Besluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen tot wijziging van de Beleidsregels bijzondere bijstand en minimaregelingen gemeente Amstelveen

Zaaknummer: Z23-039418

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen;

gelezen het advies van afdeling Sociale Voorzieningen van 9 mei 2023;

gelet op artikel 35 van de Participatiewet;

besluiten:

Artikel I

De Beleidsregels bijzondere bijstand en minimaregelingen gemeente Amstelveen wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Toegevoegd wordt:

 

A rtikel 29 Tijdelijke regelin g voor studenten met hoge energiekosten

1. Deze regeling is uitsluitend voor studenten die studiefinanciering op grond van de Wet studiefinanciering 2000 ontvangen of hiervoor in aanmerking kunnen komen.

 

2.Het college verleent op aanvraag individuele bijzondere bijstand aan studenten vanaf 21 jaar met een inkomen van maximaal 130% van de toepasselijke bijstandsnorm en gestegen energiekosten. De regeling heeft tot doel ernstige financiële problematiek als gevolg van verhoogde energiekosten bij studenten te voorkomen.

 

3.Bij de beoordeling van het recht op deze regeling wordt geen rekening gehouden met het

vermogen van de student.

 

4. De hoogte van de bijzondere bijstand wordt bepaald aan de hand van de gestegen energiekosten, gebaseerd op het verschil tussen het oude en het nieuwe termijnbedrag voor energiekosten. Dit wordt vastgesteld met onder andere het energiecontract of huurspecificaties.

 

5.Andere regelingen om energiekosten te compenseren worden aangemerkt als voorliggende voorzieningen, zoals de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokverwarming, Energieplafond of andere maatregelen om de stijging van energiekosten te compenseren.

 

6.De aanvrager had c.q. heeft zijn hoofdverblijf en staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie van Amstelveen op het moment dat de verhoogde energiekosten (zijn) ontstaan.

 

7.Dit artikel werkt terug tot en met 1 januari 2022. Bij de beoordeling van de aanvraag wordt het inkomen vastgesteld in de maand voorafgaand aan de datum waarop de kosten zijn gemaakt.

Bij een wisselend inkomen wordt de draagkracht berekend aan de hand van het gemiddelde inkomen, berekend over de drie maanden voorafgaand aan de maand waarin de aanvraag wordt ingediend;

 

8.Aanvragen voor deze tijdelijke regeling kunnen ingediend worden tot en met 31 oktober 2023.

 

9.Deze tijdelijke regeling voor studenten met hoge energiekosten vervalt op 31 december 2023, of eerder indien het rijk andere vervangende maatregelen treft om hoge energiekosten van studenten te compenseren.

 

B.

De nummering van de overige artikelen in de beleidsregels bijzondere bijstand en minimaregelingen wordt handmatig aangepast.

 

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op de dag na de bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 9 mei 2023.

De secretaris,

Bert Winthorst

De voorzitter,

Tjapko Poppens

Naar boven