Gemeenteblad van Lelystad
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Lelystad | Gemeenteblad 2021, 346128 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Lelystad | Gemeenteblad 2021, 346128 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Lelystad houdende de vaststelling van regels inzake de mogelijkheid tot het verstrekken van een lening mbt woningaanpassingen (Verordening Toekomstbestendig Wonen 2021)
De raad van de gemeente Lelystad,
op voorstel van het college van de gemeente Lelystad d.d. 6 juli 2021;
gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;
Deze verordening verstaat onder:
‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’: deze Maatwerklening is beschikbaar voor noodzakelijke investeringen ten behoeve van specifiek door de raad aangewezen beleidsdoelen. De Maatwerklening is een hypothecaire lening, bedoeld voor aanvragers die op grond van hun inkomen niet in aanmerking komen voor een lening zoals beschreven in lid f en g;
Werkelijke kosten: de kosten van materialen en werkzaamheden voor zover noodzakelijk voor het treffen van stimuleringsmaatregelen. Deze kosten kunnen eventueel vermeerderd worden met de kosten van een bouwkundig advies of onderzoek, legeskosten, bijkomende kosten voor het verkrijgen van de Lening en de kosten van door een deskundig vakbedrijf terzake van deze stimuleringsmaatregelen in rekening gebrachte arbeidsuren. Deze kosten worden verminderd met de van derden ontvangen of nog te ontvangen tegemoetkomingen (subsidies) in deze kosten;
Deze verordening is uitsluitend van toepassing op woningen, gelegen in de gemeente Lelystad voor het treffen van maatregelen in of aan de woning met bijgebouwen.
Deze verordening is uitsluitend van toepassing op leningaanvragen, waarvan:
de aanvrager van een ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ een eigenaar-bewoner is van de binnen de gemeente Lelystad gelegen te verbeteren woning. De minimale leeftijd is 10 jaar voor de wettelijke AOW-leeftijd en kent geen maximum leeftijd. Indien er twee aanvragers zijn geldt dit voor beiden.
Bij twee of meer eigenaren gelden deze gezamenlijk als aanvrager.
Artikel 1.3 Beleidsdoel Leningen Toekomstbestendig wonen
De Lening Toekomstbestendig wonen heeft als doel het particuliere woningeigenaren financieel mogelijk te maken hun woning te verbeteren door asbest te verwijderen, de woning te verduurzamen, het levensloop bestendig maken van de woning of een combinatie hiervan conform bijgevoegde nadere regels.
Artikel 1.5 Bevoegdheid college
Het college toetst de aanvraag en is bevoegd om, met inachtneming van het bepaalde in deze verordening, de aanvrager naar SVn te verwijzen middels een Toewijzingsbrief Toekomstbestendig Wonen voor het aanvragen van een ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’, een ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of een ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’.
Artikel 2.1 Procedure aanvraag en toewijzing college
Artikel 2.2 Afwijzen aanvraag/ intrekken toewijzing door het college
Het college wijst een aanvraag af of trekt een toewijzingsbesluit in voor het aanvragen van een ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ en/of ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of de ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ bij SVn in, indien:
Artikel 2.3 Besluit (toewijzingsbrief) op de aanvraag
Na toetsing van de aanvraag voor de Lening aan het gestelde in deze verordening en de bijbehorende nadere regels besluit het college of de aanvraag voor de Lening mag worden ingediend bij de SVn.
Artikel 2.4 Financiële toets, verstrekken en beheer ‘Toekomstbestendig Wonen’ door SVn
De toewijzing door het college betreft een reservering voor een Toekomstbestendig Wonen Lening’, ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of de ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ uit het gemeentelijke budget. De toewijzing voor het aanvragen van een ‘Toekomstbestendig Wonen lening’, ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ vormt het startpunt voor een autonome financiële toetsing door SVn.
SVn stelt de definitieve hoogte van de ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’, ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of de ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ vast en bij een positieve financiële toets brengt SVn een offerte uit. Bij een negatieve financiële toets wijst SVn de lening af en brengt de aanvrager en gemeente hiervan op de hoogte.
SVn verstrekt en beheert een geoffreerde ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’, de ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ en de ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’. Indien de aanvrager het niet eens is met de financiële toets van SVn, kan er een klachtenprocedure worden gestart bij SVn, en vervolgens eventueel bij het KifiD, of zich wenden tot de bevoegde burgerlijk rechter.
HOOFDSTUK 3 LENINGEN TOEKOMSTBESTENDIG WONEN
Artikel 3.1 Beleidsdoelen en te financieren maatregelen
De Lening Toekomstbestendig wonen kan alleen worden ingezet ten behoeve van de beleidsdoelen als geformuleerd in artikel 3.1.1, 3.1.2 en 3.1.3 of een combinatie hiervan.
Artikel 3.1.1 Beleidsdoel asbestsanering
Het beschikbaar maken van de Lening Toekomstbestendig wonen ten behoeve van beleidsdoel asbestsanering heeft als doel het voor de aanvrager mogelijk te maken het asbestdak en/of de gevel van de woning en eventueel een bijgebouw te vervangen of te verwijderen. Hiermee verdwijnen asbesttoepassingen uit de leefomgeving.
Artikel 3.1.2 Beleidsdoel levensloopbestendig maken van de woning
Het beschikbaar stellen van de Lening Toekomstbestendig wonen ten behoeve van beleidsdoel levensloop bestendig maken van de woning heeft als doel woningeigenaren te faciliteren langer en veilig in de woning te blijven wonen. Door middel van deze lening kan de bewoner bouwkundige en domotica-aanpassingen aan (laten) brengen met het oog op de levensloopbestendigheid, de toegankelijkheid, de gebruikskwaliteit, de veiligheid en het comfort van de woning. Zo kan daar door de aanvrager langer zelfstandig gewoond kan worden. Daarmee wordt de woningvoorraad van de gemeente Lelystad meer levensloopbestendig.
Artikel 3.1.3 Beleidsdoel verduurzamen van de woning
Het beschikbaar stellen van Lening Toekomstbestendig Wonen heeft als doel om particuliere woningeigenaren een steuntje in de rug te geven bij het treffen van duurzaamheidsmaatregelen, zoals isolatie of duurzaam opwekken van energie, waterbesparing en het verbeteren van de biodiversiteit. Met het beschikbaar komen van dit financiële instrument wordt een bijdrage geleverd aan het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad in Lelystad.
Artikel 3.2 Te financieren maatregelen
Het college stelt nadere regels ten aanzien van de maatregelen die met de Lening Toekomstbestendig Wonen ten behoeve van de beleidsdoelen asbestsanering, levensloopbestendig maken van de woning, het verduurzamen van de woning of een combinatie van deze doelen kunnen worden gefinancierd.
Artikel 3.3.1 Kenmerken en voorwaarden Stimuleringslening Toekomstbestendig Wonen
A: De Lening Toekomstbestendig Wonen die consumptief wordt verstrekt:
Indien door bijzondere omstandigheden een strikte toepassing van de maximale looptijd zoals beschreven in dit artikel naar het oordeel van het college zou leiden tot een onredelijke beslissing, kan het college hiervan afwijken, met dien verstande dat de looptijd van de consumptieve Stimuleringslening Toekomstbestendig wonen nimmer langer zal zijn dan 15 jaar.
De ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ die consumptief wordt verstrekt is een annuïtaire lening en is in overeenstemming met de productspecificaties en uitvoeringsregels van de Stimuleringslening van SVn.
B: De Lening Toekomstbestendig Wonen die hypothecair wordt verstrekt:
Indien door bijzondere omstandigheden een strikte toepassing van de maximale looptijd zoals beschreven in dit artikel naar het oordeel van het college zou leiden tot een onredelijke beslissing, kan het college hiervan afwijken, met dien verstande dat de looptijd van de hypothecaire Stimuleringslening Toekomstbestendig wonen nimmer langer zal zijn dan 30 jaar.
De ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ die hypothecair wordt verstrekt is een annuïtaire lening en is in overeenstemming met de productspecificaties en uitvoeringsregels van de Stimuleringslening van SVn.
Artikel 3.3.2 Kenmerken en voorwaarden Verzilverlening Toekomstbestendig wonen
De Verzilverlening Toekomstbestendig Wonen wordt hypothecair verstrekt en:
De ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ kent geen rente en aflossingsverplichting gedurende de looptijd. De hoofdsom met samengestelde rente is opeisbaar bij verkoop. De ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ is in overeenstemming met de productspecificaties en uitvoeringsregels van de Verzilverlening van SVn.
HOOFDSTUK 4 MAATWERKLENING TOEKOMSTBESTENDIG WONEN
Artikel 4.1 Beleidsdoel Maatwerklening Toekomstbestendig Wonen
De Maatwerklening Toekomstbestendig wonen heeft als doel het de eigenaar-bewoner die op grond van hun inkomen niet in aanmerking komt voor een lening bij een commerciële instelling en evenmin in aanmerking komt voor andere in de gemeente Lelystad door de overheid aangeboden financieringsproducten financieel mogelijk te maken hun woning te verbeteren. Hiervoor gelden de in artikel 4.1.2 gestelde kaders. Hiermee sluit de gemeente aan bij de kaders van het Asbestfonds.
Artikel 4.1.2 Te financieren maatregelen Maatwerklening Toekomstbestendig Wonen
Artikel 4.2 Kenmerken en voorwaarden Maatwerklening Toekomstbestendig Wonen
De Maatwerklening Toekomstbestendig Wonen wordt hypothecair verstrekt en:
De ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ is een annuïtaire lening en is in overeenstemming met de productspecificaties en uitvoeringsregels van de Maatwerklening van SVn.
Naast de reeds eerder in deze verordening opgenomen mogelijkheden voor het college om nadere regels te stellen, kan het college tevens nadere regels stellen ten aanzien van:
de uitvoering van deze verordening;
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2021-346128.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.