Gemeenteblad van Nijmegen
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Nijmegen | Gemeenteblad 2020, 314153 | Verordeningen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Nijmegen | Gemeenteblad 2020, 314153 | Verordeningen |
Verordening ‘Toekomstbestendig Wonen Gelderland’ gemeente Nijmegen-A
De raad van de gemeente Nijmegen, bijeen in zijn openbare vergadering van 25 november 2020
Gelezen het raadsvoorstel Vaststellen verordening ‘Toekomstbestendig Wonen Gelderland’ gemeente Nijmegen-A
Gelet op artikel 147 en 149 van de Gemeentewet;
Vast te stellen de navolgende "Verordening ‘Toekomstbestendig Wonen Gelderland’ gemeente Nijmegen-A”;
Deze Verordening verstaat onder:
‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’: Deze Maatwerklening is beschikbaar voor investeringen ten behoeve van noodzakelijk funderingsherstel gecombineerd met bodemisolatie en vloerverwarming of asbestsanering gecombineerd met dakisolatie en zonnepanelen of een zonneboiler. De Maatwerking lening is een hypothecaire lening, bedoeld voor aanvragers die op grond van hun inkomen niet in aanmerking komen voor een lening zoals beschreven in lid d en e;
Werkelijke kosten: de totale kosten van materialen en werkzaamheden of de kosten van de investering, voor zover noodzakelijk voor het treffen van de maatregelen alsmede de kosten die gepaard gaan met het aanvragen en aangaan van de Toekomstbestendig Wonen Lening, Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening of Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening, verminderd met de van derden ontvangen of te ontvangen tegemoetkomingen in deze kosten;
Deze verordening is uitsluitend van toepassing op lening aanvragen waarvan:
de aanvrager van een ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ consumptief een eigenaar of een eigenaar-bewoner is van een woning, gelegen in de gemeente Nijmegen, waarvoor een aanvraag wordt ingediend. Bij twee of meer eigenaren gelden deze gezamenlijk als aanvrager. Eén van beide aanvragers is jonger dan 76 jaar. De peildatum hiervoor is de datum waarop de aanvraag bij SVn binnenkomt.
de aanvrager van een ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ een eigenaar-bewoner is van een woning, gelegen binnen de gemeente Nijmegen, waarvoor een aanvraag wordt ingediend. De minimale leeftijd van aanvrager(s) is 10 jaar voor de wettelijke AOW-leeftijd maar niet jonger dan 58 jaar en kent geen maximum leeftijd. Bij twee of meer eigenaren gelden deze gezamenlijk als aanvrager(s).
de aanvrager van een ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ een eigenaar-bewoner van een woning is, gelegen in de gemeente Nijmegen en waarvoor een aanvraag wordt ingediend, die niet in aanmerking komt voor een van de andere leningvormen uit deze regeling. Dit blijkt uit afwijzingen hiertoe bij SVn. Bij twee of meer eigenaren gelden deze gezamenlijk als aanvrager.
De ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ kent geen rente en aflossingsverplichting gedurende de looptijd. De hoofdsom met samengestelde rente is opeisbaar bij verkoop. De Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening is in overeenstemming met de productspecificaties en uitvoeringsregels van de Verzilverlening van SVn.
De rentepercentages genoemd in deze verordening kunnen wijzigen wanneer de renteontwikkeling op de geldmarkt en/of de rentetarieven van SVn daar aanleiding toe geven. De productspecificaties en uitvoeringregels van SVn zijn leidend .De provincie stelt de rentepercentages vast.
Aan de aanvrager die behoort tot de doelgroep die is genoemd in artikel 2, eerste lid, wordt slechts een ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ consumptief verleend conform de in artikel 3 genoemde kenmerken indien hij een maatregel toepast zoals bedoeld in artikel 5, eerste lid of zoals aangewezen door het college op grond van artikel 5, tweede lid van deze verordening.
Aan de aanvrager die behoort tot de doelgroep die is genoemd in artikel 2, tweede lid, wordt slechts een ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ hypothecair verleend conform de in artikel 3 genoemde kenmerken indien hij een maatregel toepast zoals bedoeld in artikel 5, eerste lid of zoals aangewezen door het college op grond van artikel 5, tweede lid van deze verordening.
Aan de aanvrager die behoort tot de doelgroep die is genoemd in artikel 2, derde lid, wordt slechts een ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ verleend conform de in artikel 3 genoemde kenmerken indien hij een maatregel toepast zoals bedoeld in artikel 5, eerste lid of zoals aangewezen door het college op grond van artikel 5, tweede lid van deze verordening.
De te realiseren maatregelen dienen bij te dragen aan het meer toekomstbestendig maken van de woning met bijgebouwen en dienen betrekking te hebben op het verduurzamen en het levensloopbestendig maken van de woning met bijgebouwen, asbestsanering, en/of sloop van opstallen in combinatie met energiemaatregelen. De investeringen dienen te allen tijde gecombineerd te worden met minimaal één energiemaatregel.
Het college toetst de aanvraag aan het bepaalde in deze verordening en is bevoegd om, met inachtneming van het bepaalde in deze verordening, de aanvrager naar SVn te verwijzen voor het aanvragen van een ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’, een ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of een ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’.
Artikel 8 Procedure aanvraag en toewijzing
Een aanvraag voor een ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ en/of ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of de ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ wordt bij het college ingediend op een door de gemeente beschikbaar gesteld formulier of digitaal via een door de gemeente aangewezen website/portal en gaat onder opgave van:
Artikel 9 Afwijzen aanvraag/intrekken toewijzing
Het college wijst een aanvraag af of trekt een toewijzingsbesluit voor het aanvragen van een ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ en/of ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of de ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ bij SVn in, indien:
De werkzaamheden die gepaard gaan met de investering waarvoor de lening wordt aangevraagd al zijn begonnen of al zijn gerealiseerd. De werkzaamheden die gepaard gaan met de investering waarvoor de lening wordt aangevraagd mogen pas starten nadat een toekenningsbesluit is genomen en de overeenkomst voor de lening met de SVn is getekend.
Artikel 10 Financiële toets, verstrekken en beheer ‘Toekomstbestendig Wonen’ door SVn
De toewijzing door het college betreft een reservering voor een Toekomstbestendig Wonen Lening’, ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of de ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ uit het provinciale en/of het gemeentelijke budget. De toewijzing voor het aanvragen van een ‘Toekomstbestendig Wonen lening’, ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ vormt het startpunt voor een autonome financiële toetsing door SVn. Hierbij zijn de productspecificaties Stimuleringslening van SVn, productspecificaties Verzilverlening van SVn of de productspecificaties van de Maatwerklening van SVn van toepassing.
SVn stelt de definitieve hoogte van de ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’, ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ of de ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’ vast en bij een positieve financiële toets brengt SVn een offerte uit. Bij een negatieve financiële toets, wijst SVn de lening af en brengt de aanvrager en gemeente hiervan op de hoogte.
SVn verstrekt en beheert een geoffreerde ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’, de ‘Toekomstbestendig Wonen Verzilverlening’ en de ‘Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening’. Indien de aanvrager het niet eens is met de financiële toets van SVn, kan er een klachtenprocedure worden gestart bij SVn en vervolgens eventueel bij het KifiD of zich wenden tot de bevoegde burgerlijk rechter.
Indien vanwege bijzondere omstandigheden een strikte toepassing van deze verordening naar het oordeel van het college zou leiden tot een onredelijke beslissing, kan het college gemotiveerd afwijken van het bepaalde in deze verordening.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-314153.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.