Wijziging beleidsregel voor de beoordeling van de ondersteuningsbehoefte 2018 in verband met de aanpassing richttijden huishoudelijke hulp

Burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo;

gezien het voorstel van 30 november 2020;

gelet op artikel 2.1.3 van de Wet maatschappelijke ondersteuning;

gelet op de bepalingen van Verordening jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning Venlo 2015 en het Besluit jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning Venlo 2018;

overwegende, dat in de Beleidsregel Richtlijnen voor de beoordeling van de ondersteuningsbehoefte 2018 richtlijnen voor de maatwerkvoorziening huishoudelijke hulp zijn opgenomen, waarvoor niet door onafhankelijk onderzoek is vastgesteld dat hiermee een schoon en leefbaar huis kan worden gerealiseerd;

overwegende voorts, dat inmiddels een onafhankelijk onderzoek is uitgevoerd ter onderbouwing van de richttijden voor huishoudelijke hulp en dat uit dit onderzoek is gebleken dat aanpassing van de richttijden nodig is;

besluiten:

de Beleidsregel Richtlijnen voor de beoordeling van de ondersteuningsbehoefte 2018

te wijzigen als volgt:

Artikel I

De bepaling 1.5 Maatwerkvoorziening ter ondersteuning bij het voeren van een huishouding wordt ingetrokken;

Artikel II

Een nieuwe bepaling 1.5 wordt ingevoegd, luidende als volgt:

1.5 Maatwerkvoorziening ter ondersteuning bij het voeren van een huishouding

Ondersteuning bij het voeren van een huishouding als bedoeld in artikel 4.2 van het Besluit kan worden ingezet om een huishouden van een of meerdere personen geheel of gedeeltelijk over te nemen.

Te bereiken resultaat

Het te bereiken resultaat is dat de inwoner kan wonen in een schoon en leefbaar huis, dat wil zeggen dat een huis normaal bewoond en gebruikt kan worden en voldoet aan basale hygiëne-eisen.

Schoon staat voor: voor een basis-hygiëne zorgen, waarbij vervuiling van het huis en gezondheidsrisico’s voor de bewoner worden voorkomen.

Leefbaar staat voor: opgeruimd en functioneel, bijvoorbeeld om vallen te voorkomen.

Afbakening van de ruimtes waar de voorziening op betrekking heeft

De inwoner moet gebruik kunnen maken van een schone keuken, woonkamer, slaapvertrek, sanitaire ruimtes en gang/trap.

Afbakening van de activiteiten die onder de voorziening vallen en welke niet

Het schoonmaken van de buitenruimte (buitenzijde ramen, balkon, tuin etc.) maken geen deel uit van de voorziening Ondersteuning bij het huishouden.

De normering van de voorziening

Voor het bepalen van de omvang van de in te zetten voorziening wordt gebruik gemaakt van het Normenkader huishoudelijke ondersteuning 2019 van HHM met bijbehorende beschrijvingen van activiteiten en frequenties, hierna te noemen het Normenkader HHM. Dit Normenkader HHM is te vinden in bijlage 1 bij dit besluit.

Passende ondersteuning op maat

Het Normenkader HHM geeft aan hoeveel tijd er nodig is om bij gehele overname van het huishouden in een gemiddelde clientsituatie (zie beschrijving hierna) een schoon en leefbaar huis te bereiken, de zogenaamde basisvoorziening schoon en leefbaar huis. Wanneer cliënten als gevoel van hun beperkingen onvoldoende ondersteund worden door de basisvoorziening schoon en leefbaar huis, kunnen aanvullende maatwerkmodules ingezet worden. Dit zijn bijvoorbeeld het kunnen beschikken over schone kleding of een hoger niveau van hygiëne of schoonhouden realiseren.

Doel is ondersteuning bij het voeren van een huishouden op maat te leveren. Dat kan ook betekenen dat geen volledige overname van het huishouden nodig is, omdat de inwoner op eigen kracht of vanuit het netwerk zelf invulling geeft aan deze activiteiten of omdat in samenspraak met de inwoner geconcludeerd wordt dat minder inzet voor deze inwoner tocht leidt tot passende ondersteuning op maat.

Van toepassing zijnde subresultaten in de gemeente Venlo

Het Normenkader HHM kent zes subresultaten, te weten:

  • 1.

    Schoon en leefbaar huis (basisvoorziening)

  • 2.

    Wasverzorging

  • 3.

    Boodschappen

  • 4.

    Regie/organisatie, advies instructie en voorlichting (AIV)

  • 5.

    Maaltijden

  • 6.

    Kindzorg

Voor twee hiervan, wordt de ondersteuning buiten ondersteuning bij het huishouden geregeld. Dit betreft: 4. Regie/organisatie en/of Advies, instructie en voorlichting, voor dit subresultaat wordt de ondersteuning zo nodig in het kader van individuele begeleiding geregeld en 5. Maaltijden, hiervoor wordt de ondersteuning in samenwerking met partijen geregeld en zo nodig wordt hiervoor in de beperkt voorkomende gevallen een indicatie in het kader van persoonlijke ondersteuning afgegeven.

Voor de overige subresultaten vormen de normtijden van het Normenkader HHM het uitgangspunt.

Gemiddelde cliëntsituatie

Van een gemiddelde clientsituatie is sprake in de volgende situatie:

  • 1.

    een huishouden met één of twee volwassenen zonder thuiswonende kinderen;

  • 2.

    wonend in een zelfstandige huisvestingssituatie, gelijkvloers of met een trap;

  • 3.

    er zijn geen huisdieren aanwezig die extra inzet van ondersteuning vragen;

  • 4.

    de cliënt kan de woning dagelijks op orde houden (bijvoorbeeld aanrecht afnemen, algemeen opruimen) zodat deze gereed is voor de schoonmaak;

  • 5.

    de cliënt heeft geen mogelijkheden om zelf bij te dragen aan de activiteiten die moeten worden uitgevoerd;

  • 6.

    er is geen ondersteuning vanuit mantelzorgers, netwerk en vrijwilligers bij activiteiten die moeten worden uitgevoerd;

  • 7.

    er zijn geen beperkingen of belemmeringen aan de orde bij de cliënt die maken dat de woning extra vervuilt of dat de woning extra schoon moet zijn;

  • 8.

    de woning heeft geen uitzonderlijke inrichting en is niet extra bewerkelijk of extra omvangrijk.

Invloedsfactoren voor meer-of minder-inzet

De volgende invloedsfactoren kunnen maken dat meer of minder professionele ondersteuningstijd nodig is voor een cliënt, om te komen tot ondersteuning op maat. Dit kan gaan om kenmerken van de cliënt, kenmerken van het huishouden of kenmerken van de woning.

In het Normenkader HHM zijn deze invloedsfactoren verder uitgewerkt en toegelicht en is aangegeven in welke situaties deze kunnen leiden tot meer- of minder inzet.

In situaties waarin een cliënt of een huisgenoot een hulp-of geleidehond heeft, is deze noodzakelijk voor diens functioneren en dient altijd meer-inzet mogelijk te zijn als dit noodzakelijk is.

Bijzondere cliëntsituaties

Er zijn ook cliëntsituaties denkbaar die ‘niet passen’ in het Normenkader HHM. Het Normenkader HHM is voor zo’n 90-95% van de cliëntsituaties een passende richtlijn. Voor meer uitzonderlijke g te bepaald welke ondersteuningsbehoefte er in deze cliëntsituaties is.

De omvang van de voorziening

De omvang van de voorziening wordt bepaald met inachtneming van het bepaalde in de Verordening jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning Venlo 2015 en het Besluit jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning Venlo 2018 en in deze Beleidsregel en met toepassing van het Normenkader HHM, opgenomen als bijlage bij dit besluit. De omvang wordt aangegeven in het gemiddeld aantal minuten ondersteuning per week. Hiervan ontvangt de inwoner een beschikking.

Artikel III Inwerkingtreding besluit

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2021, met inachtneming van de in artikel IV opgenomen overgangsregeling.

Artikel IV Overgangsregeling

Voor cliënten die zich voor 1 januari 2021 melden met een ondersteuningsvraag voor hulp bij het huishouden vindt de beoordeling plaats op basis van de Beleidsregel Richtlijnen voor de beoordeling van de ondersteuningsbehoefte 2018, zoals deze geldt t/m 31 december 2020.

Venlo, 8 december 2020

Burgemeester en wethouders van Venlo

de secretaris de burgemeester

Twan Beurskens Antoin Scholten

Bijlage  

 

 

Naar boven