Bekendmaking van voorlopige aanwijzing van percelen, gelegen in het plangebied Houtsdonk, te Helmond, ingevolge artikel 6 juncto 5 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg)

Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond maken op grond van artikel 7 eerste lid van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend, dat zij op 17 april 2023, hebben besloten op grond van artikel 6 Wvg, 32 percelen, voorlopig aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 Wvg van toepassing zijn, en de raad van de gemeente Helmond voor te stellen deze aanwijzing te bestendigen.

Ligging en toegedachte bestemming

De percelen zijn gelegen in het plangebied Houtsdonk, welke gesitueerd zijn ten zuiden van de Heeklaan, ten westen van de Kanaaldijk Z.W., ten oosten van de beek Goorloop/ Haagse Beemdweg en ten noorden van de Goorsebaan, kadastraal bekend gemeente Helmond sectie H nummers, 1144, 1057, 1047, 1805, 1808, 1809, 1788, 1348, 1058, 1059, 1060, 1157, 1786, 1787, 1784, 1847, 1844, 1846, 1845, 1126, 1608, 1089, 1619, 1618, 1062, 1998, 1129, 1352, 1351, 1385 en 1386 en gemeente Helmond sectie V nummer 661.

De bij de aanwijzing betrokken percelen zullen in de toekomst getransformeerd worden naar een mix van intensiever wonen, stedelijk werkmilieu en maatschappelijke en aanverwante voorzieningen, in samenhang met elkaar.

Het besluit heeft een geldingsduur van maximaal 3 maanden, waarbinnen een besluit van de gemeenteraad tot aanwijzing van de gronden nodig is om de aanwijzing te laten voortduren. Een aanwijzing door de raad heeft een geldingsduur van 3 jaar. Binnen deze 3 jaar dient de raad een structuurvisie (omgevingsvisie) of een bestemmingsplan (omgevingsplan) voor deze locatie vast te stellen.

Gevolgen

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat eigenaren en/of beperkt gerechtigden van de aangewezen percelen of perceelsgedeelten, wanneer zij die wensen te verkopen respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Helmond moeten aanbieden. De eigenaren en de rechthebbenden op beperkte rechten ontvangen hierover één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekend schrijven bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen daarvan. Het besluit vervalt van rechtswege drie maanden na dagtekening van het besluit, of zoveel eerder als een besluit van de gemeenteraad tot bestendiging van het voorkeursrecht in werking treedt.

Inwerkingtreding

Het besluit van burgemeester en wethouders treedt in werking één dag na publicatie in het Gemeenteblad, te weten op 19 april 2023.

Terinzagelegging

Het besluit van het college d.d. 17 april 2023 ligt samen met bijbehorende bijlagen, bevattende de kadastrale kaart en een lijst met daarop de aangewezen gronden, alsmede overige relevante gegevens en het ontwerp-raadsvoorstel en raadsbesluit, met ingang van 19 april 2023, voor een ieder kosteloos ter inzage bij de Stadswinkel, Frans Joseph van Thielpark 1 te Helmond. Om de stukken in te zien, kunt u een afspraak maken via www.helmond.nl/afspraak of via het Klant Contact Centrum tel. 14 0492.

Zienswijzen

Binnen drie maanden dient de gemeenteraad van Helmond over de aanwijzing van de gronden te beslissen. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de gemeenteraad te nemen besluit tot aanwijzing van de gronden, kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht hun zienswijze naar voren brengen. Zij worden daarbij in de gelegenheid gesteld om gedurende een termijn van vier weken, ingaande de dag na publicatie in het Gemeenteblad (ofwel ingaande op 19 april 2023 tot en met 16 mei 2023) hun zienswijze over het ontwerp raadsvoorstel naar voren te brengen. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan de raad van de gemeente Helmond, afdeling Ondernemen en Ontwikkelen, Postbus 950, 5700 AZ Helmond, onder vermelding van: zienswijze Voorkeursrecht Houtsdonk. Indien belanghebbenden hun zienswijze mondeling kenbaar wensen te maken, kunnen zij hiervoor contact opnemen met het Klant Contact Centrum telefoonnummer 14 0492.

Bezwaar en beroep

Tegen het besluit van ons college kunnen belanghebbenden ingevolge de Algemene wet bestuursrecht (Awb) gedurende een termijn van zes weken na dagtekening van deze publicatie een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond, Postbus 950, 5700 AZ Helmond (of elektronisch via www.helmond.nl/bezwaar). Het bezwaarschrift moet voorzien zijn van een dagtekening en van de naam en het adres van de indiener. Verder dienen aangegeven te worden het besluit waartegen bezwaar gemaakt wordt en de gronden van het bezwaar (motivering). Op grond van artikel 6 lid 3 Wvg zal een tegen het collegebesluit ingediend bezwaarschrift worden behandeld als ware het een bezwaar tegen het nog te nemen raadsbesluit.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van het besluit niet op. Indien een bezwaarschrift is ingediend kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Het adres is: de rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond. Voor het in behandeling nemen van het verzoek worden griffierechten geheven.

Indien belanghebbenden bezwaar hebben gemaakt tegen het besluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond als bedoeld in artikel 6 Wvg, hoeven zij niet opnieuw een bezwaarschrift in te dienen tegen het besluit van de raad. Het bezwaar tegen het besluit van burgemeester en wethouders wordt thans, op grond van artikel 6, lid 3 van de Wvg, geacht te zijn gericht tegen het raadsbesluit.

Nadere inlichtingen

Voor nadere inhoudelijke informatie kunt u zich op werkdagen richten tot de gemeente Helmond, afdeling Ondernemen & Ontwikkelen, mevrouw N. Oranje. Neemt u dan contact op met het Klant Contact Centrum via tel. 14 0492.

Burgemeester en Wethouders van Helmond

gelet op artikel 6 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg);

gelet op artikel 4:11 onder c van de Algemene wet bestuursrecht (Awb);

besluiten:

  • 1.

    tot voorlopige aanwijzing, voor de duur van maximaal drie maanden, van de percelen en/of perceelsgedeelte(n), waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn. Het betreft de percelen en/of perceelgedeelten zoals aangegeven op het bij dit besluit behorende kadastrale tekening met nummer 23.0038, d.d. 13 april 2023 en de bij dit besluit behorende perceelslijst;

  • 2.

    Gelet op de vertrouwelijke aard van de betreffende procedure geen toepassing te geven aan artikel 4:8 Awb (de zienswijzenprocedure);

  • 3.

    De gemeenteraad voor te stellen, de voorlopige aanwijzing te bestendigen door op grond van de artikelen 2 en 5 Wvg de onder 1. bedoelde percelen en/of perceelsgedeelte(n) aan te wijzen als gronden waarop de de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn;

  • 4.

    Met betrekking tot het concept-raadsbesluit toepassing te geven aan artikel 4:8 Awb. Belanghebbenden worden in de gelegenheid gesteld gedurende de termijn van vier weken hun zienswijzen ten aanzien van het concept-raadsvoorstel naar voren te brengen;

  • 5.

    De gemeenteraad op 19 april 2023 te informeren over het besluit tot (voorlopige) aanwijzing door middel van een raadsinformatiebrief en te verzoeken om de behandeling van het voorkeursrecht uiterlijk 11 juli 2023 te agenderen voor de besluitvormende raadsvergadering;

  • 6.

    Op grond van artikel 87 van de Gemeentewet en artikel 5.1 lid 2, sub b en f van de Wet open overheid (Woo) geheimhouding op te leggen op dit voorstel inclusief bijlage, met uitzondering van de wettelijk bekendmakingsplicht met betrekking tot het voorkeursrecht en deze geheimhouding op 19 april 2023 te beëindigen de dag na de publicatie in het Gemeenteblad van 18 april 2023);

  • 7.

    Het besluit tot voorlopige aanwijzing openbaar te maken één dag na bekendmaking van het dit besluit in het Gemeenteblad, te weten op dinsdag 18 april 2023 en het besluit te publiceren in het weekblad De Loop en op de gemeentelijke website, en in te schrijven in het gemeentelijke beperkingenregister (WKPB) alsmede de eigenaren en beperkt gerechtigden per aangetekende brief van dit besluit in kennis te stellen en tevens het besluit voor een ieder gedurende zes weken met ingang van 19 april 2023 ter inzage te leggen bij de Stadswinkel.

Helmond, 17 april 2023,

Burgemeester en Wethouders van Helmond,

Mevrouw P.J.M.G. Blanksma-van den Heuvel

de burgemeester,

H.J. de Ruiter

de secretaris,

LIJST VAN AANGEWEZEN PERCELEN in de gemeente Helmond, plangebied Houtsdonk, waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) van toepassing zijn, zoals deze voorkomen op tekeningnr. 23.0038, behorende bij het besluit van de college van burgemeester en wethouders d.d. 17 april 2023.

Vastgesteld bij besluit van het college van de gemeente Helmond d.d. 17 april 2023, naar de stand van de kadastrale registers per 17 april 2023.

Nr

kadastraal

perceel

nummer

ter grootte van

bekend als

Rechten

ha

a

ca

1

Helmond H

1144

Geheel

00

07

57

Openbaar vervoer

Eigendom (recht van)

1/1 Gasunie Transport Services B.V. te Groningen

2

Helmond H 1057

Geheel

02

68

11

Bedrijvigheid (kantoor)

Erf – tuin

Eigendom (recht van)

1/1 Van Bussel Ontwikkeling BV te Helmond

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet

Privaatrecht

1/1 Gasunie Transport Services B.V. te Groningen

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet

Privaatrecht op gedeelte van perceel

1/1 Enexis Netbeheer B.V. te ’s-Hertogenbosch

Opstalrecht Nutsvoorzieningen

1/1 Gasunie Transport Services B.V. te Groningen

3

Helmond H 1047 geheel

00

07

15

Wegen

Eigendom (recht van)

1/1 Van Bussel Ontwikkeling BV te Helmond

4

Helmond H 1805

Geheel

01

42

80

Recreatie – sport

Eigendom (recht van)

1/1 Helmondse Voetbalvereniging “Helmond” te Helmond

5

Helmond H 1808

Geheel

00

12

80

Recreatie – sport

Eigendom (recht van)

1/1 Helmondse Voetbalvereniging “Helmond” te Helmond

6

Helmond H 1809

Geheel

00

03

62

Recreatie – sport

Eigendom (recht van)

1/1 Helmondse Voetbalvereniging “Helmond” te Helmond

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet

Privaatrecht

1/1 Enexis Netbeheer B.V. te ’s-Hertogenbosch

7

Helmond H 1788

Geheel

00

00

37

Recreatie – sport

Eigendom belast met Erfpacht

1/1 Gemeente Helmond te Helmond

Erfpacht (recht van)

1/1 Vereniging De Haagse Rozenknop te Helmond

8

Helmond H 1348

Geheel

00

05

25

Bedrijvigheid (horeca)

Eigendom belast met Erfpacht

1/1 Gemeente Helmond te Helmond

Erfpacht (recht van)

1/1 Vereniging De Haagse Rozenknop te Helmond

9

Helmond H 1058

Geheel

00

71

10

Terrein (nieuwbouw bedrijvigheid)

Eigendom (recht van)

1/1 Van Bussel Ontwikkeling BV te Helmond

10

Helmond H 1059

Geheel

00

12

60

Erf – tuin

Eigendom (recht van)

1/1 Van Bussel Ontwikkeling BV te Helmond

11

Helmond H 1060

Geheel

00

47

00

Terrein (teelt – kweek)

Eigendom (recht van)

1/1 Verhappen Vastgoed B.V. te Helmond

12

Helmond H 1157

Geheel

00

29

04

Terrein (teelt – kweek)

Eigendom (recht van)

1/1 Van den Hurk Onroerend Goed B.V. te Helmond

13

Helmond H 1786

Geheel

01

07

52

Bedrijvigheid (detailhandel)

Parkeren

Eigendom (recht van)

1/1 Van den Hurk Onroerend Goed B.V. te Helmond

14

Helmond H 1787

Geheel

01

05

80

Bedrijvigheid (detailhandel)

Erf - tuin

Eigendom (recht van)

1/1 Heesmans Vastgoed & Projecten B.V. te Helmond

15

Helmond H 1784

Geheel

00

00

91

Bedrijvigheid (nutsvoorziening)

Eigendom (recht van)

1/1 Enexis Netbeheer B.V. te ’s-Hertogenbosch

16

Helmond H 1847

Geheel

00

00

35

Berging – stalling (garage – schuur)

Eigendom (recht van)

1/1

te Helmond

17

Helmond H 1844

Geheel

00

05

04

Wonen

Eigendom (recht van)

1/1

te Helmond

18

Helmond H 1846

Geheel

00

00

85

Parkeren

Eigendom (recht van)

1/2

te Helmond

1/2

te Helmond

betrokken samenwerkingsverband

Automobielbedrijf Henk Jongen V.O.F.

te Helmond

19

Helmond H 1845

Geheel

00

26

13

Bedrijvigheid (kantoor)

Erf – tuin

Eigendom (recht van)

1/2

te Helmond

1/2

te Helmond

betrokken samenwerkingsverband

Automobielbedrijf Henk Jongen V.O.F.

te Helmond

20

Helmond H 1126

Geheel

00

49

80

Bedrijvigheid (industrie)

Erf - tuin

Eigendom (recht van)

1/2

te Helmond

1/2

te Helmond

21

Helmond H 1608

Geheel

00

01

66

Erf – tuin

Eigendom (recht van)

1/1

te Helmond

22

Helmond H 1089

Geheel

00

61

98

Bedrijvigheid (industrie)

Erf – tuin

Eigendom (recht van)

1/1 Piet Keijzer Onroerende Zaken B.V. te Helmond

23

Helmond H 1619

Geheel

00

72

02

Terrein (industrie)

Eigendom (recht van)

1/1 Piet Keijzer Onroerende Zaken B.V. te Helmond

24

Helmond H 1618

Geheel

00

09

12

Recreatie – sport

Eigendom (recht van)

1/1 Lawntennisverenging Dwz te Helmond

25

Helmond H 1062

Geheel

00

19

70

Recreatie – sport

Eigendom (recht van)

1/1 Lawntennisverenging Dwz te Helmond

26

Helmond H 1998

Geheel

00

10

80

Perceel grond – gebruik onbekend

Eigendom (recht van)

1/1 Piet Keijzer Onroerende Zaken B.V. te Helmond

27

Helmond H 1129

Geheel

00

11

35

Wonen

Terrein (akkerbouw)

Eigendom (recht van)

1/1

te Helmond

28

Helmond H 1352

Geheel

01

90

00

Bedrijvigheid (detailhandel)

Erf – tuin

Eigendom (recht van)

1/1

te Helmond

29

Helmond H 1351

Geheel

00

03

08

Terrein (natuur)

Eigendom (recht van)

1/1

te Helmond

30

Helmond H 1385

Geheel

01

33

50

Bedrijvigheid (kantoor)

Erf – tuin

Eigendom (recht van)

1/1 Piet Keijzer Holding Bv te Helmond

31

Helmond H 1386

Geheel

00

03

80

Wonen

Eigendom (recht van)

1/1

te Helmond

32

Helmond V

661

Geheel

06

92

26

Berging – stalling (garage – schuur) Terrein (akkerbouw)

Eigendom belast met Erfpacht

1/1 Gemeente Helmond te Helmond

Erfpacht (recht van)

1/1

Te Helmond

Behorende bij het besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond,

d.d. 17 april 2023

Helmond, 18 april 2023

Burgemeester en wethouders,

mevrouw P.J.M.G. Blanksma-van den Heuvel

burgemeester

H.J. de Ruiter

secretaris

Naar boven