Besluit tot wijziging Beleidsregels woonsituatie gemeente Sittard-Geleen 2021

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Sittard-Geleen,

 

  • -

    gelet op het bepaalde in artikel 27 van de Participatiewet;

  • -

    gelet op het bepaalde in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb);

 

Besluit:

De ‘Beleidsregels woonsituatie gemeente Sittard-Geleen 2021’ alsvolgt te wijzigen:

 

overwegende dat:

  • -

    Op 1 januari 2022 artikel 2.23 Wet BRP in werking is getreden, waardoor het college verplicht is om daklozen met een briefadres als ingezetene in de BRP op te nemen.

  • -

    Hierdoor een categorie personen zich voor bijstand bij de gemeente Sittard-Geleen kan melden die voorheen naar de centrumgemeente werden doorverwezen.

  • -

    Het nodig is om deze beleidsregels aan te passen, zodat het mogelijk is om een gestandaardiseerde verlaging op de bijstand toe te passen voor deze groep.

Artikel I

De Beleidsregels woonsituatie gemeente Sittard-Geleen 2021 alsvolgt te wijzigen:

 

Artikel 2 onder b en c worden gewijzigd en komen alsvolgt te luiden:

 

  • b.

    20% van de gehuwdennorm als bedoeld in artikel 21 onder b van de wet voor de belanghebbende van 21 jaar of ouder die geen woning bewoont, die een briefadres heeft in de gemeente Sittard-Geleen en die géén kosten maakt voor maatschappelijke opvang.

  • c.

    18% van de gehuwdennorm als bedoeld in artikel 21 onder b van de wet voor de belanghebbende van 21 jaar of ouder die geen woning bewoont, die een briefadres heeft in de gemeente Sittard-Geleen en die kosten maakt voor maatschappelijke opvang.

Artikel II

De toelichting van de Beleidsregels woonsituatie gemeente Sittard-Geleen 2021 wordt gewijzigd. De bestaande toelichting op artikel 2, onderdeel a blijft ongewijzigd. De bestaande toelichting op artikel 2, onderdeel b komt te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

 

In de onderdelen b en c wordt de verlaging vastgesteld ingeval er door belanghebbende in het geheel geen woning wordt bewoond en indien belanghebbende staat ingeschreven op een briefadres in de gemeente Sittard-Geleen. Een belanghebbende die geen woning bewoont wordt geacht lagere algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan te hebben vanwege het ontbreken van woonkosten. In onderdeel b is de verlaging vastgesteld op 20% (van de gehuwdennorm) indien belanghebbende een briefadres heeft en geen kosten maakt voor maatschappelijke opvang. In onderdeel c is de verlaging vastgesteld op 18% (van de gehuwdennorm) in gevallen waarin belanghebbende wel kosten maakt voor maatschappelijke opvang en gebruik maakt van ondersteuning door de Stichting Moveoo .

Artikel III

Dit besluit treedt in werking de dag na de dag van bekendmaking in het gemeenteblad.

Aldus besloten door het college van de gemeente Sittard-Geleen in zijn vergadering van

7 juni 2022

De Burgemeester

Mr. J.Th.C.M. Verheijen

De Secretaris

J.A.M. Heesen

Naar boven