Wijzigingsverordening Verordening Winkeltijden Nijmegen 2016

De raad van de gemeente Nijmegen;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 14 januari 2020,

gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet;

besluit

vast te stellen de volgende wijziging van de Verordening Winkeltijden Nijmegen 2016

 

 

Artikel 1  

Artikel 4, tweede lid, van de Verordening Winkeltijden Nijmegen 2016 was:

 

Het college kan op aanvraag een, door het college, gehoord hebbende de raad, nader te bepalenaantal, ontheffing verlenen van de verboden vervat in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder c van de wet, voor kleinschalige levensmiddelenwinkels waar uitsluitend en hoofdzakelijk eet- en drinkwaren worden verkocht en voor zover deze betrekking hebben op werkdagen, dat wil zeggenop maandagen tot en met zaterdagen tussen 22.00 uur en 04.00 uur. Ontheffingen worden niet verleend aan inrichtingen, zoals bedoeld in artikel 2.3.1.1 eerste lid sub a onder 3 APV.

 

Artikel 4, tweede lid, van de Verordening Winkeltijden Nijmegen 2016, komt te luiden als volgt:

Het college kan op aanvraag een, door het college, gehoord hebbende de raad, nader te bepalen aantal, ontheffing verlenen van de verboden vervat in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder a, b en c van de wet, voor kleinschalige levensmiddelenwinkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren worden verkocht (nachtwinkels). De ontheffing wordt verleend tot uiterlijk 04.00 uur. Ontheffingen worden niet verleend aan inrichtingen, zoals bedoeld in artikel 2.3.1.1 eerste lid sub a onder 3 APV.

 

Artikel 2  

Artikel 5, achtste lid, van de Verordening Winkeltijden Nijmegen 2016 was:

8. Vierdaagse:

De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden op zon- en feestdagen en tussen 22.00 en 06.00 uur gelden niet ten aanzien van straatverkoop: het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije drinkwaren in het stadscentrum tijdens de Vierdaagse.

 

Artikel 5, achtste lid, van de Verordening Winkeltijden Nijmegen 2016, komt te luiden als volgt:

8. Vierdaagse:

De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden op zon- en feestdagen en tussen 22.00 en 06.00 uur gelden niet ten aanzien van straatverkoop: het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije drinkwaren tijdens de Vierdaagse.

 

Artikel 3.  

Deze wijzigingsverordening treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

 

 

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 4 maart 2020,

De Raadsgriffier,

Drs. S. Ruta

De Burgemeester,

Drs. H.M.F. Bruls

TOELICHTING WIJZIGING VERORDENING WINKELTIJDEN NIJMEGEN

Algemeen

De winkeltijdenverordening is gebaseerd op de Winkeltijdenwet (hierna de wet). De hoofdlijnen van deze wet zijn:

  • Op maandag t/m zaterdag, de werkdagen, is openstelling van de winkels toegestaan tussen 06.00 en 22.00 uur. Gemeenten mogen gedurende deze uren geen beperkingen opleggen aan de openstelling van de winkels.

  • Gedurende de nachturen van 22.00 tot 06.00 uur is winkelopening op werkdagen niet toegestaan.

  • Op zon- en feestdagen is winkelopening niet toegestaan. Als feestdagen worden aangemerkt Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en eerste en tweede Kerstdag. Ook op 4 mei vanaf 19.00 uur is winkelopening niet toegestaan.

In het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet zijn daarnaast nog landelijk een aantal vrijstellingen geregeld. De winkeltijden gelden hierbij niet voor apotheken en winkels in ziekenhuizen, stations, luchthavens, benzinestations, wegrestaurants en voor winkels waar uitsluitend nieuwsbladen en tijdschriften worden verkocht.

Ook de gemeente kan verdere vrijstellingen en ontheffingen van deze verplichte winkelsluiting verlenen. Dit is geregeld in de Verordening Winkeltijden Nijmegen.

 

Artikelsgewijs

 

Artikel 1 .

Wijziging van artikel 4 lid 2.

Artikel 4. Openstelling op werkdagen voor 06.00 en na 22.00 uur

Algemeen: de wet geeft aan de gemeente de bevoegdheid om ontheffingen te verlenen. Bij iedere aanvraag voor ontheffing wordt beoordeeld of de openstelling geen negatieve invloed heeft op onder meer veiligheid en/of openbare orde en/of leefklimaat. Met name vanwege de sterke aantrekkende werking van deze categorie winkels is het van belang om de belangen van de omwonenden te beschermen. Het college heeft een aantal criteria vastgesteld waaraan de aanvragen om ontheffing voor een nachtwinkel worden getoetst. Zo is onder andere een maximum aantal nachtwinkels bepaald. Aan ontheffingen voor avond/nachtwinkels met een structureel karakter worden nadere voorwaarden en beperkingen gesteld en de ontheffingen worden voor maximaal 5 jaar verleend.

 

Artikel 4 lid 2 gaat over de openingstijden van de nachtwinkels. Met de huidige verordening winkeltijden wordt de openingstijd beperkt van ma t/m zaterdag van 22.00 tot 04.00 uur. Op zon- en feestdagen moeten de nachtwinkels tussen 22.00 en 00.00 uur gesloten zijn. Deze openingstijden hebben nadelige consequenties voor de bedrijfsvoering van de nachtwinkels. Door de wijziging van dit artikel wordt een ruimere openstelling mogelijk gemaakt.

 

Artikel 2 .

Wijziging van artikel 5, lid 8.

Artikel 5 . Bijzondere vrijstellingen

Algemeen: met de wijziging van de wet in 2013 zijn substantieel een aantal bepalingen uit het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet van rechtswege vervallen. Aangezien de algemene vrijstelling voor winkels voor zondag beperkt is van 12.00 tot 18.00 uur en op weekdagen van 06.00 tot 22.00 uur zijn nog een aantal vrijstellingen voor winkels dan wel bedrijfsuitoefening anders dan in een winkel, in de verordening opgenomen.

 

Lid 8 gaat over de openingstijden voor de standplaatsen die uitsluitend eet- en drinkwaren verkopen tijdens de Vierdaagse. De normale openingstijden voor deze standplaatsen zijn van maandag t/m zaterdag en op zon- en feestdagen van 06.00 tot 22.00 uur. In 2016 hebben we al voor de standplaatsen in het centrum tijdens de Vierdaagse een vrijstelling geregeld, zodat zij ook na 22.00 uur s’ avonds nog eet- en drinkwaren kunnen verkopen. Met de nieuwe wijziging maken we dit ook mogelijk voor de rest van Nijmegen tijdens de Vierdaagse, zodat we de standplaatsen met bv koffie en broodjes voor 6.00 uur ’s morgens ook mogelijk maken.

 

Artikel 3 .

Deze bepaling spreekt voor zich.

Naar boven