. De daken kunnen een gunstig effect op gezondheid (beleving), omgevingstemperatuur en (leef-)klimaat in de woning hebben.

 

Doorgaans hebben de daken een verfraaiend effect op de ruimtelijke kwaliteit maar bij monumenten kan dit strijdig zijn met behoudt van karakteristieken. Bij nieuwbouw is uitgangspunt dat dergelijke duurzame daken in de architectuur van gebouwen worden meegenomen. Uitganspunt hierbij is ook dat bij nieuwbouw rekening wordt gehouden met biodiversiteit door begroeiing met gebiedseigen beplanting toe te passen.

 

Wenselijk: een groen dak als verrijking voor de ruimtelijke kwaliteit

 

Wenselijk: optimale combinatie van energie opwekken en koeling van panelen door een groen dak.

 

Algemene criteria

 

  • -

    Dakranden, daklijsten en boeidelen blijven herkenbaar en zorgen voor stedenbouwkundige eenheid,

  • -

    Materialen en kleuren worden afgestemd op het betreffende gebouw en de betreffende stedenbouwkundige eenheid,

  • -

    Zonder schade of ingrepen bij nevenstaande gebouwen,

  • -

    Ondersteunend voor biodiversiteit. Bij nieuwbouw minimaal een substraatpakket voor sedum, grassen en kruiden. Bij bestaande gebouwen kan in verband met draagkracht ook een substraatpakket met alleen sedum,

  • -

    Met toepassen van duurzame groeiplaatsomstandigheden door afgewogen type en hoeveelheid substraat.

Specifieke criteria bij monumenten

 

  • -

    Met behoud van karakteristieke uitstraling monument,

  • -

    Overgangen tussen dakbedekking zoals dakpannen en groen dak niet zichtbaar vanuit openbare ruimte (in beleving het hele dak groen of helemaal niet),

  • -

    Als het dak inclusief constructie vervangen moet worden of niet beschermenswaardig of origineel is,

  • -

    Zonder aantasting van beschermenswaardige of constructieve elementen,

  • -

    Niet in levensduur aantasten van beschermenswaardige of constructieve elementen, door bijvoorbeeld mogelijk ontstaan van vochtschade,

  • -

    Op niet beschermenswaardige delen van het monument, zoals sterk afwijkende moderne aanbouwen.

Specifieke criteria bij beschermd dorpsgezicht

 

  • -

    Met behoud karakteristieke uitstraling omgeving,

  • -

    Overgangen tussen dakbedekking zoals dakpannen en groen dak niet zichtbaar vanuit openbare ruimte (in beleving het hele dak groen of helemaal niet),

  • -

    Minder streng beoordelen op niet zichtbare delen.

Specifieke criteria bij bijzonder welstandsgebied

 

  • -

    Met behoud karakteristieke uitstraling omgeving,

  • -

    Minder streng beoordelen op niet zichtbare delen.

Groene gevels

 

Addendum duurzaamheid 2023

 

Omschrijving

 

Groene gevels zorgen voor minder opwarming van de woning. Daarnaast koelen ze ook de omgeving van het gebouw, zuiveren de lucht en bieden kansen voor biodiversiteit. Ze worden bij voorkeur in volle grond geplant en kunnen groeien via hechtwortels, via leidraden of -rasters. Ook is het mogelijk een systeem met cassettes met grond aan de gevel te bevestigen waarbij deze water krijgen via een bewateringssysteem.

 

Doorgaans hebben de gevels een verfraaiend effect op de ruimtelijke kwaliteit, mits zorgvuldig aangebracht. De groene gevels zorgen voor een nadrukkelijke verandering van het uiterlijk van een gebouw.

 

Wenselijk: zorgvuldige inpassing en behoud stedenbouwkundig karakter.

 

Wenselijk: bloei in een groene gevel accentueert de seizoenen.

 

Algemene criteria

 

  • -

    Dakranden, daklijsten en boeidelen blijven herkenbaar en zorgen voor stedenbouwkundige eenheid,

  • -

    Materialen en kleuren worden afgestemd op het betreffende gebouw en de betreffende stedenbouwkundige eenheid,

  • -

    Zonder overlast (ingroeien/overgroeien) bij nevenstaande gebouwen,

  • -

    Ondersteunend voor biodiversiteit door gebruik van grotendeels inheemse planten en aanvulling op jaarrond voedselvoorziening voor inheemse en gebiedseigen fauna,

  • -

    Met toepassen van duurzame groeiplaatsomstandigheden zoals bewateringssysteem en door afgewogen type en hoeveelheid substraat.

Specifieke criteria bij monumenten

 

  • -

    Alleen mogelijk bij sterk afwijkende moderne aan- en uitbouwen.

Specifieke criteria bij beschermd dorpsgezicht

 

  • -

    Met behoud karakteristieke uitstraling omgeving,

  • -

    Minder streng beoordelen op niet zichtbare delen.

Specifieke criteria bij bijzonder welstandsgebied

 

  • -

    Met behoud karakteristieke uitstraling omgeving,

  • -

    Minder streng beoordelen op niet zichtbare delen.

Bouwwerken in het landschap

 

Addendum duurzaamheid 2023

 

Omschrijving

 

Gemeente Bloemendaal zet niet in op windmolens of grootschalige zonneparken in de gemeente. Deze kunnen een negatief effect hebben op de ruimtelijke kwaliteit. Zo zijn er in de structuurvisie allerlei zichtlijnen vastgelegd die open moeten blijven en mag er geen hinder ontstaan voor omliggende natuur- of andere waarden.

 

Binnen de bestemmingen ‘Agrarisch met waarden – Landschappelijke openheid’ en ‘Agrarisch met waarden – Natuur’ is het college bevoegd eisen te stellen ten behoeve van behoud, herstel en/of ontwikkeling van natuurlijke, archeologische, landschappelijke en/of cultuurhistorische waarden.

 

Wenselijk: zonnepark zonder hinder op andere functies zoals parkeren.

 

Niet wenselijk: grootschalig zonnepark als belangrijkste landgebruik.

 

Algemene criteria

 

  • -

    Bouwwerken blijven in maatvoering en ruimtelijk beeld ondergeschikt aan waarden binnen de bestemming, zoals openheid, natuurwaarden of recreatie,

  • -

    Bouwwerken mogen geen hinder veroorzaken op de andere functies van het perceel zoals op verkeersveiligheid, zichtlijnen en/of natuurlijke verbindingen,

  • -

    Bouwwerken mogen geen hinder veroorzaken op omliggende percelen zoals door spiegeling of schaduw,

  • -

    Bouwwerken worden op afstand van bestaande bomen geplaatst uitgaande van het maximale volgroeide formaat van de bomen.

De raad voornoemd, d.d. 20 april 2023

de voorzitter,

de griffier,

Naar boven